Исторически ден: Народното събрание вдигна ветото над Северна Македония

14298
Исторически ден: Народното събрание вдигна ветото над Северна Македония
Снимка: БГНЕС

24 юни 2022 година ще остане в историята на България. Днес Народното събрание даде мандат на Министерския съвет да одобри предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС за започване на преговорите за еврочленството на Северна Македония. Така страната ни вдига ветото, което досега блокираше преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз.

След два поредни дни на провалени заседания заради саботажа на опозицията, днес парламентът заработи, за да обсъди предложенията, внесени от ГЕРБ, ДПС и "Демократична България" в последните 48 часа. В крайна сметка беше приет текстът на ДБ със 170 гласа "за", 37 "против" и 21 "въздържал се". В подкрепа гласуваха депутатите от "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДБ и ДПС. Срещу него бяха "Има такъв народ" и "Възраждане", а БСП се въздържа.

Документът на "Демократична България" възлага на правителството да одобри "френското" предложение за сваляне на ветото. Той включва искане за прецизиране на преговорната рамка и заключенията на съвета така, че да се гарантира вписването на българите в македонската конституция "там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи" (всъщност условието за конституционния процес не е записано в рамката, а само в заключенията, тъй като преговорите по същество не могат да започнат преди завършването му).

Друго искане е в документите да стане ясно, че присъединителният процес не дава възможност за тълкуване на българската позиция като признаване, че има македонски език. Нужни са и гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство и еврокомисията редовно ще информира съвета. Периодичният преглед на изпълнението на договора трябва да бъде оповестяван в преговорния процес. 

Привържениците на френската инициатива я определиха като най-доброто предложение, което сме получавали досега, и предупредиха, че времевият прозорец за приемането му скоро ще се затвори.

Дебатът

В дебата противниците на вдигане на ветото използваха изрази като "национални предатели", от ИТН поискаха президентът да разсекрети документите от последния КСНС по темата за Република Северна Македония.

"С решението България не вдига ветото си, а повдига силата на своето вето", защити предложението Христо Иванов от "Демократична България".

Той подчерта, че френското предложение е добро за България. Ако не вярвате на експертите, политиците у нас, чуйте какво казват в Скопие за него - смятат го за неприемливо за тях, посъветва той. Всички европейски институции стоят зад нас, те са гарант, посочи още той. Но, смята Иванов, през последните месеци сме пропуснахме възможността да подготвим българското общество, докато българската дипломация и правителство работиха по темата. Занимавахме се с конспирация, отбеляза депутатът. В момента, когато приключи френското председателство, политическите условия, при които можем да поставим такива искания, изчезват, подчерта Иванов.

Георги Михайлов от "БСП за България" отбеляза, че френското предложение е най-позитивното и защитаващо интересите на България. Но, добави той, не са ли протоколите част от конструкцията на преговорите, а те не са подписани. Възможно ли е страната, която иска да бъде поканена, да се държи по неуважителен начин към страната, която евентуално би се съгласила да започнат преговорите, коментира той. И попита Христо Иванов - как ще завърши всичко това, когато отсрещната страна не е готова на тези условия. Предложение, дадено преди една седмица и неприето от отсрещната страна, следва ли по този твърде бърз начин да бъде претупано от парламента. Всяко принудително "навеждане" не прави чест на българския парламент, смята Михайлов.

"За да има мир, сигурност и стабилност, ние трябва да членуваме в общи ценностни съюзи като НАТО и ЕС", посочи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той подчерта, че в момента имаме добър шанс да направим една голяма крачка в тази посока. Докато Балканите имаме проблеми, и Европа ще има проблеми, смята той. Сега имаме шанс да направим една голяма крачка – ценностно обединение на ценностни съюзи, апелира Карадайъ. Той призова към национално единство по темата. Карадайъ отбеляза, че правителството, което вече падна, шест месеца не е успяло да изработи българско предложение.

"Булката е Русия, а зестрата е в копейки"

Албански политик: Македонците трябва да приемат това, което казва България

Френското предложение е най-лошото за Македония. В основата на проблема на Северна Македония по отношение на напредъка на преговорите в...

Според председателя на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров на масата е най-доброто решение, потвърдено от всички, включително от реакцията на македонската страна.

Колегата му Искрен Митев коментира в типичен стил: "Днес е чудесен ден за македонска сватба - булката е Русия, а зестрата е в копейки".

"За мен най-голямото дъно, което видях, бе как "Възраждане" и ДПС развяват знамена на протеста и си стискат ръцете. Ние въведохме нови вета - 35 преговорни глави, по които България ще има право на вето", посочи Настимир Ананиев (ПП).

ГЕРБ-СДС ще подкрепи предложението за начало на преговорите за присъединяване към ЕС на РСМ и Албания, потвърди заместник-председателят на парламентарната група Румен Христов. В политиката често се налага да се вземат тежки решения, тези предложения са важни, визионерски и затова ние сме призвани да ги вземем, подчерта той. Добрият договор е този договор, в който и двете страни са малко недоволни, подчерта депутатът. Нека да вземем това, което ни се дава сега, а от утре да продължим да се борим за това, което ни се полага, и да го направим заедно, призова Тома Биков (ГЕРБ-СДС). 

"Има такъв народ" и "Възраждане" - "против"

Макрон: Разчитам на българския парламент, близо сме до споразумение за РСМ

Френският президент Еманюел Макрон изрази надежда, че българският парламент ще гласува възможно най-скоро предложението на френското пр...

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов определи днешния парламентарен ден като позорен за България, защото, по думите му, както винаги, народни представители ще бъдат национални предатели.

"Предложението за включването в конституцията на РСМ на българите беше на президента и единствената политическа сила, която го подкрепи, беше "Има такъв народ", върна се той към заседанието на КСНС.

Йорданов поиска от президента Румен Радев да разсекрети това заседание, за да се види кой какво е говорил на него. "Във френското предложение е оставена врата за езика и от РСМ ще могат за всеки един договор с всяка една държава на ЕС да твърдят, че говорят или че документ е написан на македонски език, а македонски език няма, допълни председателят на ПГ на ИТН. Това винаги е било официална позиция на България, за мен всеки, който твърди обратното, е национален предател", изтъкна Йорданов. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов си послужи с цитат от изказване на френския президент Еманюел Макрон, който казва, че са упражнили много силен натиск срещу България. Очевидно е, че решението е плод на чужд компромис, заключи той.

Според него ветото показваше мъжество и характер в българската политика. "ГЕРБ си промениха позицията – факт е, че това, което говориха миналата седмица, не е това, което говорят сега, отбеляза Костадинов. Винаги, когато сме тръгвали да правим сделка с Република Северна Македония, сме свършвали с национална катастрофа, абсолютно престъпно е да се говори, че това било най-добра сделка", подчерта депутатът. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика