ИТН кани на разговор всички партии в парламента, без ГЕРБ. Мартин Димитров даде формула за управление

9938
ИТН кани на разговор всички партии в парламента, без ГЕРБ. Мартин Димитров даде формула за управление
Снимка: БГНЕС

Има покана – това потвърди Мартин Димитров от „Демократична България” (ДБ) на въпрос дали „Има такъв народ” (ИТН). Покана ще бъде отправена към всички групи в парламента, без ГЕРБ - тя ще бъде изпратена писмено, посочи зам.-председателят на ИТН Филип Станев.

Станев добави, че ИТН канят ДПС, защото партиите на протеста нямат мнозинство в парламента.В името на желанието на гражданите за стабилност се налага да се проведат тези консултации, защото този кабинет няма как да се състои, посочи Станев, според който няма да се преговаря "за имена и постове". По думите му ГЕРБ нямало как да бъдат поканени на такива разговори. Всичко, което се случи в икономически, здравен и какъвто щете план е заслуга на ГЕРБ, тъй като в последните 12 години те са на власт.

Симов: Имаме си почти официален годеж между ИТН, Демократична България, Мая Манолова и ДПС

Няколко извода от първия ден на 46-ото Народно събрание, направи депутатът от БСП Александър Симов във Фейсбук. "1. Имаме си почти офи...

По думите на депутата от ИТН Станислав Балабанов в идните дни ще се проведат едни практични разговори в името на това страната да има едно стабилно правителство и един стабилен парламент. Срещите за съставянето на кабинет ще се проведат в сградата на Народното събрание в следващите 2-3 дни. Балабанов се надява партиите да приемат поканата на ИТН, а ГЕРБ не са поканени, „защото такъв е смисълът на демокрацията“.

„Ние сме длъжни да поканим всички с изключение на ГЕРБ, за да ги чуем. Съобразяваме се както с общественото мнение на хората, така и с демокрацията. Такъв е смисълът на демокрацията – да водим конструктивни разговори, да чуем идеите им, да изложим нашите и да ги обсъдим и оттам нататък всички зависи от крайния резултат. Надявам се да бъде положителен“, категоричен бе Балабанов.

Визия от "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме"

Разбираш се за приоритети – 1,2,3, намираш хора, които да го свършат – това е формулата на управление според Мартин Димитров при широка подкрепа, включително и от „партии на статуквото”.

Коалициите, които се правеха в България, са ужасни -защото има явна страна и скрита страна, обикновено ДПС. Затова трябва да направим всичко възможно моделът на ДПС да спре да действа, подчерта Димитров пред bTV. По думите му, досега не е имало кабинет, който много конкретно да си каже стъпките.

Христо Иванов: Рискуваме да видим правителство тип „булката беглец"

Рискуваме да видим правителство тип „булката беглец“, което бива избирано с едни гласове, а след това министри всяка сутрин...

Разговорът може да бъде воден само по приоритети и реформи – можем дори да говорим с ГЕРБ, за да видим дали ще подкрепят съдебната реформа или не, уточни Димитров. Ако няма съгласие за дълбоки реформи, отиваме на избори, смята той. И призна, че е възможно някой да не си удържи на думата, но тогава е много важно обществото да разбере кой е той - като в случая с оставката на Христо Иванов като правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов.

Димитров даде и пример за политически жест от страна на ДБ към ИТН – подкрепата за Ива Митева за председател на парламента, без това да е говорено предварително.

За нас най-важното е програмата. Няма да отстъпим от правосъдната реформа, от бързите икономически мерки, здравеопазването и образованието. Приликите с "Демократична България" са много големи. Това каза Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме".

Бабикян обясни, че най-важно било да си спомняш какво си обещал. "Чудесно, радвам се на израстването на ДПС", коментира той отношенията с ДПС, но поясни, че разговори с ДПС няма от страна на "Изправи се БГ! Ние идваме".

Още: Сачева с уклончиви отговори за комисиите по ревизията и "Росенец", БСП почнаха с червените линии

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика