Иван Сотиров: У нас старите комунистически елити решиха да си направят социалистически капитализъм

4293
Иван Сотиров: У нас старите комунистически елити решиха да си направят социалистически капитализъм
Снимка: БГНЕС

"Ние се намираме в тази ситуация, защото се налагат фалшиви мантри. Тези, които се пишат герои - Николай Добрев, Георги Първанов, техният героизъм е в това, че те се договориха зад гърба на всички протестиращи, включително с т.нар. десни лидери, за това, което се случи след това. Първият фундаментален акт на 38-ото Народно събрание беше още 1997 година да се приеме т.нар. Декларация за национално съгласие". Това каза пред БНР Иван Сотиров, бивш заместник-председател на СДС и бивш депутат, във връзка с годишнината от масовите протести заради несправянето на правителството на Жан Виденов с редица кризи. 

"В Декларацията отпадна едно от основните неща, което беше като констатация - ангажимент, че ще бъде потърсена отговорност за този финансов грабеж, който беше извършен тогава. Случилото се с КТБ е като пионерска игра в сравнение с този гигантски грабеж. Това беше финализиране на планирания грабеж, който започна още в началото на Прехода. Този мит с куфарчетата беше последната брънка от хранителната верига. Изпомпването на държавата ставаше институционално. Централната банка раздаваше кредити на търговските банки, които бяха държавни - старите браншови комунистически банки. През тях пари се раздаваха на обезпечени кредити. Хиперинфлацията беше изкуствено създадена от некадърността на управлението на Жан Виденов. Валутният борд ни беше наложен. Но той беше нещо ценно, добре че ни го наложиха". 

Иван Сотиров: Кризата в политиката е защото партиите се изродиха лидерски корпорации

Кризата в политическата система е заради това, че всички партии са се изродили в лидерски корпорации. Това зави пред БНР Иван Сотиров, ...

И припомни за нещо, с което се спекулира като за чудовищен заговор срещу България - за Плана "Ран-Ът" - план за преход към пазарна икономика, изготвен в рамките на 6 месеца от Националната търговска камара на САЩ по молба на правителството на Андрей Луканов: "Там имаше много неща, които не се направиха, а имаше хубави идеи. Старата комунистическа номенклатура използва Плана, дори и сега го прави, за да си прокарат нещата под някакъв западен етикет. Ако този Валутен борд беше въведен в началото на промените, никога нямаше да стане този грабеж. Комунистите приложиха Плана, както дяволът чете Евангелието - направиха това, което им изнасяше, а ценното и полезното смачкаха. При този крадлив политически елит сега Валутният борд е по-надежден от влизането в еврозоната. Двойна сигурност ни дава това, че сме във Валутен борд и в чакалнята на еврозоната". 

В предаването "Политически НЕкоректно" Иван Сотиров коментира, че хората усещат нещо интуитивно - независимо от това как се променя конфигурацията и кой как се етикетира, България се управлява от стария посткомунистически елит. "Те имат едно династично възпроизводство - бяха замислили по този начин да се случат нещата. Видя се, че комунистическата система рухна и старите комунистически елити решиха да си направят социалистически капитализъм. Този момент го има донякъде и в другите източноевропейски държави, но тук е силно изразен, защото бяхме тясно свързани със Съветския съюз", каза той. 

Според него няма битка за реформа в съдебната власт, а за това кой ще контролира прокуратурата. "Тези, които вият срещу прокуратурата - този цирк го гледаме 33 години. Няма смисъл да се правят особени реформи. С едно решение парламентът може да реши промяна в Закона за съдебната власт. Този разговор се води от зората на Прехода. Да се децентрализира прокуратурата. Има решение на Конституционния съд, че всеки прокурор може да повдигне обвинение на главния прокурор, когато има основание за това, но въпросът е, че докато главният прокурор е кадрови шеф, няма как да очакваме това. Дори тази централизирана прокуратура противоречи на основния принцип на Конституцията, който казва, че прокуратурата и следствието се устройват по същия начин, по който е устроена съдебната власт, която е по-демократична като йерархична структура. Никоя партия не иска да децентрализира прокуратурата, защото тогава всеки прокурор може безконтролно да повдига обвинение, а трудно се контролират всички прокурори. Когато държиш главния прокурор, тогава контролираш обвинението за престъпление от общ характер", каза Сотиров. 

Във връзка със случилото се на границата с Република Северна Македония Иван Сотиров коментира: "Това е ниско равнище на политическия елит в РСМ, защото в провокацията са ангажирани хора на високо ниво. И президентът, и изпълнителната власт са заложници на радикални българомразци. Тези провокации срещу България не са нови. Активизирането на това поведение цели ответна реакция от наша страна". 

25 години от щурма на Народното събрание през 1997 г.

Навършват се 25 години от щурма на Народното събрание по време на масовите протести срещу управлението на БСП, оглавявано от Жан Видено...

По думите му България трябва да се държи със самочувствието на държава, която е член на Европейския съюз и да прояви здрави нерви, тъй като провокациите ще продължат. И изрази очакване, че европейските институции ще видят вече ситуацията реално. "Трудно се формира национална идентичност с примитивно и комплексарско поведение", категоричен бе Иван Сотиров. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика