Името на Пеевски се появи изненадващо в проверка по "Барселонагейт"

18636
Името на Пеевски се появи изненадващо в проверка по "Барселонагейт"
Снимка: БГНЕС

Името на депутата от ДПС Делян Пеевски попадна изненадващо в списъка с проверяваните във връзка с аферата "Барселонагейт". Това става ясно от публикация на гражданското сдружение БОЕЦ, което е получило отговори от Националната приходна агенция във връзка с техен сигнал по темата. От нея разбираме, че Пеевски не дължи нищо на държавата.

По-любопитното в случая е защо и как се появява името на санкционирания по глобалния закон "Магнитски" депутат в отговорите на НАП, тъй като от БОЕЦ твърдят, че не са го включвали в питания си до агенцията по темата "Барселона"*. Всъщност името на Пеевски за пръв път се оказва въвлечено в нея.

От ДПС поискаха изслушване на синдиците на КТБ и обвиниха Прокопиев в медиен монопол (ВИДЕО)

ДПС предлага на следващо заседание на бюджетна комисия да бъдат изслушани синдиците на фалиралата банка КТБ. FB_VIDEO "Установихме, ч...

От НАП изпращат два отговора във връзка със сигнала - първото е подписано от шефа на агенцията Румен Спецов и касае единствено скандала с къщата в Испания. Във втория отговор обаче е спомената ревизия на Делян Пеевски, която е приключила на 27 ноември, 2021 г. Той е подписан от зам.-изпълнителния директор на НАП Георги Димов, който уведомява, че обхватът на ревизиите е разширен с нови лица, едно от които е Валентин Василев Златев (бившият генерален директор на "Лукойл България" за периода 2015 г. - 2020 г.), който е близък до купилия луксозния имот в Барселона - Александър Чаушев. Друго допълнително ревизирано лице е Делян Славчев Пеевски.

Интересно е, че неговата ревизия приключва много бързо. По неизвестни причини тя обхваща само 2020 г. и е установила, както споменахме по-горе, че депутатът не дължи нищо.

"Не знаем защо към тази група е прикрепен г-н Пеевски. БОЕЦ не сме изисквали и споменавали името му по тези конкретни сигнали. Срещу него сме внесли други сигнали за пране на пари и корупция до МВР, като по тях вече има образувана проверка в СП, но всички мълчат за това и омертата отново е непробиваема. Но е факт, че Пеевски, за разлика от всичките останали „сложни” случаи с продължаващи ревизии, е скоростно изревизиран и отново обявен за „най-чистият човек в държавата”. Това се случва в ревизия приключила на 27.11.2021 г., т.е. продължила ШЕСТ МЕСЕЦА след обявяването на 02.06.2021 г. на санкциите по закона „Магнитски“ и след като сайта BIRD.BG разкри през октомври документите от досиеттата „Пандора“ за недекларирани офшорни компании, банкови сметки и дялове на Пеевски", пишат от БОЕЦ.

*Припомняме, че скандалът, наречен "Барселонагейт" избухна през 2020 година. В него бе замесено името на бившия премиер Бойко Борисов. Според медийни публикации у нас и в Испания ставало дума за пране на пари, което е разследвано от Каталунската полиция. След публикация в испанския вестник "Ел Периодико", свързана с имоти и фирми в Барселона, стана ясно, че полицията разследва дали премиерът Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми - Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. Още през май 2019 г. обаче Елена Йончева, която сега е евродепутат, сезира тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров по този казус. Прокуратурата не постигна резултати по тази проверка, но след публикацията в "Ел Периодико", се самосезира.

Кирил Петков: Прокуратурата не работи добре. Пеевски продава имоти за милиони

Радвам се, че разбраха, че сме истински, с истински намерения. Много бих се радвал да има засилен мониторинг за законността в България....

Досъдебното производство, известно като "Барселонагейт" не е приключило, но се бави заради липсата на отговор от властите в Испания. Това заяви вчера (28 януари) главният прокурор Иван Гешев след като беше изслушан от групата за мониторинг на демокрация в ЕП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика