Искане за оставка на Сачева заради помощта за работещите в заведенията и заплаха за протест

1654
Искане за оставка на Сачева заради помощта за работещите в заведенията и заплаха за протест
Снимка: iStock

Получихме множество сигнали за одобрени фирми по програма "Запази ме", чиито служители не са получили никаква компенсация от ноември досега. След проверка установихме, че от заявени и одобрени компенсации на стойност 20 млн. лв., властта е изплатила едва 500 хил. лв. Това твърди в своя официална позиция партия "Движение България на гражданите", която е водена от Димитър Делчев, син на изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Партията беше основана от Меглена Кунева и беше член на разпадналия се Реформаторски блок, а сега гравитира около проекта на Мая Манолова "Изправисе.БГ".

"Служителите в затворените от държавата бизнеси (ресторанти, фитнеси, магазини в молове и т.н.) близо два месеца живеят в ограничения, заведенията са на път да фалират, а държавната програма буксува откакто е стартирала. Затова от ДБГ искаме оставката на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева", казват от партията на Делчев.

Мярката "Запази ме" до 31 януари, но с нова ставка. Кой може да я получи?

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде нова заповед за временно ограничените икомическите дейности заради COVID...

Правителствената програма е с бюджет от 50 млн. лв., осигурен от финансовия механизъм React-EU. По нея трябваше да се плащат по 24 лева на ден на служителите в затворени заради противоепидемичните мерки предприятия.

По събрани от ДБГ данни, до този момент са заявени компенсации за 20 млн. лв., от които Министерството на труда и социалната политика е изплатило едва 500 хил. лв. "Бойко Борисов дължи отговор на хората как се оцелява близо 2 месеца без доход и без компенсация. Част от кандидатстващите за помощта до този момент са получили само 24 лв. за последния ден на месец ноември. След приспадането на банковите такси излиза, че работник разполага с малко над 20 лв. на ден, за да покрие разходите си за месец и половина. Това е обидно отношение на властта към служителите, които плащат най-висока цена за кризата. В същото време правителството увеличи заплатите на държавните чиновници и раздава бонуси в администрацията", възмущават се от ДБГ.

ДБГ настоява министърът на труда и социалната политика Деница Сачева да подаде оставка заради драстичното забавяне на изплащането на обезщетенията и лошото администриране на помощите за неработещите служители в затворени фирми. "Призоваваме незабавно да започне изплащането на обещаните компенсации, за да се спасят служители от мизерия, заведенията от фалити, а националната програма от провал. Ако това не се случи до края на седмицата, ще участваме в протест в защита на икономическото благосъстояние на българските граждани", добавят от ДБГ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика