Иван Костов: Сегашното правителство е в по-лоша позиция от служебно, защото му липсва доверие

5600
Иван Костов: Сегашното правителство е в по-лоша позиция от служебно, защото му липсва доверие
Снимка: БГНЕС

„Всеки протест носи промяна, постига нещо, защото е граждански. Хубаво е да се стигне до следната промяна – всеки следващ управляващ да знае, че не може да остави държавата ни пленена, каквато е в момента“.

Това заяви пред БНР Иван Костов, премиер на България в периода 1997 – 2001 година. Той смята, че има висока вероятност от политическа криза преди редовните избори.

Палатков лагер при АМ "Тракия", кметът на Стара Загора не се интересува кой записва и пуска безпроблемно записи на Борисов

Палатков лагер при АМ „Тракия”, а кметът на Стара Загора не се интересува кой записва и пуска безпроблемно записи на Борисо...

Според него тази криза би настъпила при съчетание между здравна криза и невъзможност на болниците да приемат клинично болни случаи, икономическа криза и опасно ниско доверие на управляващите“.

На площадите ще излязат силно пострадали и изплашени хора. В това отношение сегашното правителство ще бъде в по-лоша позиция от служебно правителство. Задачата на служебното е да проведе навреме честни избори, а не, без да има парламент зад гърба си, да се справя със здравна и с икономическа криза. Същевременно то ще разполага със същите финансови ресурси и програми за облекчаване на кризите, както сегашните управляващи, смята Костов.

Той прогнозира също, че политическата криза може да продължи и след изборите, предвид очаквания състав на политическите формации в Народното събрание.

Той е категоричен, че в момента политическа криза няма, в строго научния смисъл на думата - правителствена криза, когато правителството е в оставка и няма друго, и политическа криза, когато парламентът не може да изпълнява повече функциите си и се разпуска, за да бъдат проведени избори.

Иван Костов подчерта фундаменталната роля, която всяка икономическа криза играе - „тя подлага на периодично изпитание фирмите и фалира неконкурентноспособните“.

Президентът: Готов съм със служебен кабинет (ВИДЕО)

Готов съм със служебен кабинет. Моята професия ме е научила да съм готов. Уважавам всички други професии, включително и на българските ...

„Фундаменталната роля на глобалната криза е много по-засилена. Ще изчезнат цели професии, ще се редуцират дълбоко цели отрасли… Може ли да подпомагаме нещо, за което знаем, че в следващите много години няма да има търсене на неговите услуги или стоки. Това е погрешно. Второ, да се подкрепят отрасли с идеята да се компенсира спадналото потребителско търсене, това е изключително погрешно. Правителството няма тези средства да компенсира спадналото потребителско търсене, например в туристическия отрасъл“.

Костов поясни, че е излязъл от политиката и няма доверие на президента Румен Радев, като по този начин отговори на въпрос - имал ли е покана от държавния глава за служебен премиер. Той определи евентуална такава покана като „неуместна“ и „безпредметна“.

Според него „има огромна несвършена работа“ в Министерството на труда и социалната политика и в Министерството на здравеопазването по повод справянето с кризата.

„Аз съм критичен срещу цялото правителство и срещу Националния оперативен щаб“.

По думите му главният санитарен здравен инспектор и заместник-председател на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев трябва да си подаде оставката, след като казва, че не знае как страната ни ще посрещне следващата вълна от коронавируса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика