Иван Гешев: Не съм всевластен, с Борисов съм се чувал 2-3 пъти за 2-3 години

6773
Иван Гешев: Не съм всевластен, с Борисов съм се чувал 2-3 пъти за 2-3 години
Снимка: БГНЕС

"За пръв път терминът "правова държава" е въведен от немската правна доктрина. Няма как България да е приета като член на Европейския съюз, ако не съответства на стандартите на правовата държава. А това е становище и на Европейската комисия и Европейския парламент. Вменяването на вина може да представлява тактика за контрол, пасивна агресия и дори психологическа манипулация". С тези думи главният прокурор Иван Гешев коментира в предаването "Панорама" по БНТ обвиненията на Нидерландия, че страната ни не е действаща правова държава. Припомняме, че вчера България беше спряна по пътя ѝ към Шенген, след като именно Нидерландия и Австрия блокираха този процес.

"Аз не мисля, че е така. Как вътрешно някой интерпретира обективните факти и обективната действителност, това е право на всеки политик. За съжаление срамно е, да не уважаваме себе си, защото няма как да не уважаваш себе си, а да очакваш да те уважават другите. Донякъде това, което се случва, е резултат от това, че не уважаваме себе си", допълни Гешев.

Гешев: Приоритет са обвиненията срещу задържаните от МВР разпространители на наркотици

Прокуратурата в следващите дни ще работи приоритетно за привличане към наказателна отговорност на лица, извършили престъпления за прите...

"Нямаме сигнали от европейски партньори и институции за инцидент със стрелба по границата ни с Турция. Уважавам журналистическата професия и затова прокуратурата в Бургас извършва проверка по този случай. За момента такива факти и обстоятелства не са констатирани, но трябва да ви кажа, че ние сме правова държава и спазваме върховенството на закона. Ние защитаваме част от външната граница на ЕС. И в защита на тази граница загинаха български граждани. България не заслужава това, което се случва" - така Гешев коментира разследването на "Скай нюз" за стрелбата срещу мигранти на българската граница.

Гешев се надява случаят със стрелбата по мигрант да не се използва във вреда на България

"Чуждото не щем, но и нашето не даваме. Ние си искаме нашето, което сме заслужили и което ни се дължи, защото сме покрили критериите. Не според мен, а според европейските институции - ЕК и ЕП", каза още Гешев.

Запитан дали е имало по-особено отношение към задържания за фаталната катастрофа в София Георги Семерджиев, той заяви, че такова няма. "Задължение на институциите е да работят за българските граждани. Обнадежден съм, че с всички спадове и променливи в отношенията между институциите се тръгва напред и се решава, това което българските граждани очакват - борба с престъпността и борба с тези, които тровят децата ни. Не можем да позволим някакви лични отношения да са по-важни от интереса на гражданите. Никога не са били недосегаеми нито дребни риби, нито акули, работи се спрямо всички по еднакъв начин“, категоричен бе той, като допълни, че работата по борбата с организираната престъпност не е същата след закриването на спецправосъдието.

На въпрос изпитва ли някаква вина при положение, че името му застава до всяка критика за съдебната система, Гешев отговори: "Не мисля, че е така или поне не го виждам в европейските институции, като Европейската комисия и Европейския парламент. Как вътрешно някой интерпретира обективните факти и действителност, е право на всеки политик. За съжаление мога да кажа, че е срамно да не уважаваме себе си. Донякъде това, което се случва, е резултат от това, че ние недостатъчно уважаваме себе си".

Гешев: В България има проблем с омразата и предубежденията

След тази конференция мога да кажа, че тя надмина всичките ми очаквания. След нея слушайки лекторите, откривам в себе си някой предубеж...

Попитан има ли подобряване на отношенията между прокуратурата и МВР във връзка с акцията срещу разпространение на наркотици, главният прокурор посочи, че задължението на институциите е да работят за българските граждани. "Обнадежден съм, че с всички спадове и променливи в отношенията между институциите се тръгва напред и се решава това, което българските граждани очакват – борба с престъпността и с тези, които тровят децата ни".

На въпрос съжалява ли за нахлуването в президентството, Гешев заяви, че случилото се в миналото не трябва да влияе на работата на институциите днес. "Остана впечатление за непремереност, това е факт за този случай, но няма юридически проблем. Основен принцип за една европейска демократична страна е върховенството на закона", категоричен бе той.

Иван Гешев коментира и включването на Делян Пеевски в списъка Магнитски. Шестима българи попадат в списъка, като по отношение на четирима от тях са предприети действия от страна на прокуратурата още преди санкциите да бъдат наложени, посочи главният прокурор. "След като спазваме върховенството на закона, основният критерий е дали има доказателства спрямо определено лице, а за да се стигне до доказателства, трябва да бъде разкрито престъпление - това става от службите за сигурност и МВР. След като по отношение на лице, което и да е то, няма такива данни в продължителен период от време, няма как да бъде обвинявана българската съдебна система", каза главният прокурор.

"Няма никаква разлика между Пеевски, Божков или Цветан Василев – има еднакъв подход на българската съдебна власт и той е спазване на Конституцията и законите на страната. Аз не виждам проблем, ако има убедителни доказателства или е разкрито престъпление от българските служби за сигурност, никой български прокурор да разследва когото и да е - включително депутата Пеевски или който и да е от нас", заяви той. Гешев уточни, че от прокуратурата са поискали информация от САЩ по случая, но не са получили нищо освен вече публично публикуваната на сайтовете на американските институции.

Въпросът откъде Бойко Борисов знае подробности по делото за чекмеджето трябва да се отправи към самия него, каза главният прокурор. "Г-н Борисов последните две-три години съм го чувал 2-3 пъти и то по повод празници. Оттам нататък въпросите трябва да са насочени към него, но мога да ви кажа, ако разбирам правилно термина "близост", че ако става въпрос за връзки или отношения извън закона и морала, аз такива не съм допускал. Спазвам и принципа за разделение на властите, който предполага и взаимодействие и в рамките на това няма как да нямам определени срещи и публични връзки с български политици", каза главният прокурор, като бе категоричен, че не е имало изтичане на информация по дела нито от него, нито от прокуратурата.

Бивш депутат и адвокат предизвика Гешев да си свали имунитета, за да го съди

Адвокат Минчо Спасов - бивш депутат, който за последно се прочу при случая със спирането на метрото в София по време на големите вълнен...

Според Гешев идеята за съдебна реформа и по-голям контрол върху главния прокурор не е немислима, но не кореспондира с Конституцията. Той бе категоричен, че не притежава всевластие. "Ако вляза теоретично във въпроса и приема че е вярно – аз съм демократ и спазвам демократичните принципи. Решенията, законите и Конституцията се приемат от Народното събрание и българската прокуратура и аз ще изпълним всяко тяхно решение. Отново теоретично - ако някой смята, че трябва да се направи всеобхватна журналистическа реформа в България и реши, че понеже вие сте всевластен, да ви ограничи ефирното време, означава ли че по този начин ще реши проблема със свободата на словото и медиите?", каза той.

По думите му се правят опити чрез съдебната реформа да се наруши независимостта на съдебната власт и тя да бъде подчинена на конюнктурни цели. "Тази реформа ще реши ли проблема с тока, с престъпността, борбата с наркотиците, убийствата по пътищата? Ще реши ли проблема с войната в Украйна? Това ли е най-важното? Да, сигурно е важно, но според мен не за друго, а за да бъде овладяна българската прокуратура. Тази реформа трябва да се случи по начин, че да не застраши независимостта на прокуратурата и съдебната власт“, каза Гешев и бе категоричен, че ще защитава докрай прокуратурата. Според него политическите партии не искат да излязат на дебат с него, защото нямат аргументи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика