Искаш да подадеш сигнал за корупция? Ще те чака съд

10943
Искаш да подадеш сигнал за корупция? Ще те чака съд
Снимка: БГНЕС

Няма да има защита от съдебно преследване за подателите на сигнали за корупция. Това реши Народното събрание при приемане на текстове от новия антикорупционен закон на второ четене.

Така всеки, подал сигнал, ще може да стане обект на дело за непозволено увреждане. Текстът беше подкрепен от ДПС и в крайна сметка със 70 гласа “за“, 4 “против“ и 41 “въздържали се“ мина през пленарна зала.

Депутатите решиха - ще контролират антикорупционната комисия

Народното събрание ще осъществява контрол върху дейността на новата комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно...

ГЕРБ подкрепяше първоначалния вариант на проекта, който предвиждаше, че подателят на сигнал за корупция или конфликт на интереси не може да търпи неблагоприятни последици. Това означаваше, че мишената на сигнала нямаше да има право да заведе гражданско дело срещу подателя.

Сега обаче подателите на сигнали ще трябва да се идентифицират с три имена, ЕГН, адрес, телефон, факс и електронен адрес. Делото за непозволено увреждане обикновено е за суми между 10 хиляди и 100 000 лева. В рамките на това производство съдът има право да наложи запор на имуществото на ответника, за да подсигури иска на ищеца по делото.

Припомняме, че в един от приетите вече текстове беше записано, че ръководството на комисията ще се назначава от управляващите и ще се освобождава с обикновено мнозинство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика