Христо Иванов осъди полицейското насилие на протестите, очаква провокации при сарая на Доган

4197
Христо Иванов осъди полицейското насилие на протестите, очаква провокации при сарая на Доган
Снимка: БГНЕС

Остро осъждаме полицейското насилие срещу протестиращите вчера и настояваме за моментално изясняване на състоянието на всички задържани и тяхното освобождаване. Искаме проверка на поведението на полицаите и наказване на използвалите сила извън законовите предели.

Това заяви съпредседателят на “Демократична България“ Христо Иванов в събота сутринта, след като на снощния антиправителствен протест се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращи.

Кадри, заснети от протестиращи и публикувани в социалните мрежи, показват как полицаите влачат хора, които преди това са ги замервали с бутилки, зад колоните на Министерския съвет и ги ритат.

Росенец: "плажуващи" и активисти на ДПС опасно близо

"Плажуващи" и привърженици на ДПС опасно близо на Росенец. Едните се събират на плажа, а другите в почивен комплекс в близост до лятнат...

Протестът в София завърши с пострадали и арестувани в сблъсъците (ВИДЕО)

“Очевидно е, че управляващите от ГЕРБ и ДПС са решили да използват провокации и насилие, за да удържат властта си. Вчера, Борисов организира контра-манифестация в провокативна близост до протестиращите.

Днес очакваме организирането на провокации на Росенец: ДПС събира голяма маса свои активисти с автобуси към летния сарай и явно също ще организира провокативно контра-събитие”, коментира Христо Иванов.

За събота по обяд е организирана протестна проява “Масово ходене на охраняем плаж“ в парка Росенец, където се намира лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Самият Доган е вътре в “сарая“ и коментира пред bTV, че очаква да не се стига до сблъсъци. Той показа имението, в което отглежда рози, био краставици и домати, но не пожела да застане пред камерите.

Христо Иванов отправи въпроси към Борисов с видео от "зимните сараи" на Доган

Лидерът на “Да, България!” и съпредседател на “Демократична България” се обърна тази сутрин към премиера Борисо...

Същевременно след премахването на бариерата към сарая, на 200 метра от нея се появи ограда и надпис "Строителен обект" и беше струпана строителна техника, което може да затрудни протестиращите.

Христо Иванов очаква да се стигне до напрежение и провокации по време на масовото ходене на плаж.

“В последните дни е издигната незаконна ограда, срещу която пускаме жалба. След провокацията на НСО с опита да спрат навигацията и цялостното поведение на службата в последните дни, е ясно, че тя ще действа като военно крило на ДПС днес.

Въпреки всичките ни опити вчера, не можахме да получим адекватно съдействие от полицията: отказаха да се ангажират, че ще има кордон, не дадоха информация за планираната разстановка на място, не беше определен път за преминаване на хората покрай сарая”.

Не бих се изненадал да има провокатори и различни провокационни действия от страна на НСО и ДПС.Сараите винаги са използвали етническото напрежение като своя легитимация.

Симпатизанти на ДПС се събират в парк "Росенец"

Автобус, пълен с млади мъже, симпатизанти на ДПС, е пристигнал тази вечер в района на парк „Росенец“, предаде Би Ти Ви. Утр...

Иванов призова никой да не се поддава на провокации и да не се въвлича в агресивни действия. "Не бива да им дадем възможност да успеят с планираната си провокация да разиграват “етническата карта”!

Отиваме на Росенец като свободни граждани. Независимо от произхода си, всички нормални хора искат правила и законност. България е една за всички!", коментира той.

Припомняме, че снощи bTV показа, че цял автобус със “здрави момчета” от Гърмен, организирани от кмета на общината Феим Иса, са пристигнали на място. Кметът също е с тях.

Запитани от репортерката някои от тях казаха, че са дошли на екскурзия и ще отседнат в хотел (всъщност са настанени в почивна станция на около 1 км от парка Росенец). Били дошли “за кеф”, а един от пристигналите гърменчани, който трудно говореше български, заяви иронично, запитан дали е симпатизант на ДПС, че е привърженик на “Атака”.

По информация на bTV, за да подкрепят Ахмед Доган и неговия сарай, ще пристигнат още няколко автобуса с привърженици на ДПС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика