ИТН отправи тежки обвинения срещу министър Асен Василев

13080
ИТН отправи тежки обвинения срещу министър Асен Василев
Снимка: БГНЕС

В Народното събрание заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отправи тежки нападки срещу служебния министър на финансите Асен Василев за кражба на интелектуална собственост и нарушение на закона при управлявани от него фирми.

Изявлението идва заради вчерашното изказване на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, че част от министрите на служебния кабинет са подходящи да останат и в редовния.

По думите на Йорданов от ИТН не знаят какво се е случило през последните 4 дни. Христо Иванов не просто си е позволил да каже имена, но посочил конкретни личности в бъдещия проектокабинета – Асен Василев, Кирил Петков и проф. Николай Денков.

"Какво се случи през тези 4 дни, че ДБ са се отметнали от своята позиция, да задава превенции и да реди кабинет, без да е силата, спечелила изборите", недоумява Йорданов. "Какви игри се играят в 46-о Народно събрание? Ние отскоро сме политици и тя е мръсна игра, която се играе от мръсни хора. Ние няма да играем по вашите правила", даде да се разбере Тошко Йорданов

Христо Иванов: ИТН трбява да започне сериозни разговори и да поеме политически ангажимент

Оптиката, в която всичко е вървяло, явно е била заблуждаващя. Всичко досега е било само разговори, а не преговори. Трябва да разберем, ...

"Господин Христо Иванов и Мая Манолова с действията си карате Борисов да се радва, защото водите страната към следващи избори. Вие не го разбирате или ако го разбирате и ако продължавате така, това ще се случи и вие ще сте виновни", отсече Тошко Йорданов.

"Дали това, което казваме за Асен Василев, е така - ето факти, които са публично известни", аргументира се Йорданов.

"През 2008 г. инвеститор дава 1,5 млн. долара на фирма, която се занимава с продажба на самолетни билети. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден да налива милиони. През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие отказва да налива средства и настъпват конфликти. Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата. Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира фирмата, в нарушение на договора той води част от програмистите и основава нова фирма, която също е в нарушение на предишния договор. Новата фирма започва да развива абсолютно същата дейност като предната и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ. Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост. Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър", обясни Йорданов.

Той каза, че разбира смисъла на думата симпатия, разбира, че един човек може да е симпатичен, но когато говори за хора, които носят обществена отговорност, предпочитаме професионалисти, които нямат проблеми със закона. "Препоръчваме на г-н Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии", призова Йорданов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

24 часа по-късно: Няма бял дим над парламента - Мария Габриел не дойде с мандата, преговорите са прекъснати (СНИМКИ)

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...