Иван Костов: Сегашните институции са просмукани от ендемична корупция

6239
Иван Костов: Сегашните институции са просмукани от ендемична корупция
Снимка: БГНЕС

"От 2009 г. сме в тайна политическа криза, насечена от чести предсрочни избори. Търсенето на причината ще ни доведе до един много дълбок конфликт в българското общество, състоящо се от различни общности.

Това заяви бившият премиер Иван Костов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

Иван Костов: Страната ни е в криза, за която предупредих

"Предупрежденията ми не бяха чути", така коментира пред БНР здравната криза в страната Иван Костов, премиер на България в периода 1997 ...

"Ако го сравним с преди 20 години, тогава една тънка негова прослойка - гражданско общество, със своето политическо представителство след неуспеха на предишната номенклатура, извърши определени реформи, но не завърши реформирането на страната. Най-важната част от реформите - върховенството на закона и разграждането на тази система, с което да се защитават правата и свободите на хората и същевременно да им внушава справедливост и сигурност, не беше довършена", каза Костов.

"ЕС прие България с незавършена политическа и социална система и това стана заради съпротивата на една значителна част от българското общество, която разпарчетоса политическото представителство. Имаше голяма общност, която бе носталгично настроена и не приемаше консолидацията чрез върховенството на закона. Политическото представителство на съпротивляващата се на европейския ни път общност имаше друга стратегическа цел и тя е известна - усвояването, а не инвестирането на европейските финансови средства в България", смята бившият премиер.

По думите му вече 20 години живеем в тази ситуация, но за този период има свободно предприемачество и пазарна икономика и тя работи и произвежда гражданско общество и средна класа непрекъснато.

"Тогавашната тънка прослойка става все по-значителна част от българското общество. Тя излезе на улиците миналото лято, не тези, които са в крайни лишения. Излязоха, защото не приемат държавата им да бъде в ръцете на олигарси, на мафиоти, на хора с ретроградно мислене. Колкото по-голяма става тази общност, толкова повече всички ще се съобразяват с нея и толкова по-непримирима ще става тя. Този процес се развива в последните 10 години и вероятно ще приключи в следващите няколко години, когато наистина тези хора станат много и ще си поискат върховенството на закона. Това ще бъде тежка битка, ще има голяма конфронтация. Не сегашната криза ще донесе избавлението, няма да стане толкова бързо. Тези процеси са много дълбочинни. Сегашните институции са просмукани от слабост, от ендемична корупция", посочи Костов.

Иван Костов: Сегашното правителство е в по-лоша позиция от служебно, защото му липсва доверие

„Всеки протест носи промяна, постига нещо, защото е граждански. Хубаво е да се стигне до следната промяна – всеки следващ у...

"Не може да се спечели такава конфронтация, ако секторът за сигурност и съдебната власт са против - категоричен бе Костов. "А оттам много пъти показаха, че са против осъществяването на тези реформи, те не зачитат докладите на Европейския съюз, настояванията на Венецианската комисия. Тези неща ги загърбват, не ги интересуват, защото пазят съществуващата сега система. Най-радикалната реформа трябва да се проведе в сектора за сигурност. Което означава да се разформироват сегашните структури, да се създадат нови, да се подчинят на различни министри. При новото им създаване личният състав трябва да мине през проверка за лоялност", подчерта бившият премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика