И Дончев заговори за подкрепа за правителство на Слави, но и посочи, че без ГЕРБ едва ли може да има управление

6919
И Дончев заговори за подкрепа за правителство на Слави, но и посочи, че без ГЕРБ едва ли може да има управление
Снимка: БГНЕС

Политиката е носене на отговорност и управление на конкретни сектори и системи, в един момент на цялата държава. Безотговорно би било да кажем, че нямаме достатъчно парламентарен ресурс, и да не предложим правителство. Какъв ще е съставът му – има много възможности, когато дойде времето да го научите, ще го научите. Това заяви вицепремиерът и считан за втори човек в ГЕРБ Томислав Дончев.

Добрите политици обезателно са експерти в нещо, добави Дончев.

Що се отнася до това дали ГЕРБ ще подкрепи правителство с мандат на партията на Слави Трифонов, отговорът беше, че най-важното е България да има стабилно правителство, което да работи. Още сме в пандемия, трябват нови мерки за подпомагане на бизнеса, напомни Дончев пред Нова телевизия. Ако на едно правителство не му достигат 3-4 гласа, бихме дали подкрепа, посочи още той, но с уточнение, че след формиране на такова правителство ГЕРБ ще е в опозиция и е "напълно възможно" скоро след това да има служебно правителство. "Моля на това да не се гледа като мечешка услуга – не бива в един момент всички политически сили да изглеждат като разсърдени деца, които не могат да предизвикат нищо", добави Дончев. Припомняме, че премиерът Бойко Борисов обяви, че е готов да даде 10 депутати в подкрепа на правителство на Слави Трифонов.

За вариант ГЕРБ да подкрепи друго правителство, извън мандат на Слави Трифонов, вицепремиерът счита, че тогава има твърде малко парламентарен ресурс. Да, може и "Изправи се! Мутри вън!" да получат третия мандат - за мен политическа сила с подкрепа 5% е повече от странна, заяви той. "Зависи" - така Дончев отговори на въпрос дали ГЕРБ би подкрепила правителство на "Демократична България" при трети мандат.

Същевременно Дончев напомни, че вече е чул доста приказки как ГЕРБ била изметена от властта – чудесно, времето на приказките свърши, да управляват. Щом всички са спечелили и са ни измели от властта, защо г-н Иванов не се върне като правосъден министър, г-жа Нинова да се върне като икономически министър, г-жа Манолова да е социален министър и да управляват, каза Дончев. "Който иска, да ревизира – нека се проверява, нека се ревизира", допълни той. И изрази предположение, че може да стане като в парламента при управлението на Орешарски – един куп временни комисии.

Попитан за репликата за "чакалите", които чакат, ако първият в изборите бъде изолиран, Дончев заяви, че премиерът имал предвид какво би станало, ако преследват и освиркват други политически сили, което досега не е ставало. На въпрос дали ГЕРБ е готова да е яростна опозиция, с бунтове и протести, Дончев отвърна, че „не сме организация, която организира бунтове и протести”. Може, ако е необходимо – така вицепремиерът коментира дали може ГЕРБ да направи протест, контрапротест и че имало 100 000 поддръжници на партията на Бойко Борисов, някои от които много революционно настроени.

От служебно правителство не ни е страх – през 2017 година предсрочните парламентарни избори бяха организирани от служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, заяви вицепремиерът. И не видя в думите на Борисов за Велико народно събрание страх именно от служебно правителство. Щом се мисли, че животът на този парламент ще е къс, защо да не поставим важните въпроси – президентът Радев каза, че ще внесе свой проект за промяна на Конституцията в следващия парламент, това е следващият парламент, напомни Дончев.

Може да водим разговори с всички – така Дончев коментира дали ГЕРБ е готова да подкрепи съдебна реформа, по отношение на главния прокурор и смяната на Иван Гешев. "Единствено има консенсус от конституционна реформа – каква да е тя е въпрос на разговори", каза той.

Ако тези избори бяха проведени мажоритарно, вероятно щяхме да имаме 60% подкрепа в парламента, коментира още Дончев. „Темата какви изборни права да бъдат гарантирани на българите в чужбина е много важна”, продължи той и напомни, че България е от малкото държави, които давали на гражданите си в чужбина да гласуват. Дончев призна, че имало наказателен вот и видя различния вот от чужбина спрямо този в България като следствие на картина, рисувана през социалните мрежи и медиите, а не на лично впечатление.

Не мисля, че г-н Борисов и г-н Трифонов са говорили след изборите, уточни вицепремиерът, включително и при въпрос дали през Любен Дилов-син е говорено с Трифонов. Според него, нормално е след избори всеки, влязъл в парламента, да бъде поздравен. "В нормална политическа среда трябва да има комуникация между всички. Политиката не е надвикване", каза Дончев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика