Иван Костов с мрачна прогноза: Без национално съгласие политическата система ще рухне

5549
Иван Костов с мрачна прогноза: Без национално съгласие политическата система ще рухне
Снимка: БГНЕС

Без национално съгласие политическата система ще рухне. Това каза Иван Костов, министър-председател на България в периода 1997 – 2001 г. в предаването "Лице в лице" по бТВ. 

Експремиерът на България отговори и на въпрос какво трябва да направи сегашната власт. Той призова за национален консенсус. "Политиците, ако не разберат това и не отстъпят всички - "ще вкарат вълка в кошарата". Те ще предизвикат лавина от непрекъснати избори, непрекъснати служебни правителства. Ще стане рухване на самата политическа система. Това е системният риск за българската държава в момента. Те трябва да го разберат, трябва да постигнат съгласие за една обща декларация. Те трябва да се разберат за мерки да отърват България от този риск. Те трябва да противодействат на заплахите, които реално виждаме", заяви още Костов. 

"Русия изнемогва": три сценария за войната в Украйна

През последните две денонощия руската армия изобщо не е напреднала на фронта в Донбас, а през седмицата имаше съобщения, според които т...

Според него националното съгласие е ключово, за да може да се излезе от тази ситуация, да се отговори на заплахите, да бъдат неутрализирани, като се предприемат съответните действия. "Например пълна проверка на лоялността на службите. Службите виждаме, че подават невярна информация преди началото на военните действия и след началото на военните действия убедиха президента и доста други политици, че войната ще трае съвсем кратко. Първото е държавата да се погрижи за сигурността си. След това нулева енергийна зависимост. През енергетиката Русия може да предизвика големи вълнения, може да предизвика падане на правителството и какво ли не", обясни Костов.

Според него е възможна нулева енергийна зависимост от Русия. „Възможно е „Лукойл“ да преработва петрол. Те и сега преработват чужд петрол“, допълни Костов. Той отбеляза, че предприятия като "Лукойл" трябва да могат да бъдат контролирани ,за да не саботират сигурността на страната.

Той посочи, че трябва да се обявяват санкции срещу определени лица и фирми. "Това е мощен инструмент за нанасяне на щети на Русия, който е прицелен към един друг въпрос - как ще приключи военната инвазия в Украйна", обяви още Иван Костов.

Костов направи анализ на войната в Украйна. "Има малко повече информация, отколкото примерно публични източници. Това, което показва обстановката е следното. Русия след като не постигна своите цели да завладее Киев и Харков, се ориентира към това да постави под контрол Луганска, Донецска област, Запорожието и Херсон така, че  да направи коридор до Крим. Тук военната агресия на Русия загуби сили. В момента не може да продължи по начина, по който е планирано. Това е обстановката към момента. какво може да стане в следващите месеци и години ще кажа аз? Има ентусиазирани хора, които считат, че Украйна ще разбие или деморализира руските войски до степен, че да напуснат страната. Не разбирам или просто не ми е обяснимо това, че Байдън,  казва, че се притеснява, че Русия няма накъде да отстъпи, че президентът Макрон казва, че не бива да бъде унижавана Русия. От друга страна се притеснявам от цяла кохорта европейски политици, които казват, че Украйна ще победи. Притеснявам се от тези неща. Не става въпрос за никаква победа и за никакво притискане на Русия в ъгъла. Тя трябва да изтегли войските си от територията на Украйна. Това са целите на украинското политическо и военно ръководство. Когато Руската армия се изтегли от територията на Украйна, където не й е мястото, тя нито ще е победена, тъй като никой няма да навлиза в територия на ядрена държава, нито ще бъде унижена, нито ще се намира в ъгъла, тя просто ще си прибере войските. Много по-точно, по-правилно украинския генерален щаб и ръководство са дефинирали целите си. Това може да не е победа. Русия може да излезе от това обстоятелство с някакъв приличен договор", обясни Иван Костов. 

Москва: Ако Финландия влезе в НАТО, Русия ще увеличи войските си по границата

Ако Финландия се присъедини към НАТО и на нейна територия бъдат разположени ударни оръжия на Алианса, Москва ще укрепи войските по обща...

Според него по-вероятният сценарий е да се направи военна линия помежду си, в която да не могат да пресекат и да продължават да се бият дълго време там. "Тогава войната няма да приключи тази година, нито следващата, нито по-следващата. Това ще бъде война на изтощения. Изтощена ще бъде Русия", подчерта Костов. Той посочи, че Русия няма как да остане на територията на Украйна, а въпросът е как ще напуснат - дали след крайно изтощение или по друг начин. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика