Иван Демерджиев: Ще предложа на Християн Пендиков охрана

5548
Иван Демерджиев: Ще предложа на Християн Пендиков охрана
Снимка: БГНЕС

Има данни за един пострадал българин при земетресението в Турция. В момента тази информация се проверява и се чака потвърждение. Това заяви в "Още от деня" по БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Няма данни за други пострадали българи към момента, каза още той.

Още в първите часове на нощта след заметресението, нашите служби са влезли в комуникация с турските служби за гражданска защита. Демерджиев е разговарял с президента и министър-председателя, набелязани са мерките, които трябва да се предприемат и помощта, която трябва да се окаже на Турция. Служба "Пожарна безопасност и защита на населението" е започнала комуникация с турската страна, за да уточнят какво им е необходимо.

Турска футболна легенда през сълзи: Моля, помогнете, не можем да стигнем до хората под руините (ВИДЕО)

След силното земетресение в Турция през изминалата нощ футболната легенда на южната ни съседка Волкан Демирел отправи отчаян призив за ...

За Турция, с два "Спартан"-а са заминали 58 служители на дирекцията с 21 машини. Основната помощ е търсене на оцелели изпод развалините, уточни Демерджиев. Спасители от БЧК, заедно с 5 обучени кучета също заминават за Турция. Българските спасители ще отидат там, където поискат турските власти - вероятно в най-тежко засегнатите райони.

Демерджиев разясни, че България е уведомила Турция, че може да помогне и с хуманитарна помощ - палатки, стоки и материали от първа необходимост. "Всичко, което бъде поискано в тази насока, имаме готовност да го изпълним", каза той, като уточни, че България е била една от първите европейски държави, които са се отзовали в помощ на Турция. Демерджиев увери, че ако подобно бедствие засегне България, всичко необходимо е направено и на база на наличния ресурс имаме готовност да реагираме.

"Не сме спрели да подаваме ръка за помощ и то по отношение на политиците в РСМ", каза Демерджиев. Той напомни, че още при посещението си в началото на миналата седмица е дал ясен знак, първо за протегната ръка и второ е набелязал всички проблеми, които е помолил да бъдат избегнати при честването на Гоце Делчев. "Това, което беше неприятно в случая е, че част от проблемите, които набелязах, те не намериха сили и воля да ги разрешат, като не допуснаха много български граждани да се поклонят на мястото, където са положени тленните останки на Гоце Делчев. За съжаление думите, делата и обещанията се разминаха", каза Демерджиев. Той обеща да даде необходимата информация на президента Пендаровски, на вътрешния министър и на всеки, който я поиска.

Демерджиев съобщи, че 200 български граждани са били блокирани на техните пунктове. Те са държани в т.нар. "ничия земя", след като са обработени от нашите гранични власти и не са обработвани с часове от граничните власти на РСМ. Това е предизвикало недоволство у тях, но в никакъв случай не радикални настроения, каза служебният вътрешен министър. Смята, че няма основание на тези три гранично-пропускателни пункта да се даде оценка, че са действали на европейско ниво. Европейското отношение предполага безпрепятствено тези граждани да преминат.

Българин е в неизвестност под руините след опустошителните земетресения в Турция (ВИДЕО)

Един българин е в неизвестност след опустошителните земетресения в Турция, съобщи посланикът ни южната съседка Ангел Чолаков. Самият то...

На обещанието да дарим три генератора на граничните пунктове на РСМ заради това, че тяхното обяснение за забавянето е било спиране на тока, Демерджиев каза: "Когато има абсурдни обяснения за една ситуация, нормално е да се получи и абсурдно предложение за помощ. Това е моето предложение. То е знак, че ние трябва да бъдем честни в отношенията си", каза той. Демерджиев смята, че липса на политическа воля е истинската причина тези хора да не са допуснати до РСМ. Към момента усещам само на думи желание на РСМ да спазва европейските ценности, но не и на действия. 

В сряда Демерджиев ще се срещне и с Християн Пендиков. МВР ще му предложи защита, ако той реши да остане в България. Той получавал множество заплахи по интернет. Демерджиев ги предал на северномакедонските си колеги.

Той напомни, че от 3 февруари вече може да бъде тестван за алкохол и дрога всеки един служител. Днес били тествани всички шофьори в МВР, пробите били отрицателни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика