Иванов: Дясното плаща цената на коалицията на Реформаторския блок с Борисов

2755
Иванов: Дясното плаща цената на коалицията на Реформаторския блок с Борисов
Снимка: БГНЕС

Бившият правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов заяви, че това, което се случва в дясното, е окончателното плащане на цената на коалиционния модел на Реформаторския блок или сметката от 2014 година. Това стана на пресконференция във връзка с изборните резултати на коалицията, в която бяха "Зелените" и ДЕОС.

Той бе категоричен, че коалицията на Реформаторския блок е резултат от най-голямата протестна вълна, но блокът е пребивавал в опити да я премълчава, игнорира. По думите му той се е превърнал в нарицателно за неуспешен модел за коалиране.

Иванов определи коалицията на Реформаторите като на тези, желаещи да влязат в джоба на Бойко Борисов, подобно на Гъливер, само и само, за да влязат в парламента. Той припомни, че в политиката две плюс две не винаги е равно на четири. По думите му "Да, България" остава ясно опозиционна прицелена към формиране на голяма демократична общност.

Според Иванов този парламент трябва да има кратък живот, толкова, че да промени изборните правила, така, както са поискали гражданите на референдума. 

"Ние не подкрепяме буквално въпросите от референдума, подкрепяме духа", заяви още Иванов.

По думите му в новоизбраното Народно събрание няма да има никой друг, освен Пеевски. "Депутатите да не си правят илюзии, че могат да представляват някой друг, освен него", каза още той.

"Нашият призив е: Г-н Борисов, не ставайте премиер, доказали сте, че сте вреден за демокрацията. Оставете нормалните хора в ГЕРБ да направят промяната. Демокрацията трябва да бъде съживена. Хората не гласуваха за вас, а против Нинова. Това не е реален избор", категоричен беше лидерът на "Да, България".

Според него сега Борисов е изгубил и онези смокинови листа, които са му давали възможност да твърди, че извършва някаква реформа и промяна. Христо Иванов бе категоричен, че Борисов е доказал, че е вреден за разделението на властите. "Доказал е, че може да работи само с лобита в съдебната власт", каза още той.

Христо Иванов очаква резултатите от гласовете в чужбина

Това са предварителни резултати, очакваме гласовете от чужбина. Това заяви лидерът на „Да, България” Христо Иванов, който и...

В коментар за резултата на коалицията на изборите, Иванов заяви:

"Ние считаме, че този резултат е важен. Той е важен с това, че показва, че това което започнахме е жизнено, че то се припознава от избиратели. Перспективата е да се превърнем в реална алтернатива. За десет седмици без съдебна регистрация, без субсидия, поставени под изключителна медийна атака. Нито една от другите политически сили не бе поставено под подобен обстрел", зяяви Иванов.

По негови думи "Да, България", "Зелените" и ДЕОС са успели от нула да стигнат до над 100 000 гласа. "Има привлечен вот от ГЕРБ и други политически сили, както и хора, които досега не са гласували. Над 60% от избирателите ни са между 18-40 години. Над 70% са с висше образование. Като добавите тези от чужбина, виждате, че "Да, България" е бъдещето на българската политическа система", отбеляза той, като каза още, че ресурсът, който не им е достигнал, е бил времето.

Иванов бе категоричен, че ще продължат да търсят формулата на доверието, а не формулата на сумирането на десните партии. "Отказахме да играем играта - вие сте виновни", коментира още той. По думите му усилието за създаване на голяма демократична общност е много по-голямо усилие от коалиране в дясното.

"Повече не можем да си позволим да разчитаме на Брюксел да е гарант за нашата демокрация, за върховенството на закона", каза още Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика