Христо Иванов пита ИТН: Ще изолираме ли от управлението и ДПС, не само ГЕРБ?

4183
Христо Иванов пита ИТН: Ще изолираме ли от управлението и ДПС, не само ГЕРБ?
Снимка: ПЦ на ДБ

Председателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира създалото се напрежение последните два дни с „Има такъв народ“ и заяви, че са готови да продължат разговорите с цел съставяне на правителство, но паралелно с това отправи нова порция критики.

След дни на преговори между парламентарните групи на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и експертни срещи в търсене на общи политики, посоки, виждания и приоритети, отношенията се обтегнаха, а надеждите за съставяне на правителство започнаха да намаляват. Първо с декларация от парламентарната трибуна "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" поставиха условие към първата политическа сила - управление без подкрепа на ГЕРБ и ДПС, а след това проведоха и индивидуални консултации помежду си. Вчера от ИТН втвърдиха тона и изразиха учудване и разочарование от променените позиции на ДБ и ИБГНИ. Председателят на партията Тошко Йорданов първо прочете декларация от парламентарната трибуна, а след това с още представители на ИТН дадоха брифинг, за да отговорят на многото журналистически въпроси към тях.

„Цялото изказване на г-н Тошко Йорданов от трибуната беше аплодирано бурно от ГЕРБ и ДПС. Не си спомням, когато аз говоря в парламента, те да ми ръкопляскат. Получи се разминаване между твърдения и реланости”. 

Той обяви, че са готови да продължат разговорите, но паралено с това отправи нова порция критики. По думите му те имат една абсолютно последователна позиция по отношение на това как трябва да изглеждат условията, за да дадат подкрепа на управление.

„Всичко, което казах в парламента, е казано и преди изборите. Искаме ясен ангажимент за реформи на най-високо лидерско ниво. Искаме ясен ангажимент към това как се структурира едно трайно мнозинство в парламента, така че то да изключва възможността на ДПС и на ГЕРБ да влияят върху управлението. За нас хората , които ще влязат в едно управление, не могат да бъдат просто някакви „пощенски кутии”. Те трябва да са с доказана биография. Никого не сме наричали с квалификации”, уточни Иванов по Нова телевизия. 

„Нека никой да не си мисли, че ще гласуваме понеже можем да бъдем обвинени за това, че ако няма правителство, се отива на избори, което не е вярно. Започвам да се съмнявам дали това не е начин някой с 60 гласа в парламента да си осигури свобода на действие.Ние не просто ще натиснем копчето в залата, става дума да си заложим гласуваното доверие от нашите избиратели. Опитваме се ясно и публично да кажем при какви условия сме готови да дадем подкрепа на дадено управление. Ако някой се интересува от нея, моля да чуе нашата постоянно позиция”, каза още Иванов.  Той призова ИТН да излязат и да кажат честно, дали искат да изолират ГЕРБ с помощта на ДПС.

„Чували ли сте нарека някого мръсен човек? Всъщност някой иска ли да поеме отговорност за това да има управление, и то такова на промяната, или някой иска да си измие ръцете?”, попита председателят на „Демократична България“.

Пада ли сянката на ДПС? Филип Станев говори, че ИТН не иска да подписва споразумение за управление

Не знаем защо „Демократична България” реагира така. Какво се случи, че излезе тази декларация, тези властови претенции? Г-н...

ОЩЕ:

Слави и компания: Ще стигнат ли до четене с разбиране и дваж крой - веднъж режи? 

Съгласие за правителство - какво може да го провали*

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика