Христо Иванов: През ТЕЦ-а на Доган рискуваме дългосрочно закрепостяване с Анкара и Москва

3192
Христо Иванов: През ТЕЦ-а на Доган рискуваме дългосрочно закрепостяване с Анкара и Москва
Снимка: БГНЕС

От отговорите по темата за ТЕЦ „Варна“ на Ахмед Доган и прилежащото пристанище ще стане ясно дали корупционното задкулисие само си къса опашката или ще бъде елеминирано изцяло, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Според него ако корупционната мрежа на Доган не бъде изчистена изцяло и му се позволи да реализира енергийните си и пристанищни проекти, България рискува да бъде закрепостена дългосрочно за Москва и Анкара. „Става дума за сърцевината на този модел, в който вместо да имаме република и ние да решаваме с нашето бъдеще и енергийната си независимост, тези решения се взимат в Сарая и се прокарват през всякакви схеми и далавери. Няма да спрем за осветляване на тези далавери“, обяви Христо Иванов в живо включване от Варна.

Чешки сенатор и АКФ: Прокуратурата неглижира съмненията за сериозни злоупотреби при продажбата на ТЕЦ "Варна"

Сенаторът от Чешкият парламент Лукаш Вагенкнехт и Антикорупционният фонд (АКФ) внесоха в четвъртък жалба срещу отказа на Софийска градс...

„Става въпрос дали България ще бъде освободена и ще си върнем републиката, или става дума за това гущерът да си откъсне опашката и корупционното задкулисие да ни закрепости към Анкара и Русия. Паричната стойност е най-малкият проблем. Дългосрочното закрепостяване е огромен проблем. Доган е негов главен проблем“, добяви той.

Иванов припомни, че все още е неясен произходът на средствата, с които Доган купи ТЕЦ „Варна“ и за странното решение на правителството на ГЕРБ за удълбочаване на канала, така че да обслужва интересите именно на пристанището на почетния председател на ДПС. Няма отговори и на други въпроси, поставени от „Демократична България“, като защо тази мощност започна да получава пари от сметките на хората за поддържане на т.нар. студен резерв и дали въобще тецът е бил способен да произвежда ток при необходимост. Именно „Демократична България“ настояваше и успя да постави темата за спирането на резерва. „Как така е взето решение с 350 милиона лева да се удълбочава варненското пристанище по начин, който да обслужва интересите на Доган? Защо и как кейовата стена е била отдадена на Доган без необходимите решения? До момента нямаме нито един отговор“, каза Иванов. Особено притеснителен е фактът, че вече се лансира проект за изграждане на газови инсталации в теца във Варна за 450 милиона евро средства на българския и европейския данъкоплатец. Странно, според него, изглежда отклонението, което прави „Турски поток“ на север, вместо да мине през Южна България. „Откъде ще дойде газ и как ще го финансираме? Тези решения ще предопределят съдбата на българската енергийна независимост. Тук отново ще се вържем за Кремъл и Русия за още една генерация да се закрепостим към енергийното влияние на Кремъл. Дали това са решения които взимаме информирано и свободно, или те се взимат в кръга около Доган, който прокарва руски и турски интереси без обществото да разбере какво става“, каза Иванов.

Той смята, че от действията на служебното правителство ще се установи колко сериозни са намеренията да се скъсат връзките с корупционното задкулисие“. „Много важен въпрос е как се взимат тези решения? Дали се взимат от оправомощените институции, или от д-р Ахмед Доган? Това е голямата разлика, която ще ни позволи да знаем дали гущерът си откъснал опашката, както беше написал Илия Павлов“, каза той.

Иванов смята, че отстраняването на Делян Пеевски от политическия и икономическия живот не е трайно решение на проблемите.

Христо Иванов: Доган отново е с порции от студения резерв, кефлийско му е (ВИДЕО)

Демократична България поиска от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) да предостави имената на дружествата, спечелили търговете за ...

“Пеевски беше инструмент. Не трябва да го забравяме. Беше се превърнал в емблема на страха и синоним на задкулисното влияние. Но Пеевски беше създаден от Доган и от неговия кръг и когато му преизтече срокът на годност, наблюдаваме как бива изтласкан“, каза той.

Още: Чешката Върховна прокуратура разследва продажбата на ТЕЦ Варна на Ахмед Доган (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика