Иво Инджов: ГЕРБ управлява на инат и с голяма омраза

3049
Иво Инджов: ГЕРБ управлява на инат и с голяма омраза
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ управлява на инат, с голяма омраза не само към протестиращите, но очевидно и към голяма част от обществото, което подкрепя протестите.“ Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ политологът Иво Инджов. Според него политическият език в лицето на ръководни кадри на ГЕРБ като Борисов, Караянчева и Сачева се връща като бумеранг към тази политическа сила, а това все повече дразни и възмущава хората, защото отвъд протеста срещу корупцията конфликтът вече е социокултурен - "разбиране за другия, общуване с другия, отношение към другия".

„Не е необходимо всеки ден да има по 10-20 хиляди души на улицата, защото протестът вече промени не само дневния ред на България, а и вкара България във фокуса на световните медии и на европейските институции. Ако ГЕРБ изкара до редовните избори, той ще излезе от тях с много по-малко проценти, отколкото ако сега подадат оставка“, коментира Инджов пред БНР.

Иво Инджов: Натрупа се критичен брой млади хора, протестите ще станат по-масови

Действително през последните два месеца живеем в политическа криза в България, която се задълбочава поради нежеланието на правителствот...

Голяма промяна в БСП няма да има, няма да се случи очакваната ценностна промяна. Партията ще продължи да води яростни битки с ГЕРБ, без да е наясно със самата себе си каква партия е, заяви Инджов след конгреса на БСП през уикенда.

Сега Нинова ще има зад себе си консолидиран Национален съвет, в който са малко ярките личности и тя малко ще бъде критикувана, прогнозира Инджов. В БСП ще има не ценностна, а конюнктурна опозиция, допълни той.

Според политолога големият въпрос е дали в БСП ще се оформи ляво течение, ляво крило, отчитащо ценности на 21 век като екологичните проблеми и правата на малцинствата например, така че партията да не е фиксирана само върху социалната тема.

„Ако такова течение не се създаде, БСП е обречена на консервиране, превръщането ѝ в консервативна формация, в която социалното ще бъде само за лустро, за опаковка.“

Има шансове БСП на Нинова да победи ГЕРБ, макар и с малко, смята Инджов.

Експерт: Искрата бе запалена от арогантното поведение на властта

Действително през последните два месеца живеем България е в политическа криза, която се задълбочава поради нежеланието на правителствот...

„В национален мащаб трябва да отчитаме ефекта от продължаващата политическа агония – колкото повече се бавят изборите, толкова повече ще отслабват позициите на ГЕРБ. Мълчаливото мнозинство, което подкрепя протестите, ще се ядоса още повече. Освен това, ако има по-висока избирателна активност, а най-вероятно ще има, тя ще бъде насочена също срещу ГЕРБ“, отбеляза Иво Инджов.

Относно учредяването на новата политическа сила – партията на Цветан Цветанов, политологът заяви, че тази формация със сигурност ще подрине електорално ГЕРБ и ще откъсне „поне няколко процента“, силите на „Републиканци за България“ няма да стигнат за влизане в парламента, но ще отслабят допълнително ГЕРБ.

Що се отнася до дистанцирането от управленските практики на модела „Борисов“, самият Цветанов беше дълго време „лявата ръка на този модел“ и самият той е „замесен в много нелицеприятни практики“, посочи още Инджов.

 

Всичко за протестите следете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика