Иван Ангелов, "Градус": Давам Илчовски на прокуратурата (ВИДЕО)

35997
Иван Ангелов, "Градус": Давам Илчовски на прокуратурата (ВИДЕО)
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Всеки си отворя за лъжите – така създателят на фирма „Градус” Иван Ангелов коментира поредната порция скандални твърдения на Светослав Илчовски – за машинации, включително със сделки с пенсионните дружества, както и за скандали с премиера Бойко Борисов.

Това е потресаващо. Не мога да разбера с каква наглост се гаври с толкова депутати, с толкова журналисти, добави Ангелов.

Мога да докажа, че от г-н Илчовски съм купувал на по-високи цени от другите участници. 2020 година купувам царевица за 280 лева на тон, а от други - за 270 лв. на тон. Категорично заявявам, че г-н Илчовски ще бъде даден на прокуратурата, добави Ангелов.

"На 26 юли 2020 г. купувам царевица за 260 лева. През 2019 г. купувам царевица на 280 лева, плащам му авансово пет месеца преди сделката", каза още Ангелов.

По думите на Ангелов, през 2018 г. дал 5 млн. лв. заем на Илчовски, после Илчовски му поискал още 3 млн. лв. и се криел да връща парите.

"Господин Илчовски твърди, че съм използвал името на премиера, за да ми продава на по-ниска цена. Никога не съм използвал името на премиера. Това е лъжа, не бива така да лъже. "Градус" е с 27-годишна история, произвежда 150 млн. разпллодни яйца, от тях 135 млн. изнася. Аз имам 30 млн. бройлери и един милион и половина разплодни кокошки. Нищо общо нямам със свинското месо," каза още Ангелов.

Безогледна лъжа е, че съм използвал името на премиера. "Градус" е фирма с авторитет. Не произвеждам свинско месо. Това е самата истина, настоя Ангелов.

Много го моля да каже кой съм унищожил. Няма такъв човек, освен в неговото мръсно съзнание. Нека 20 години назад да ми направят данъчна проверка, всяка проверка ми излиза с разлика стотинки. Не се страхувам. Аз съм производител, при мен работят само в "Градус" 1800 човека. Не смятам в болниците, където са 2800. Аз съм дал 5 000 лв. на плеймейтката на Борисов. Лъжа. Борисов не е такъв човек, ще се намери някой да плати и поръча много по-хубава и по-скъпа. Борисов ми е помагал, когато имам ветиринарни проблеми по границата. Не се срамувам от това, държавата трябва да помага на бизнеса, продължи Ангелов. 

Франция направи така, че наши разплодни яйца да не могат да минават през Турция за Ирак. Всяко забавяне е фатално, добави собственикът на "Градус". Искате да кажете, че е лобирал за вас на международно ниво, попитаха депутатите. "Борисов ми съдейства като гарантира пред турската ветеринарна система, че нашите яйца отговарят на европейските сертификати", обясни Ангелов.

Илчовски взе аванс за царевица. Те му хареса договора, пусна други фактури, обаждам му се и ми каза: "Ще направя на парчета и теб и сина ти". Каза това пред свидетели. Платих си 500 х т. царевица на 630 лв. Фактурата играе ролята на договор. Ще бъде предоставена фактурата. Илчовски не хареса това, което сме договорили и ми връща парите, обясни Ангелов.

Никога не съм източвал ДДС, това може да се провери навсякъде, категоричен беше Ангелов. Имам най-висок достъп до класифицирана информация, като част от комисията по грипените в 43-ото НС, добави той.

Познавате ли премиера Борисов и в какви отношения сте, попитаха Ангелов. "Чисто мъжки, нищо сексуално", отговори той и каза, че се познава с премиера и си говорят всичко, което си говорят мъже. Не играя всяка събота и неделя с премиера. Белот се играе с четири човека, не е само с премиера. Чуваме се по веднъж на 20-30 дни, не всеки ден или три пъти на ден, каза Ангелов.

Защо имате договори с партньора ви Илчовски и продължихте отношенията си с него, ако сте толкова недоволен? Вие вярвате ли, че съм ходил в Монако да уговарям слънчоглед. Бяхме на екскурзия, това се прави в Монако, това, което твърди Илчовски е безумие. 160 хиляди тона фураж ми трябва за моите животни, аз съм най-големият потребител на фураж и затова купувам от него. Много хора бяхме в Монако, на екскурзия.  С премиера Станишев също съм бил в отношения, молил съм го да ми помага, при Първанов съм бил. При Жан Виденов бизнесът ми беше малък и не се налагаше да търся съдействие, добави Ангелов.

Безумие е, че съм търсил съдействие от Илчовски за загробване на трупове на норки. Илчовски контрира, че труповете са били одрани. Признай си, че лъжеш, настоя Ангелов. Проверете, има документи, няма нито един труп.

С 40 милиона паднаха акциите на "Градус" благодарение на този господин и той ще си понесе отговорност в съда, каза Ангелов. В днешната сесия на БФБ спадът на цената на акциите беше 6,41% - те тръгнаха от цена 1,50 лв. и финишираха на 1,46 лв., а прехвърленият обем акции е 63 189.

Уличавате ли Борисов в търговия с влияние, бе попитан Ангелов. Не мога да кажа коя година Борисов ми помогна пред турските ветиринарни власти, отвърна той.

Следващ въпрос - има ли ваша стока, яйца, месо или други, което да е унищожено от ветиринарните служби? Нямам такъв случай, беше отговорът. Задавам ви този въпрос, защото Илчовски твърди, че се унищожава продукцията на други, не вашата, уточни питащият.

Имате ли договори с АПИ, горски предприятия и МОСВ? Нямам такива договори, не знам къде е АПИ, отговори Ангелов.

Илчовски заговори пак - за Бойко Борисов, за сделки и обороти на фирма "Градус" (ВИДЕО)

Нямам представа дали пачките и кюлчетата са били в спалнята на Бойко Борисов или са внесени там. Това заяви бизнесменът Светослав Илчов...

Беше зададен въпрос за бартера с качване на стока на "Градус" на самолетите на "България Еър" и за бартера с фурмите на Дубай. Целта на сделката беше печалба, както на всяка сделка. С фурмите си върнахме парите. "Градус" се занимава с публична дарителска дейност. Издържаме "Берое", което ни струва по един милион на месец, обясни Ангелов. 

С Дубай и Катар имаме голям бизнес. Моя бизнес има задължения от хуманитарен характер, каза Ангелов, многократно попитан за бизнеса с фурмите. Успешна сделка, в контекста на всички сделки. Правя много бизнес, ще направя справка и ще ви я пратя, каза Ангелов в отговор на въпрос от депутата от ДБ Ивайло Мирчев.

Често ли гостувахте в резиденция "Студена", попитаха депутати. Не съм бил чест гост там. Не държа концесията на "Витошко Студена", не мога да кажа дали съм концесионер, обърка се Ангелов.  

Изглеждам ли ви на такъв идиот, да съм подарил кюлче на премиера и да се похваля на Илчовски. Не съм подарявал златно кюлче на премиера, категоричен беше Ангелов.

Как се запознахте с премиера, беше попитан бизнесменът. Повече от нормално е да се съдейства на чистия бизнес, когато се създават пречки, за които няма законови основания. Няма как да знам дали премиерът е съдействал на други компании, отговори Ангелов. Задайте този въпрос на г-н Борисов, каза още той.

И второ изслушване на Светослав Илчовски за Борисов и "Градус" стана пародия - заради ГЕРБ (ВИДЕО)

Нажежена е слаба дума за атмосферата в Комисията по ревизията, председателствена от Мая Манолова, след като дойде ред на втора серия от...

След това Иван Ангелов напусна заседанието на комисията.

Бързайки към изхода на парламента и оправдавайки се, че е много изморен, той опитваше да отбегне камерите и микрофоните. Следвайки го по стълбите и преграждайки му пътя, журналистите настойчиво го питаха в какво се изразява оказаното му съдействие от премиера Борисов за ветеринарния сертификат и Ангелов намери какво да обясни: „Турците имат навика да спират ей така камионите от ЕС, от Холандия….“. На последвалия въпрос как се действа за оправянето на ветеринарен сертификат, той уточни: „Не е сертификат“ и напусна сградата.

В това време, Мая Манолова предложи стенограмата, документите и снимките от заседанието на комисията да бъдат изпратени до прокуратурата, до Европейската прокуратура и Министерството на правосъдието, до омбудсмана, който отговаря за човешките права в затворите, на Европейския комитет по изтезанията, МВР, КЗК, КФН, НАП, КПКОНПИ и ДАНС. Предложено беше и останалите сигнали да бъдат предоставени на съответните органи.

Още: Петя Аврамова отрича да е познавала бизнесмена Светослав Илчовски (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика