Христо Иванов: Страната се плъзга към все по-голям авторитаризъм

2250
Христо Иванов: Страната се плъзга към все по-голям авторитаризъм
Снимка: ПП "Да, България"

"Страната се плъзга към все по-голям авторитаризъм". Това заяви в интервю за БНР лидерът на "Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов.

"Ние от "Да, България" именно затова завихме една центристка позиция, именно защото смятаме, че проблемите, които България има, не могат да бъдат прочетено през призмата на ляво и дясно и че ние се опитваме да поставим проблема за това, че основите на демокрацията, основите на един правов ред, са минирани. Виждаме как страната се плъзга към един все по-голям авторитаризъм, който виждаме неговите прояви спрямо медиите, т. е, свободата на словото, виждаме неговите прояви спрямо различни бизнеси – и едри, и дребни, и в София, и по места, т. е. това е частната собственост, свободата на пазара и конкуренцията. Виждаме, че продължава съдебната власт, и особено прокуратурата, да бъде нереформирана. Изброявам го, защото това показва, че базовите условия за наличието на демокрацията, за наличието на европейски модел на развитие, за наличието на свобода в Българи в момента са под една много силна атака", каза той.

Христо Иванов: Борисов да публикува срещите си с Бабиш

Премиерът Бойко Борисов да публикува протоколите от срещите си с чешкия си колега Андрей Бабиш, а сделката за ЧЕЗ да бъде предотвратена...

Освен мониторинга на Европейската комисия, под който се намираме, ние се намираме под един друг мониторинг – на Съвета на Европа, който е абсолютно безпрецедентен за страната членка на ЕС Искам да припомня, че самото начало на преговорите за ЕС, зависи от изпълнението на едно нещо, което се нарича Копенхагенски критерии. Тези Копенхагенски критерии са именно това – свобода на словото, правосъдие, пазарна икономика. Ние в момента показваме всички белези на това, че не просто още не можем 10 години след нашето присъединяване, да изпълним всички условия за присъединяването си, ние вече започваме да нарушаваме условията за началото на преговорите с ЕС.

Понеже от другата страна имаме един европейски елит, който виждаме, че до голяма степен губи посоката на лидиране в ЕС и изпитва трудности да се ориентира в променящата се ситуация, те смятат, че за момента могат да игнорират какво се случва в България в момента, говоря за Юнкер, но рано или късно това ще спре".

Иванов коментира информацията за възможността за разговори между "Да, България" и ДСБ за широка коалиция:

"Имаме необходимото време с ДСБ на направим стъпките по сближаването и по уеднаквяването на политическата ни траектория, без това да предизвиква сътресения при тях. Искам да припомня, че веднага след изборите на 7 юни, имахме решение, че в името на демокрацията, върховенството на закона, свободата в тази страна, ние ще търсим такова обединение. След което започнахме поредица от общи декларации - пет партии. Тази общи декларации не са просто някакви хартии, които се носят по вятъра, това е една много важна червена линия, което ние заедно сме изградили, защото това са общи позиции по всички важни теми, започвайки от състоянието на бизнеса в България, свършвайки с геополитическата среда. Фокусът ни е именно в този формат - пет партии, и целта ни е в този периметър да изградим работещ съюз.

Христо Иванов с въпроси към Румен Радев дали ще свърши конкретни неща относно "КОЙ"

Подробен обзор, с куп неудобни въпроси към президента Румен Радев, направи правосъдният министър от втория кабинет на Бойко Борисов и л...

Ние говорим за политически съюз, който ще бъде платформа на база ще се правят коалиции за конкретното явяване на избори. Считаме, че се допълваме всички, че работим добре и на този етап не се налага някаква по-голяма степен на организационно обединение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика