Искрен Веселинов: Няма автоматизъм между резултата от референдума и промяната на Конституцията

2552
Искрен Веселинов: Няма автоматизъм между резултата от референдума и промяната на Конституцията
Снимка: ВМРО

Прокараната вчера с измененията в Изборния кодекс поправка, даваща възможност за промяна в Конституцията чрез референдуми, според вносителя й - Искрен Веселинов от ВМРО, се тълкува неправилно.

Припомняме, през преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс депутатите промениха закона за референдумите (Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление) като отпадна забраната чрез референдум да се решават въпроси от компетентността на Велико народно събрание, каквито са за приемане на нова Конституция, промени в територията на страната, формата на държавно устройство и на държавно управление, например. Поправката бе определена като „гаф" и „политическо сметкаджийство“, а изтъкнати юристи изразиха надежда, че ще последва президентско вето и сезиране на Конституционния съд. 

Предизборен хаос заради промените в Изборния кодекс: Какво ще се случи? (ВИДЕО)

Очаква ни предизборен хаос. Това заяви в предаването "Студио Actualno" председателят на партия МИР Симеон Славчев. Според него приетите...

"Промяна на Конституцията чрез референдум не е възможна и с новите текстове“, увери в интервю за Actualno.com вносителят на поправката Искрен Веселинов. „Възможно е провеждане на референдум по въпроси на Конституцията, включително такива, които са от компетентността на Велико народно събрание, но няма автоматизъм между резултата от референдума и промяната на Конституцията“, разясни приетия текст той. „Отпадна забраната да се провежда референдум по въпросите от компетентност на ВНС, но иначе, в Конституцията е много ясно разписано как се променя тя. Този закон не може да отмени Конституцията. Тези промени пак трябва да бъдат приети от ВНС“, подчерта той.

Според него, има неразбиране на това, което е минало вчера в пленарна зала. „Многото шум, който се вдигна, е заради повърхностно гледане на текста, който е обмислен достатъчно дълбоко“, коментира Веселинов. По думите му, внушава се, че референдумът е достатъчно условие да се промени Конституцията. „Не. Действащата Конституция си е действаща, в нея е разписано как се променя тя, а референдумът по-скоро има значението да обозначи каква е народната воля и вече избраните народни представители във Великото народно събрание ще трябва да я материализират вече чрез текстове на закон, на Конституцията“, добави Веселинов. 

Той е категоричен, че народът трябва да се произнася по най-кардиналните въпроси: „Нормално е народът да има право да се произнесе и неговият вот да бъде това нещо, което ще принуди депутатите, евентуални, от ВНС да вземат адекватната позиция“. Веселинов изрази недоумение защо трябва народът да бъде лишен от правото да определя формата на държавно управление – дали да бъдем президентска република, парламентарна или някаква друга. „Кой го реши това нещо и кой смята, че това е нечистоплътно и народът няма право да определи формата на държавно управление? Казваме - цялата власт произтича от суверена, обаче суверенът няма право тези неща да ги решава, а трябва да ги решава някой посредник, каква е логиката“, възрази той.

Запитан как ще отговори на упреците, че с направената поправка е изтъргувана подкрепата на ВМРО за предлаганата от ГЕРБ нова Конституция, Искрен Веселинов категорично заяви: „Ами изтъргувана е не срещу концесии или срещу лични ползи. Изтъргувана е срещу това народът, суверенът, да има право да определя основните правила в държавата. Това е търговия. Аз съм добър търговец. Защитил съм интересите на българските граждани“.

Успя ли Борисов чрез парламента да си осигури лесен начин за промяна на Конституцията?

48 депутати ще могат да инициират референдум по важен въпрос – дали има голям гаф в новия Изборен кодекс, чрез който ще може да с...

Веселинов не се ангажира с прогноза дали, ако при евентуално вето и прегласуване текстът отпадне, ВМРО ще оттегли подкрепата си за конституционния проект на ГЕРБ, но увери: „Със сигурност този текст не е противоконстиуционен“. 

Помолен да коментира отворената с поправката възможност 48 депутати да могат да инициират референдум по най-важен въпрос, той посочи, че всеки има право да инициира референдум, но народът е този, който се произнася и изтъкна важността на участието в референдумите. За да бъде валиден един референдум, трябва да са гласували не по-малко, отколкото на последните парламентарни избори и повече от половината да са подкрепили тезата на референдума, отбеляза депутатът. Според него, това е най-трудният начин за промяна в Конституцията. "Много по-лесно е да убедиш няколко партии в парламента да променят определени текстове в Конституцията, отколкото да убедиш примерно 3 милиона човека да гласуват и съответно да се получи необходимото мнозинство“, коментира Веселинов и категорично заяви, че приетата поправка е "абсолютно легитимна".

"Няма никаква забрана в Конституцията да се провеждат референдуми по въпроси, които са от компетентността на ВНС с уговорката, разбира се, че техните резултати нямат автоматично действие и в това отношение аз недоумявам от показното неразбиране на текстовете, които са приети и целия този шум“, заключи той.

Автор: Ива Иванова

Парламентът прие окончателно промените в Изборния кодекс след процедурен хаос

При пълен хаос и погазване на процедурните правила премина разглеждането на промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ. Предния д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика