Искрен Веселинов към служебното правителство: Започнете да работите (ВИДЕО)

3687
Искрен Веселинов към служебното правителство: Започнете да работите (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Вчера се навърши точно един месец от встъпването в длъжност на служебния кабинет. По този повод Искрен Веселинов, съпредседател на Коалиционния съвет на КП „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ”, изпрати отворено писмо до ген. Стефан Янев – министър-председател на служебното правителство.

Веселинов изразява безпокойството си, че правителството не работи и е крайно време да започне да изпълнява истинските си функции, а не просто да се занимава с производство на медийни фишеци в стил ранния Бойко Борисов. "Отвсякъде в страната получаваме информация, че има бездействие на администрацията и правителството е заето единствено с опити да ревизира предишното управление", посочва Веселинов.

Младежите на ВМРО: Кой допусна поругаването на сградата на Народното събрание?

Острата реакция на Националния младежки кометет на ВМРО идва в отговор на скандална „инсталация“, направена вчера върху фас...

Той споделя, че уважава това, защото всеки следващ политик трябва да е наясно, че ще бъде проверяван и ще носи отговорност за действията си. Дори донякъде разбира шумните акции, защото те трябва, може би, да покажат с всички тези било истински или не толкова истински нередности, които се откриват, че стартира ново управление, че има ново начало, което обществото има нужда. Не това обаче е основата на отговорното управление в една страна и информацията за бездействие по отношение на същинската работа, която вършат или по-скоро трябва да вършат цели министерства и агенции, за нас добива вече тревожни мащаби, категоричен е Веселинов.

Искрен Веселинов призовава служебния министър-председател в оставащото време от мандата да доминират държавническия подход и отговорно управление, защото всеки загубен ден за развитието на страната ни ще се плаща от всички българи.

Ето какво гласи отвореното писмо до Стефан Янев - служебен министър-председател на Република България, отправено от Искрен Веселинов - съпредседател на Коалиционния съвет на КП „Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ”.

"Уважаеми г-н Янев,

Измина месец от встъпването на власт на Вашия кабинет. Приветствам желанието Ви за ревизия на предишното управление и за противодействие на корупцията на всички нива – всеки български политик трябва да свикне с мисълта, че носи отговорност за действията си и че никой след него няма да замита следите на безобразията му. Приемам с разбиране и шумните акции в стил първия кабинет на Борисов, които всяко ведомство организира, изнасяйки на показ неща, които счита за нередни – обществото има нужда от знак за промяна. Не в това обаче се състои отговорното управление на една страна.

ВМРО: Долу ръцете от проф. Кантарджиев

"Ние, Българскките патриоти от ВМРО, заставаме категорично зад проф. Тодор Кантарджиев. Мотивът „навършена възраст за пенсия&ldqu...

Информациите за пълно бездействие по отношение на същинската работа, която трябва да вършат, на цели министерства и агенции от встъпването в длъжност на Вашето правителство вече добива тревожни мащаби. Не ми е известно дали целият човешки ресурс е хвърлен да „разкрива престъпленията на предишните” или просто администрацията е парализирана от демонстративните персонални промени по всички нива, но това води до блокиране работата на общини, стопански субекти и НПО-та, които не могат да реализират важни за дейността им и обществото проекти. Днес никой чиновник не поема отговорност, никой не се ангажира с ясни указания, никой не подписва и никой не плаща по съвсем законни и редовни договори. Трябва да го знаете!

Всички оперативни програми, които засягат енергийна ефективност, ВиК мрежи и околна среда, транспортна инфраструктура, развитие на селските райони са на практика блокирани, вследствие на което е създадена реална опасност да се загубят безвъзвратно милиарди евросредства. Постковидният икономически срив е на път да бъде „надграден” със стопански блокаж заради административна безотговорност! Особено тревожно е това в областта на регионалното развитие, където вместо строителният бранш да бъде използван за един от векторите за възстановяване от кризата, той е подложен на безпричинни атаки и системно декапитализиран.

Особена тревога буди и нехайството на Вашето управление за големите инфраструктурни проекти, от които зависи развитието на цели региони. Първи знак в тази посока беше решението на Асен Личев, служебен министър на околната среда и водите, да спре процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за проекта за тунел под прохода „Петрохан”. С неясни аргументи и мотиви бе прекратена започналата законова процедура за изграждане на така необходимия за цяла България и най-вече на изостаналия Северозапад тунел, който е част от европейския път Е-79.

Не по-радостна е съдбата на процедурите за строителство на другите възлови за развитието на Северна България проекти: тунелът под вр. Шипка и АМ Русе-Велико Търново. Първата процедура е с отворени ценови предложения, но администрацията се бои да направи класирането. Втората е блокирана повече от месец преди отваряне на ценовите предложения. Чиновниците не смеят да направят нищо, за да не им дири следващо управление отговорност защо не е избран правилният изпълнител. Така се губят месеци, през които можеше да се прави проект и да се отчуждават терени, а по „пътя на смъртта” продължават да загиват хора.

По отношение на АМ Хемус се разпространяват слухове, че средствата, осигурени от предишния кабинет за изграждането ѝ, ще бъдат изтеглени от държавното предприятие за други управленски нужди и това ще застраши реализацията ѝ. Уважаеми г-н Янев, пиша Ви това писмо с надежда, че в оставащото време от мандата Ви ще доминират държавническия подход и отговорно управление, защото всеки загубен ден за развитието на страната ни ще се плаща от всички българи."

ВМРО настоява въпросът за реална интеграция на гетата да стане приоритет

"Преди две години беше изнасилено и убито по особено жесток начин малко момиченце от село Сотиря (бел. ред. - убиецът получи доживотен ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика