Христо Иванов отправи въпроси към Борисов с видео от "зимните сараи" на Доган

15520
Христо Иванов отправи въпроси към Борисов с видео от "зимните сараи" на Доган
Снимка: БГНЕС

Лидерът на “Да, България!” и съпредседател на “Демократична България” се обърна тази сутрин към премиера Борисов в излъчване на живо от боянската резиденция на Ахмед Доган, известна още като “Зимните сараи”.

Въпросите, които Иванов постави на Борисов бяха:

Има ли днес в зимните сараи гардове на НСО?

Попитаха Борисов дали Доган управлява държавата - ето отговорът му

На пресконференция в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов отправи поредната си доза обвинения към президента Румен Радев. Той оба...

Имало ли е заседание на Комисията в НСО, вземаща решения за това кой да бъде охраняван?

Какво е било решението? Как са гласували представителите на Борисов?

Как е гласувал представителят на президента? Когато Борисов ще използва своето мнозинство в Комисията, която контролира НСО, за да окаже натиск на ръководството на НСО да се извини, да върне флага, да накаже с уволнение гардовете, които погазиха българския закон пред очите на над милион български граждани?

Ще осигури ли Борисов, кметът на Бургас и министърът на вътрешните работи спокойното и достойно преминаване на българските граждани по общинския път и през българското черноморие, за да стигнат до българската територия утре, за да могат да стъпят там като нормални, свободни европейци?

Ще ни бъдат ли предоставени ревизионните актове, с които да си отговорим на въпроса какво става на нефтобаза “Росенец”?

Христо Иванов: Битката с недосегаемите започна (ВИДЕО)

”Битката с недосегаемите започна. Изходът зависи от всеки един от нас!”. Това написа лидера на "Да, България" Христо Иванов...

Искам и двамата - и Борисов, и Радев, да дадат ясен отговор. Имало ли е такова заседание? Какво е решила комисията. Продължава ли днес, с пари на българския данъкоплатец, НСО да охранява почетния председател на ДПС?” - попита Христо Иванов.

“Тази комисия се състои от трима члена. Двама от тях са представители на изпълнителната власт и са лица, които Борисов контролира. Ако той реши да се прави на прост, а нас да ни прави на идиоти и каже, че не отговаря за тези лица и че не ги контролира, искам да припомня записите, в които всички чухме и оперативките, за които всички знаем от години, на които Борисов участва в планирането на конкретни операции, на конкретни удари, както той се изразява.

Той не зачита абсолютно никакви граници между политическо и професионално ръководство на никакво ниво в българската институционална рамка. И затова твърдя, че носи директна политическа отговорност за начина, по който са гласували представителите на изпълнителната власт по въпроса за това дали да бъде продължена охраната на Доган и на Пеевски.” - коментира още Иванов.

По обвиненията на Борисов за участието на Иванов в сценарий с гардовете на НСО, Христо Иванов коментира:

“Ако аз съм бил в сценарий с тези гардове, защо аз съм човекът, който иска тяхното уволнение? Защо аз съм човекът, който е подал, заедно с моите колеги, поредица от сигнали в прокуратурата и в полицията срещу тях? Особено държа на сигнала за поругаването на българското знаме. Защо Борисов днес не казва нито дума за изключително пренебрежителното отношение към тези сигнали, което вчера Гешев обяви? Защо вместо да дава дълги пресконференции и да прави читалищни сценки в национален ефир, просто не свика комисията в парламента, която контролира НСО? \

Борисов видя сценарий срещу еврозоната и преврат: Те го изкъпаха, той отива и вика – държа Борисов отговорен

Имам честта да съм приятел с Камен Донев, уникален човек, вечер много обичам да слушам неговите монолози. Понеже ми е много мила държав...

В тази комисия ГЕРБ - Борисов - има мнозинство. Тази комисия може да окаже ефективен натиск върху НСО, да разследва това, което се случи, да бъде понесена отговорност, тези мъже да бъдат уволнени - нещо, за което аз настоявам, а не Борисов. Този, който хвърли българското знаме, да бъде уволнен и наказан. НСО да се извини на българското общество за грозните сцени, на които станахме свидетели, да се извини, за това, че лъга и продължава да лъже. Това зависи от Борисов.”

Коментарът на Иванов относно внушенията на премиера за назряващо етническо напрежение:

“Борисов заплашва, внушава риска от това, че утре, когато български граждани искат да посетят българска земя, държавен бряг на “Росенец”, това щяло да доведе до етнически сблъсъци. Искам много ясно да кажа нещо: ще има гражданско етническо напрежение само ако управляващите го допуснат и само ако ДПС го организира. Българската демокрация 30 години е заложница - ние всички сме заложници, политически - на постоянните заплахи от върхушката на ДПС да провокират етнически сблъсъци и етнически конфликти. С този инструмент за шантаж те си осигуряват възможността да бъдат корумпирани, да бъдат над закона. Аз отказвам българската демокрация да бъде заложник на една малка група ченгета от ДС!”

Иванов отправи и обединяващ призив към всички българи:

“Време е всички да си дадем сметка: имаме една земя. Независимо от това кой какъв е, като какъв е роден, как се чувства, на какъв език говори, на какъв бог се кланя. Всички ние сме родени от тая земя, направени сме от нея и в нея ще отидем. Всички ние я обичаме. Независимо от това дали живеем в София, Бургас, Кърджали, Делиормана - всички ние обичаме тази земя, еднакво. Всички ние се гордеем с нашия флаг, независимо кой какъв е. Всички ние сме граждани на България и искаме да бъдем европейски граждани на България. Всички ние сме нейни патриоти. И искаме свобода. Това, което ни липса и всички ние го искаме, е един закон за всички. И аз знам, че всичко това го искат както моите съграждани в София, така и моите съграждани в Бургас, така и в Кърджали, така и в последното село и махала на Родопите, така и в Делиормана, така и в Струмско.”

Борисов видя в лицето на президента организаторът на сценария "Росенец". Кой управлява държавата?

Премиерът Борисов с нови разкрития по казуса Росенец. Той показа писма с дата 9 юли 2020г. от НСО до военоморските сили, граничните вла...

Иванов призова също така управляващите да осигурят спокоен достъп на гражданите, желаещи да посетят плажа на “Росенец”:

“Искам да се обърна към Борисов и към министъра на вътрешните работи, и към кмета на Бургас, който е и зам.-председател на ГЕРБ. Осигурете нормален достъп на българските граждани, които искат да посетят българска земя, държавна, и имат право да бъдат там. Махнете тази бариера на общинския път. Позволете на хората, които решат да акостират с лодка там, да го направят. Осигурете сигурността. Не позволявайте организиране на напрежение и провокации. Това зависи от Вас.”

Изявленията от сутрешния брифинг на Борисов за това, че “Демократична България” била участвала в опитите да се осуети или засенчи присъединяването към Еврозоната и банковия съюз, Иванов коментира така:

“Демократична България е най-яростният привърженик на нашето присъединяване към Еврозоната и банковия съюз. Първо ние там принадлежим - всички, независимо от нашия произход. И второ - това е начинът, тези институции чрез техните стандарти и правила да помогнат да България да се освободи от корупционното завладяване. В тази връзка искам пак да се върна на “Росенец”. Там, до сараите на Доган, се намира нефтеното пристанище на “Лукойл”. Това е територия, за която от години се тупат съмнения за това, че България се е отказала от данъчния суверенитет върху нея, че България си затваря очите за това какво се случва там - кой внася, какво внася и колко внася. Има съмнения, че това ни коства огромни несъбрани данъци. И това се отнася директно към въпроса за нашата макроикономическа стабилност и за здравината на нашите финансови институции.”

Пълното изказване на Иванов можете да изгледате тук:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика