Христо Иванов за обвиненията към Асен Василев: Смесват се факти с търговски спор

3059
Христо Иванов за обвиненията към Асен Василев: Смесват се факти с търговски спор
Снимка: ПЦ на ДБ

 "Нека никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерски съвет, да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структуриране на политическото пространство", коментира в кулоарите на парламента лидерът на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов по повод декларацията на „Има такъв народ“ (ИТН) по рано от парламентарната трибуна и дадения след това от тях брифинг.

„Какво се случи през тези четири дни, че "Демократична България" се отметна от своята позиция и изведнъж реши да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет, без да е силата, която е спечелила избори? За нас това е недопустимо и неприемливо“, посочи в декларация от трибуната председателят на ИТН Тошко Йорданов и попита какви игри се играят в 46-ото НС и допълни: „Ние отскоро сме в политиката и разбираме, че политиката е мръсна игра. Ние няма да играем по вашите правила! Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова, вие явно не осъзнавате, че карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото вие водите нещата към следващи избори. Изумително е, че не разбирате“.

На тези думи Христо Иванов отговори, че водят страната към това да се излъчи управление, което наистина може да я промени.

По думите на Христо Иванов, от ДБ не са получили отговори на въпросите, които са отправили към ИТН.

Христо Иванов: ИТН трбява да започне сериозни разговори и да поеме политически ангажимент

Оптиката, в която всичко е вървяло, явно е била заблуждаващя. Всичко досега е било само разговори, а не преговори. Трябва да разберем, ...

"На нито един от принципните въпроси, отправени от нас, не получихме отговор. Ние попитахме първо, ще има ли ясен, политически ангажимент по отношение на определени политики, или просто ще продължим да си водим раздумки? Второ, поставихме въпроса за важността на хората, които ще бъдат предложени и за техните качества. Използвахме пример с трима души, които самите ИТН поканиха в собственото си правителство и които получиха огромно обществено внимание и доверие, които атакуваха схемите на ДПС. В този смисъл е важно да се следват парите. И трето, формулата, която ще бъде предложена, да бъде осъзнато и целенасочено разграничена от ГЕРБ и ДПС. На нито един от тези въпроси не получихме отговор. А видяхме една доста съмнителна, ще си подбирам думите, персонална атака, смесване на факти с търговски спор и квалификации от Наказателния кодекс, като се надявам, че това е въпрос на неумение от страна на колегите да си формуларат тезите", допълни Иванов.

Припомняме, че ИТН обвиниха служебния финансов министър Асен Василев в кражба на интелектуална собственост.

От "Демократична България" все пак заявиха, че остават конструктивни и в очакване от "Има такъв народ" да покажат състав на МС, да дадат формулата и да кажат дали ще има ясни политически анжагименти по конкретни политики.

"Ние не сме се отказали от това отговорно да опитаме да направим всички опити в рамките на първия мандат да бъде излъчено такова правителство", посочи Христо Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика