Христо Иванов разкри какво управление ще подкрепи Демократична България

4564
Христо Иванов разкри какво управление ще подкрепи Демократична България
Снимка: Демократична България

Предстоят трудни избори около въпроса какво управление е нужно на страната и кои са онези критерии, които да покажат, че то наистина е годно, коментира в предаването "Седмицата" по Дарик радио председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов. Той посочи, че пред дилемата избори бързо или управление, абстрактно отговорът е ясен – страната е пред поне 3 кризи и трябва да има управление. Посочи обаче, че ако не може да бъде излъчено годно управление, има една точка, от която е по-логично отново да бъдат питани избирателите.

"Ние не искаме избори, нека да е ясно. Имаме всички причини да предполагаме, че на следващи избори ще имаме по-добър резултат, но подхождаме изключително отговорно към този въпрос. Но и не сме готови и на всякакво управление, защото сме длъжни да бъдем част от усилието да генерираме реално, ефективно управление на промяната", заяви Христо Иванов.

Демократична България ще подкрепи правителство на партията на Слави Трифонов

"Демократична България" е готова да подкрепи правителство на партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ". Това заяви пред bTV депута...

По думите му за сложната парламентарна конфигурация в момента ще бъде предизвикателство да преодолее различията. Изтъкна, че партиите в "Демократична България" са обединени и напълно наясно за проблема на българската държавност, за това какви са решенията и генералните посоки, по които да се тръгне.

"Мнозинството от хора, които искат промяна в България, избраха да възложат реализирането на тази промяна на "Има такъв народ". И ние затова казваме – готови сме, ако ни бъде поискана подкрепа, защото подкрепа се иска, да влезем в много сериозен и отговорен разговор за това как си представяме тази промяна. И ако това отговаря на сериозни очаквания, които имаме и може около тях да се формира мнозинство, ние бихме подкрепили един такъв кабинет", заяви Христо Иванов.

На въпрос за бъдещите ходове, ако и втората политическа сила не успее да състави правителство, той посочи, че когато става дума за изборни резултати, числената логика е важна за преценката на кого да бъде връчен третият мандат.

"Това решение трябва да има някаква легитимност. Ако всички преди петата политическа сила са се оказали неспособни или нежелаещи да подкрепят визия за управление, как някой с 27 души може да реализира това? Технологично ние можем да вземем папчицата, само че за мен е важно дали можем да формираме управление, основано на някакво стабилно мнозинство, което може да прокарва решения", каза съпредседателят на "Демократична България".

Той предупреди за опасността, ако втората политическа сила не състави кабинет, да се формира едно "ентусиазирано мнозинство от оставащите, които не искат да отидат на нови избори" и напомни, че големият въпрос е дали може да се свърши работа.

Христо Иванов: Бойко Борисов се опитва да се превърне в Ахмед Доган

"Нaшaтa цeл e дa пocтaвим дългocрoчни въпрocи, тaкивa кaтo нaпримeр нeoбхoдимocттa дa ce прoмeни прoкурaтурaтa". Това зaяви в предаване...

Попитан за коментар на поведението на премиера в оставка Бойко Борисов, който посочи Даниел Митов за кандидат за министър-председател на ГЕРБ, Христо Иванов каза, че Борисов се прави на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. "В момента Борисов се опитва да си изгради възможността да влезе в ролята на почетен председател ала д-р Доган", каза Иванов и посочи, че това се вижда през няколко хода, включително през "изтикването" на преден план на Даниел Митов.

"Борисов има дълъг опит на успешно подбиране на хора, които нямат силен политически характер. Местоблюстители се наричат – хора, които слага на място, от което не иска да се откаже, и за които знае, че са сламени хора, на които той знае как да им натиска копчетата. Борисов е един от най-добрите търговци на човешки души в огромния бардак, в който е превърната българската политика", коментира Христо Иванов.

По думите му вътре в партията председателят на ГЕРБ елиминира трите фигури, които биха могли да бъдат органични негови наследници – кметовете на София, Бургас и Стара Загора. Причината за подобен ход според него не е заявеният от премиера в оставка лош изборен резултат в съответните региони, защото лошият резултат по места се дължи на управлението на правителството на Борисов.

"Той елиминира от партията тези, които биха могли да имат вътрешна подкрепа и да му поискат оставката в един момент", смята Иванов. Той посочи редицата говорители, които в момента защитават личността на Борисов по начина, по който на Росенец Ахмед Доган докара хора да отбраняват лятната му резиденция.

"Тези хора в момента са едни заложници на Борисов, трябва да се гънат и по всякакви бръшлянови начини да се опитват да обясняват нетърпимостта към това, че в българската политика продължава да има един човек с тези чекмеджета, с тези речи. Борисов няма речи, той има една-единствена политическа реч в кариерата си – онзи запис, в който той обяснява политическата технология на опростачването, в който казва "Правя се на прост и ми е лесно", добави Христо Иванов.

Христо Иванов: Най-вероятно вървим към предсрочни избори

"Демократична България“ влиза в 45-я парламент с намерението да прокара конкретни реформи, а не за да участва в правителство на в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика