Иван Гешев и Кирил Петков на изслушване пред комисията за върховенство на закона в ЕП

7650
Иван Гешев и Кирил Петков на изслушване пред комисията за върховенство на закона в ЕП
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев и премиерът Кирил Петков ще се явят лично на изслушване в Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Това ще стане на 27 януари.

Според информация на Actualno.com, изслушването ще стане преди обед. Първо участие в заседанието ще вземе Гешев, а след нещо ще е Петков. Срещата ще е закрита - всъщност, според официално съобщение на прокуратурата тя ще е дистанционна. Иван Гешев обаче ще бъде на посещение в Брюксел.

Основен проблем на България остават неспазването на законите и липсата на свобода в медиите, сочат чуждестранни доклади

Човешката свобода в България е оценена с 8,08 т., което класира страната на 45-то място (от 165 държави) след Албания и Панама. Това по...

"В рамките на посещението си в Брюксел Иван Гешев ще се включи от Европейския парламент и в организираната от членовете на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи дистанционна среща, посветена на наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и човешките права в България. В тази връзка ПРБ изпрати на членовете на Мониторинговата група информация за актуалното състояние на въпросите, обект на обсъждане в предходни дискусии", гласи съществената част от съобщението на прокуратурата.

Интересен аспект от съобщението на прокуратурата защо Гешев ще е в белгийската столица е, че той е на посещение, с "което ще запознае европейските парламентаристи с проблемите, свързани със защита правата на ЛГБТИ-общността, малцинствени групи и хората в неравностойно положение и ролята на прокуратурата за тяхното преодоляване, както и с водещата роля на институцията по недопускане на зловредно чуждестранно влияние, засягащо интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО."

Припомняме, че досега Гешев не се яви лично пред LIBE, макар че два пъти беше канен за отговори на десетки въпроси относно корупцията и върховенството на закона в България. Покани имаше и към експремиера Бойко Борисов, но той също не ги уважи.

Втора серия унищожителни въпроси от евродепутати към Гешев за Борисов – все още няма отговори

И Съветът на Европа поиска България спешно да ограничи влиянието на главния прокурор

България трябва да предприеме спешни мерки за намаляване на влиянието на главния прокурор върху следващия Висш съдебен съвет и неговата...

Досега Гешев говори с LIBE единствено при мониторингова мисия на групата в България. Какво каза той специално за законността в България - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Потвърждение, че и премиерът Кирил Петков ще е в Брюксел беше дадено и от Правителствената информационна служба: "Министър-председателят Кирил Петков заминава на работно посещение в Брюксел, утре, 27.01.2022 г. В рамките на визитата, премиерът ще участва в заседание на групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, посветено на ситуацията в България. Групата следи развитията във всички държави членки на ЕС, като това е третото поред заседание с участието на представители на българските институции. Кирил Петков ще е първият премиер, който се отзовава на поканата. В изслушването участие ще вземат и министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на културата Атанас Атанасов".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика