Иван Гешев се защити по скандал с член на ВСС: И "Добър ден" да ѝ бях казал, щеше да го види като заплаха

11325
Иван Гешев се защити по скандал с член на ВСС: И "Добър ден" да ѝ бях казал, щеше да го види като заплаха
Снимка: БГНЕС

Г-н Лозан Панов, г-жа Атанаска Дишева и г-жа Олга Керелска говориха политически на днешния пленум на ВСС. Затова изказах предположение пред г-жа Дишева, че вероятно може да направи добра политическа кариера. Аз като приключа кариерата си на прокурор, бих се радвал да продължа като общински съветник. Това каза де факто новият обвинител номер едно на България Иван Гешев във връзка със сериозен скандал на днешното заседание на ВСС, на което той беше отново избран да бъде главен прокурор след Сотир Цацаров.

"Подозирам, че ако ѝ бях казал "Добър ден", щеше да го види като заплаха”. Така избраният за втори път от ВСС за главен прокурор Иван Гешев коментира скандала с един от членовете на ВСС – съдия Атанаска Дишева.

Скандалът накратко

Прокуратурата няма да разследва Гешев дали е намалил умишлено присъди

Докато Висшият съдебен съвет (ВСС) отново заседава относно избора на Иван Гешев за нов главен прокурор, на сайта на държавното обвинени...

Докато обясняваше защо гласува против кандидатурата на Иван Гешев, съдия Дишева каза, че в присъствието на г-н Цацаров и председателя на ВАС Георги Чолаков, в коридора отвън преди малко, "г-н Гешев ми заяви следното: "Поздравявам Ви, г-жо Дишева, пред Вас стои блестяща политическа кариера, от Вас ще излезе прекрасен общински съветник". Попитах "Заплашвате ли ме?", а той каза: "Не, не!" и се изсмя. Заявявам, че приемам това като откровена заплаха и внушение пред моето бъдеще - и като член на ВСС, и като съдия", подчерта тя, визирайки съдбата на "един друг съдия", позволявал си критики за съдебната система. Дишева не посочи име, но явно става въпрос за съдия Методи Лалов, който стана общински съветник в Столичния общински съвет (СОС) като кандидат на "Демократична България". Лалов напусна съдебната система с емоционално изявление - вижте какво беше то в този материал!

И още коментари

Отделно Иван Гешев видя и категоричен политически натиск във връзка с избора му. По този въпрос говорих доста, 6-7 часа – безпрецедентният натиск е видим, описан е в становището на прокурорите в България и на следователите. Споделям го. Така Иван Гешев отговори на въпрос на Радио "Свободна Европа" откъде идва политическият натиск във връзка с избора му за главен прокурор. "Имам предвид, че една партия прекъсна своята кампания и се фокусира върху моя избор", уточни Гешев, визирайки "Демократична България".

Според Иван Гешев, спокойно можем да кандидатстваме за "Гинес" заради процедурата по избор на главен прокурор – защото е прозрачна, никъде няма такава в Европа и може би в света. Никога не съм коментирал медии, каза още избраният за главен прокурор.

Мая Манолова поиска контрол върху актовете на главния прокурор

Да има достатъчно гаранции за контрол върху неговата работа - това искат хората по отношение на главния прокурор. Всеки има право да пр...

Правосъдният министър Данаил Кирилов пък коментира, че очаква президентът Румен Радев да издаде указ за назначаването на Иван Гешев в „разумно време” – между 3 и 5 дни. "Не би следвало необосновано да забавя подписването на указа", добави той.

"Дебатът беше открит, продължителен. Мисля, че изхождайки от характера на избора, това трябваше да се случи". Така представляващият ВСС Боян Магдалинчев обобщи резултата от днешното заседание на Съвета и повторния избор на Иван Гешев за главен прокурор.

Магдалинчев коментира и че, съдия Атанаска Дишева не е в конфликт на интереси, защото съпругът ѝ е или е бил член на политическа партия – в случая "Да, България". Той отговори на въпрос на агенция ПИК. Представляващият ВСС посочи, че в миналото е имало опити да има ограничаване на времето за изказване по време на изказване – специално в Съдийската колегия, но не е сработило.

Какво каза главният прокурор Сотир Цацаров по въпроса дали има разследвани за укриване на доходи членове на ВСС - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика