Христо Иванов: Не виждам опция да подкрепим Румен Радев

8936
Христо Иванов: Не виждам опция да подкрепим Румен Радев
Снимка: БГНЕС

"Демократична България" обсъжда най-различни варианти за предстоящите президентски избори. Това заяви съпредседателят на коалицията Христо Иванов в интервю за "Свободна Европа".

Обединението все още не е определило дали и кой да бъде кандидат, но той смята, че проблемът не е кадрови, а ситуацията с изборите "2 в 1" е безпрецедентно сложна и не могат да се очакват ясни решения. За Иванов няма вариант, в който "Демократична България" подкрепя Румен Радев за втори мандат.

Христо Иванов: Подкрепата за "Демократична България" не е заплашена

"Нашият призив беше мотивиран от разбирането, че трябва да осигуряваме бариера пред участието на ГЕРБ и ДПС във властта“. Това за...

Иванов подчерта, че целта на формацията е да се възстанови републиканския парламентарен модел и България да излезе от периода на еднолична власт, а Радев е изправен пред възможност за свръхконцентрация на такава, което според Иванов не е най-добрият заместител на аналогичната ситуация с Бойко Борисов. "Мисля, че трябва да останем настрани от този процес", каза Иванов. Той определи политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев като конкурент за електорални територии.

Според него предизборно споразумение за управление с "Продължаваме промяната" и "Изправи се БГ! Ние идваме" все още е възможно, като формулата трябва да е класическа коалиция, която да не разчита на плаващи мнозинства. Среща с Кирил Петков и Асен Василев за тази седмица не е насрочена. За Иванов "Има такъв народ" е труден, но все пак партньор. "Там имаме други истории на опитите да се преоткрива колелото в политиката, от нашата гледна точка разговорите стигаха до рискован момент за възстановяване на свръхкоцентрация на власт и плаващи мнозинства", каза Иванов. ГЕРБ и ДПС пък трябва да останат извън властта на всяка цена. 

Срокът за регистрация на кандидатпрезидентски двойки изтича на 12 октомври. Иванов не даде ясен отговор дали "Демократична България" ще има такава въпреки подобни заявки на Атанас Атанасов. "Води се дебат, но няма вътрешнопартийни противоречия и разделение. Имахме готовност да изкараме кандидат за президент по-рано. Съвместяването с парламентарни избори обаче означава, че ще трябва да убеждаваме кръг от избиратели, които спрямо нашето ядро са по-скоро периферия и биха гласували за нас и Румен Радев. Искаме да ги убедим да гласуват за парламентарната листа на "Демократична България". От друга страна въпросът е дали да си поставим като приоритет удовлетворяване на очакването на твърдото ядро от наши съмишленици да имаме своя кандидатура за президент". Въпросът е дали си поставяме като приоритет парламентарните или президентските избори", обясни Иванов.

Лидерът на "Да, България" акцентира върху възстановяването на републиканския парламентарен модел като основно послание на "Демократична България" за предстоящите избори. Целта е България да излезе от едноличната власт, а формацията да е контрапункт на проекти с концентрация на безконтролна власт, било то партийни или ръководени от президентството. Решението според него е партии, ръководени от колективни органи, стъпващи на коалиции, колкото и да е трудно уравнението в парламента.

Христо Иванов: Независимостта е волята да отстояваме способността да взимаме решения за съдбата си

“Независимостта е продължаващо състояние. Тя е въпрос на устойчива воля на една общност да бъде независима всеки ден. Когато наши...

"Аз лично не виждам опция да подкрепим Румен Радев. Той в момента е човек, който е поставен пред огромно изкушение. На свръхконцентрация на власти, на проект, който се явява, по един или друг начин, който няма аз да характеризирам, но той трябва да бъде изяснен. Проектът "Продължаваме промяната" се явява като продължение на служебното правителство. Рискът е да получим концентрация на власт между президентския екип и хора с генезис от него. Не съм сигурен, че това е най-добрият заместител на Борисовата концентрация на власт. Мисля, че трябва да останем настрани от този процес. Трябва да имаме силно присъствие в парламента като контрапункт на тази свръхконцентрация на власт", каза Иванов.

"Защото именно с този тип концентрация, през който българската демокрация минава вече 30 години, а преди това я имаше в чист вид в лицето на режима на Тодор Живков, в нея се крият дълбоките причини за корупцията, безправието и несвободата. В този смисъл, ако ние се борим реално с корупцията, с дълбоките ѝ причини, а не просто с един или друг, който, така да се каже, трябва да бъде порицан, се изисква силна „Демократична България“ в парламента като силен контрапункт на всякакви процеси на свръхконцентрация на власт", категоричен е той.

"Време е да мислим как България да печели, а не един или друг. Трябва да печели републиканският парламентаризъм", обясни той, а като качества, който иска да има кандидатът за президент на обединението, са стремеж към честност, професионален капацитет за обществена дейност, характер, като добави, че това го интересува много повече, отколкото харизмата.

По повод прогноза на Йордан Цонев, че ГЕРБ, ДПС и БСП ще имат 121 депутати в следващия парламент, и попитан защо протестните партии не успяват да си осигурят мнозинство, Иванов е на мнение, че хората не могат да им повярват, защото не излизат от самото начало с една конструкция. Добави, че не вижда проблем с "Продължаваме промяната" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" да се подпише предизборно споразумение. "Търсихме разговор с "Продължаваме промяната" за общо явяване. Сега ни интересува такъв за коалиционно споразумение за управление. Има смисъл да се води, ако се изяснят няколко важни компонента - да разберем отношението им към ГЕРБ и ДПС. Нашата теза е, че независимо от клетвите, самопризнания, самобичувания, те трябва да останат извън властта на всяка цена", каза Иванов, като информира, че за тази седмица такива разговори не са насрочени.

Христо Иванов прогнозира: Предстои грозна кампания

Днес е първият ден на следващото Народно събрание. Чака ни грозна кампания. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика