Иван Гешев: Има реална опасност за върховенство на правото и демократичните ценности

2882
Иван Гешев: Има реална опасност за върховенство на правото и демократичните ценности
Снимка: БГНЕС

"Измененията на Конституцията и законите се извършват без провеждане на конструктивен и професионален дебат, лишен от личностни интереси и без да се чуе гласът на магистратите, пряко ангажирани с правоприлагането, както и разбира се академичната общност. Извървяхме дълъг път на еволюция на нашето законодателство и синхронизиране с европейските принципи. Изправени сме пред политически опит за пробив в правото и законността – според мен и според прокуратурата маскирани като реформа и борба с престъпността." Това каза главният прокурор Иван Гешев на конференция на тема „Съдебна реформа. Специализирано правосъдие“.

По думите му се налагат реформи и промени в много сфери на държавната власт, но реални такива в интерес на българските граждани: "Прокуратурата е готова да участва в такива промени, ако целта е да се отговори на очакванията на обществото за повече справедливост." Това заяви главният прокурор.

Гешев допълни, че промени са нужни, но следва да бъдат направени и отвъд съдебната власт – в целия правоохранителен, включително и МВР, контролни служби, контролни органи и служби за сигурност. По думите му трябва да се осигури очакването на всеки български гражданин за справедливост и да се гарантира върховенството на правото у нас, че то не е предлог за политически или личностно-мотивирани промени, а осъзната реалност и основен приоритет за всеки един от нас.

Главният прокурор изрази надежда дискусията да бъде водеща за нуждата от реформа магистратите да изпълняват служебните си задължения само и в полза на българските граждани.

По думите му страната изпраща една динамична година, поставило цялото общество пред много избори и предизвикателство. Със своя глас българските граждани дали ясен знак към представителите на трите власти за реформи и промени, които да променят развитието на България като неизменна част от Общия европейския дом.

Той изтъкна, че има реална опасност за върховенство на правото и демократични ценности, които споделят нашите партньор от европейското семейство. Гешев постави и редица въпроси: "Искаме ли правила за всички или се отказваме от тях и искаме да не се отнасят за шепа недосегаеми? Искаме ли революционно съвършено законодателство, което да заличи постигнатите и признати за България прогрес след приемането ни в ЕС? Искаме ли реална промяна в интерес обществото за ефективна борба с корупцията и престъпността? Искаме ли правоохранителните институции да си взаимодействат в рамките на закона или да продължи тенденцията на институционални войни или лични вендети, водещи до притеснителна тенденция за бум в последните месеци на организираната престъпност, корупцията, трафикът на мигранти и битовата престъпност? Точно за това прокуратурата пое инициативата да организира днешната пресконференция, за да декларира готовността си за открита дискусия с цел ползотворна и ефективна реформа."

Война между главния прокурор и ПП: Планът на Гешев

Главният прокурор Гешев не само отхвърли призива на Кирил Петков да се оттегли сам, а и премина в контраатака. Гешев намекна, че лидеръ...

Междувременно служебният правосъден министър Иван Демерджиев заяви, че една от важните теми в рамките на дискусията е бъдещето специализираното правосъдие в България. Взаимодействието трябва да е честен и открит процес, за да може градивната критика да се приема от всяка една от страните.

Според него институциите на специализираната прокуратура и съд не успели да убедят хората в своята ефективност, безпристрастност и необходимостта от тяхното съществуване. Той припомни, че  все още окончателните присъди на корупция по високите етажи на властта остават малко наброй, няма противодействие на корупцията, изтъкна правосъдният министър.

По думите на Демерджиев основна заплаха за върховенството на закона е корупцията, която подкова институциите и доверието в тях: "Спецпрокуратурата не оправда своето съществуване като не показа висок стандарт към уличените за корупция. Институциите на спецправосъдието не могат да продължат да осъществяват дейността си и трябва да се пристъпи към тяхното закриване".

Министърът предложи да се ограничат институциите на специализираното правосъдие, като Министерство на правосъдието поддържа виждането, че спецправосъдие може да има, но при стесняване на предметния им обхват. Според него трябва да бъдат изградени специализирани отдели към апелативните и окръжните дела или като разследването се възложи на прокурори със специална подготовка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика