Intelligence Online: Доган бърза да продаде скъпата яхта "Агата"

10011
Intelligence Online: Доган бърза да продаде скъпата яхта "Агата"
Снимка: Screenshot

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган разпродава луксозни активи. Той търси купувач за 39-метровата си яхтата „Агата”. За това информира разследващият сайт BIRD.BG.

Според разследващата медия, луксозният плавателен съд се предлага на цена от 5,9 милиона евро от две брокерски компании: Worth Avenue Yachts и Imperial Yachts, и двете базирани в Монако. По данни на сайта информацията идва от публикация на Intelligence Online, специализиран сайт за информация свързана с разузнавателната общност.

Чуждестранната медия припомня, че Imperial Yachts е управлявана от Евгений Борисович Кохман, а фирмата е била поставена в списъка със санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) заради предполагаемите си връзки с яхти, свързани с приближените на руския президент Владимир Путин, като и Игор Сечин и Генадий Тимченко.

Яхтата "Агата"

Разрушена е първата от незаконните сгради в парк „Росенец“

Първата от незаконните сгради край летния сарай на Ахмед Доган в лесопарк „Росенец“ край Бургастам беше разрушена. За това ...

Снимките в обявата на Imperial Yachts разкриват лукса на интериора и чертежи на 3-те нива на яхтата „Агата”. А според обявата за продажба на Worth Avenue Yachts, яхтата е под български флаг. По данни на MarineTraffic яхтата е под малтийски флаг.

По данни на BIRD.BG собственик на яхтата не е самият Доган, а на Румен Гайтански, известен с прякора Вълка.

Най-известният публично актив на Ахмед Доган - чрез фирмата "Сигда" ООД, е собственик ТЕЦ "Варна" ЕАД, придобит през 2018 г. от децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов.

Intelligence Online припомня и скандала с хонорара от 1 млн. лв. за хидроложки консултантски услуги. Но указаната сума в публикацията е завишена доста, което не е коректно – 770 млн. долара.

Историята на Морския сарай на Доган

В края на миналия месец Actualno.com ви разказа за един имот на Камчия с размерите на Ватикана, намиращ се близо до Варна, край Черно м...

Според публикацията на чуждестранното издание, Ахмед Доган може да се опитва да ускори продажбата на активите си. То обръща внимание на документи, изтекли от Pandora Papers на Международния консорциум на разследващите журналисти, които касаят връзки между 68-годишния Доган и IGWT Limited - според Intelligence Online. Компанията е базирана в свободната зона на Аджман в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ).

Тази информация обаче според BIRD.BG не е коректна. IGWT Limited е свързана с Делян Пеевски, който се появи в разследването Pandora Papers, в което българският партньор е разследващият сайт. В документите на Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ не фигурира изобщо Ахмед Доган. Сайтът Intelligence Online не е сред партньорите на консорциума и няма достъп до оригиналните документи.

През годините Доган е бил свързван неофициално с множество други фирми, имения и хотели. Най-известното от тях е имението обитаваното от него и станало известно като Морския Сарай в Росенец, което се води собственост на фирма "Хермес Солар" ООД.

Припомняме, че на 1 юли двуетажната сграда на плажа до лятната резиденция на Ахмед Доган в парка "Росенец", която Бургаският административен съд обяви за незаконна, беше доброволно полуразрушена от собственика ѝ - дружеството "Стрейтлайн".

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ЧЕТЕТЕ ТУК: Разрушена е първата от незаконните сгради в парк „Росенец“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика