Има ли топла връзка между Румен Радев и ИТН? Назначения по министерствата подсказват (СНИМКИ)

10200
Има ли топла връзка между Румен Радев и ИТН? Назначения по министерствата подсказват (СНИМКИ)
Снимка: Колаж/Actualno.com

Няколко ярки назначения в министерства в новото служебно правителство ясно дават индикации за силна връзка между президента Румен Радев и ПП "Има такъв народ".

Това показва справка на Actualno.com от наши източници.

Става въпрос за ведомствата на министрите Николай Милков и Димитър Стоянов, които ръководят съответно външната политика и отбраната. Именно двамата са едни от най-приближените на държавния глава и се ползват с един от най-големите кредити на доверие в състава на кабинета "Донев".

Имунолог във външно министерство

В Министерството на външните работи зам.-министър остава Велислава Петрова. Тя беше назначена на поста след формирането на четворната коалиция на премиера Кирил Петков, в която МВнР попадна в ресора именно на ИТН и за негов министър бе избрана Теодора Генчовска, също квота на ИТН.

Велислава Петрова, която е имунолог по образование, е единственият заместник-министър от предходния екип, който запазва поста си. На нея практически са поверени всички политически чувствителни ресори, изброени от служебния министър Николай Милков като негов приоритет - Северна Македония, Шенген и ОИСР.

Припомняме, че преди ИТН да се превърне в партията, пряко носеща отговорност за нереализирането на общо 5 мандата за сформиране на правителство и с това спомогнала за разпускането на общо 3 парламента, Петрова беше номинирана за министър на образованието във проектоправителството на ИТН начело с Пламен Николов през юли 2021 година.

В предишния проектокабинет на Трифонов, изчетен в ефира на партийната му телевизия, с премиер Николай Василев, Петрова беше здравен министър - пост, отговарящ на образованието и експертизата ѝ. Явно имунологът е показала качества за ръководни длъжности в три различни министерства, които нямат почти никакви допирни точки помежду си.

Велислава Петрова/Снимка: МВнР

Служебният външен министър Николай Милков оцени високо работата на Петрова. Тя беше част от екипа на Теодора Генчовска, която бе в остър конфликт с бившия премиер Петков по темата с Република Северна Македония. На този фон обаче публичните позиции на Генчовска, партията ѝ ИТН, заместничката ѝ Петрова, както и президента Радев съвпадаха и реално се допълваха и то относно твърд курс към блокиране на старта на преговорите със Северна Македония за влизане в ЕС, докато няма защита на българската история, език и на българите в Македония. Тази риторика на гореизброените завърши с истеричното поведение на лидерът на ИТН, който не бе подминат от социалните мрежи след вика си за "МААА-КЕЕЕ-ДООО-НИИИ-ЯЯЯ".

ОЩЕ: Как темата "Македонияяя!" отекна в 47-ото Народно събрание (ВИДЕО)

Целият този заплетен геополитически възел от проблеми е възложен на зам.-министър Петрова. Николай Милков заяви при представянето на екипа и приоритетите си в понеделник, че ще продължи и процедурата за назначаването на договорените между Генчовска и Радев осем посланици, които така и не минаха по време на кабинета "Петков". Служебният министър изрази готовност да предложи и други посланици. Не е е изключено един от тях да е самата Генчовска.

Според информация на Actualno.com Румен Радев и Теодора Генчовска са започнали да съгласуват посланици още през май-юни и то през главата на тогавашното правителство. Твърди се, че Генчовска е имала интерес да стане представител на страната в НАТО, на мястото на Драгомир Заков, който скоростно пристигна от Брюксел в София през март, за да стане министър на отбраната на мястото на отстранения партиен строител Стефан Янев.

Теодора Генчовска/Снимка: БГНЕС

Сега обаче Генчовска получи назначение за заместник-министър във воденото от дясната ръка на Радев военно министерство. Президентът, който преди първия си мандат беше командир на ВВС, избра за ръководител на ведомството своя главен секретар Димитър Стоянов.

Генчовска, Граматикова и Стоянов - очакван екип

Подобно на своята колежка, Генчовска бе номинирана за министър на отбраната (МО) в първия проектокабинет на Слави Трифонов през изминалото лято. Тя също има значителен опит като чиновник във ведомството много преди лидерът на ИТН да я открие като свой кадър.

Не е случайно и другото назначение на зам.-министър в МО. Димитър Стоянов се доверява на Катерина Граматикова. Тя е юрист, работила е и в Комисията за защита на конкуренцията, а за последно бе началник на политическия кабинет министъра на регионалното развитие от квотата на ИТН Гроздан Караджов. Справка на Actualno.com показа, че Граматикова е и председател на Националния съвет на Международния съюз на адвокатите за България (Union Internationale des Avocats (UIA)), както и член на Софийска адвокатска колегия, а от 2021 г. - и на Софийски адвокатски съвет.

Тези ключови назначения на кадри на ИТН във възлови сектори като сигурността и външната политика будят съмнения относно мащабите на кадровата чистка, която предприе новия служебен кабинет. Освен да ревизира политиката на правителството "Петков", кабинетът на Гълъб Донев очевидно е запазил някои топли отношения със стари кадри на четворната коалиция.

Кабинетът "Донев"/Снимка: БГНЕС

В една от първите си публични изяви след встъпването в длъжност Гълъб Донев каза, че предишното управление оставило "хаос и разруха", с които новата власт да се справя. За 12-годишното управление на ГЕРБ и Бойко Борисов вече не се говори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика