Христо Иванов пита Борисов и Пеевски какво ще правят, когато палачинката "Гешев" се обърне

28709
Христо Иванов пита Борисов и Пеевски какво ще правят, когато палачинката "Гешев" се обърне
Снимка: ПП "Да, България"

Дали Бойко Борисов и Делян Пеевски си дават сметка колко тънка граница ги дели от това да станат клиенти на новия главен прокурор Иван Гешев? Това пита в личния си профил във Facebook лидерът на "Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов, който коментира във Facebook сутрешното бомбастично интервю на Гешев.

Боян Магдалинчев: Няма 100% гаранции, че Иван Гешев ще стане главен прокурор

"На този етап не сме стигнали до избор. Това е само номинация на прокурорската колегия на ВСС. Има още две заседания, на които може да ...

В поста си Иванов описва Гешев като алюзия на "ролевия модел Филчев", визирайки бившия главен прокурор Никола Филчев, чийто мандат ще бъде запомнен с убийството на прокурор Николай Колев и подозренията, че Филчев лично е отговорен за него. Христо Иванов казва за Гешев, че като главен прокурор ще е "въоръжен с огромна репресивна власт и нула задръжки от нормативно, професионално-етично или поне образователно естество". Дали Борисов и Пеевски ще разчитат на някой от "екстремистите" в демократичната общност или журналистите и адвокатите, които днес чухме да бъдат атакувани, да бранят правата им, пита още бившият правосъден министър.

Припомняме, че Гешев коментира специално Иванов така: "След като беше изгонен от този кабинет (бел. ред. - на Бойко Борисов), той рязко е възмъжал".

Оставка

Междувременно обединението "Демократична България", в което влиза и "Да, България", и ДСБ плюс Зеленото движение на Владислав Панев и Борислав Сандов, поиска Иван Гешев да си подаде оставката като прокурор заради "очевидната си непригодност" да бъде такъв. "Демократична България" настоя Висшия съдебен съвет (ВСС) да стартира дисциплинарно производство заради "нарушаване на всички основни принципи на прокурорската етика", а от прокурорската колегия - да оттегли кандидатурата на Гешев за главен прокурор заради "пълната му етична и манталитетна непригодност" да е начело на прокуратурата.

Атанас Атанасов: За Борисов изборът на главен прокурор е по-важен от местния вот

"За Борисов изборът на главен прокурор е по-важен от резултатите на местните избори. В това всички са убедени, имайки предвид отношения...

"По същество, твърденията, че "Демократична България" е координирала атаката срещу НАП са не само напълно несъстоятелни, но и в противоречие с основните принцип на обединението и неговото трайно политическо поведение. Обвинението на г-н Гешев срещу нас беше обосновано единствено с бързата ни реакция след новината за инцидента и искането за оставка на министър Горанов. Фундаменталната роля на опозицията в едно демократично общество е да реагира на подобни кризи и да търси отговорност. Г-н Гешев фактически се опита да инкриминира плурализма в страната. Съпричастни с пробива в НАП са не тези, които посочват проблемите в управлението на държавата и начините за тяхното решаване и настояват за отговорност, а тези, които допускат държавата да бъде толкова уязвима", се казва в официалната позиция на демократите.

"В своята цялост, интервюто на г-н Гешев беше фундаментално несъвместимо с упражняването на магистратска професия, да не говорим за ръководна роля в прокуратурата. Пред камерите, той брутално потъпка основни изисквания за безпристрастност, въздържане от политическа реч, придържане единствено към фактите, установени по предвидения от закона ред. От своя кабинет в съдебната палата, в качеството си на кандидат за главен прокурор, Гешев сипеше политически спекулации, взе страна в партийния живот на страната (естествено - тази на управляващите в лицето на Борисов и Пеевски), отправи заплахи и намеци за бъдещи процесуални действия, които очевидно бяха в контекста на негова лична конфронтация с конкретни политически лица и медийни фигури и съставляват очевидно намерение за злоупотреба с власт. Без доказателства и извън процеса, г-н Гешев направи твърдения и намеци за съставомерно поведение на редица лица и организации, с което буквално прегази изискванията за безпристрастност, на които задължително подлежи в качеството си на държавен обвинител.

Г-н Гешев предприе атака срещу адвокати, заради упражняването на тяхната конституционна функция и срещу журналисти и издатели, във връзка с тяхната роля в демократичното и свободно общество. Това, заедно с обстоятелството, че г-н Гешев напада напълно необосновано политическата опозиция още в първото си интервю като кандидат за главен прокурор е сериозен и недвусмислен сигнал към обществото, че прокуратурата ще се превръща във все по-репресивен политически инструмент. Когато евентуален бъдещ главен прокурор прави внушения, че политическата опозиция може да има отношение към кибертероризъм в интервю по националната телевизия, усещането, че България се приближава към авторитарен режим става все по-натрапчиво", казват демократите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика