Христо Иванов: Ще работим за предсрочно отстраняване на Иван Гешев

3500
Христо Иванов: Ще работим за предсрочно отстраняване на Иван Гешев
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Този парламент трябва да даде плод, защото това е най-важното и България може повече. За това настоя Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" (ДБ) от трибуната за началото на 45-то Народно събрание.

"Демократична България" ще работи в парламента за това Иван Гешев да бъде отстранен от главния прокурор, да бъде окончателно реформиран ВСС, трябва да бъде въведена пряка конституционна жалба, пакет от изменения в Закона за съдебната власт и НПК, с които се закриват специализираните съдилища и прокуратура, изменения, които да ликвидират КПКОНПИ в настоящия й модел, която се превърнала в срамна бухалка според визията на Иванов и ДБ, пакет от изменения в Изборния кодекс.

Христо Иванов: Номинацията на Даниел Митов за премиер е евтин трик

Номинацията на Даниел Митов за министър е евтин трик на Борисов да се скрие. Това смята заместник-председателят на Демократична Българи...

Изборите дадоха знак, че хората искат промяна и ДБ се яви с искане да получи мандат за управление. Избирателите, които поискаха промяна избраха да възложат промяната на ИТН, които са втори. От тази гледна точка е легитимно, ако бъде поискана подкрепа, да влезем в разговор за това какво управление би излъчило с мандата на ИТН. Това е ходът, който дава възможност се излъчи управление, категоричен бе Иванов.

ДБ по никакъв начин не биха подкрепили управление на ГЕРБ и техен кабинет. ДБ са готови са обсъждат и други действия, които да осигурят достатъчно време за работа, като не ги е страх от предсрочни избори.

По думите на Иванов изборите приключили при откриване на едно НС, което тегне въпроса дали ще го бъде. Днес много се говори за обединение, единение и заедност, но парламентаризмът се състои от два реда тухли. Тази сграда е материализация да има прозрачен парламентаризъм, отворен парламент и традиция, която ни свързва с най-добрите примери за граждански кураж и отстояване на ценности, подчерта Иванов.

Говори се много за съгласие, диалог, но не забравяме ли, че трябва да има законност, защото именно потъпкването на закона превърна всичко в токсично за някого. Даваме ли си сметка за това днес и основното нещо, което искат хората е законност, правила, здрави институции, за да може държавата да бъде модерна, европейска и свободна, категоричен бе Христо Иванов.

Задачите са изключително трудни и във всички изказвания тегне въпроса дали НС ще го бъде изобщо. НС ще може да извърши една от задачите – да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта – ДПС, изтъкна Христо Иванов. Въпросът е какво друго може да бъде направено в парламента, стана ясно от думите му. Дали този парламент заслужава да съществува, когато знаем и оценим какво можем да свършим в него, посочи Иванов.

Радан Кънев към ЕНП: Не ни занимавайте с призиви за коалиция между ГЕРБ и "Демократична България"

„Не ни занимавайте с призиви за коалиция между ГЕРБ и „Демократична България“. Това е било посланието на писмото на е...

Приоритетите според Христо Иванов трябва да бъдат 10, обединени в две групи – мерките от пандемичната ситуация и дълбоката криза в държавността. ДБ винаги са на мнение, че проблемите на кризата на демокрацията не започва с това управление, а става дума за много по-дълбоки системни основания, дълбоко в комунистическия режим.

Управлението на Бойко Борисов е най-грозната проява на системните проблеми, заложени в корените на българската демокрация. Този системен проблем има дълбоки институционални причини и ако искаме да лекуваме България, да започнем с тяхното отстраняване, настоя Иванов.

Ние ще оценяваме годността на този парламент да произведе действия за приоритетите пред ДБ. Готови са да подкрепят предложения и на други партии. 

Прочетете още по темата: Христо Иванов: Номинацията на Даниел Митов за премиер е евтин трик

Радев в парламента: Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата

Демократична България и партията на Слави още не са водили разговори

„Преговори нито са започнати, нито са водени с втората политическа сила – „Има такъв народ“. Засега формални ко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика