Изборният ден започна нормално, съобщава се за единични проблеми с машини за гласуване

4135
Изборният ден започна нормално, съобщава се за единични проблеми с машини за гласуване
Снимка: БГНЕС

Точно в 7.00 започна изборният ден на предсрочните парламентарни избори в България. 

В столичното 127 СОУ „Иван Денкоглу“ секциите отвориха навреме. Членовете на СИК-овете в училището започнаха да се събират още в 6:30, а минути след 7:00 часа започнаха да идват избиратели, като дори се образува опашка. Рано сутринта в секцията гласуваха както студенти, така и по-възрастни хора. В 6 секция в училище има както български наблюдатели, така и чуждестранни такива. На място има полицейски служители, които ще следят за спокойното протичане на изборния ден. 

Нормално стартира изборният ден в Старозагорска област. В избирателния район има общо 493 секционни избирателни комисии, които отвориха точно в 7 часа. Машинен вот е възможен в 326 секции. За 27-и район са осигурени и 287 400 бюлетини. Кандидатите за народни представители в 27-ми МИР – Стара Загора, са общо 234. Те ще се борят за 11 места в 49-ото Народно събрание.

В Русе и региона също започна нормално изборният ден. Секциите в областта са общо 336, като в 290 от тях ще се гласува машинно. Това означава, че над 95% от избирателите в региона ще могат да гласуват чрез електронно устройство. В 46 секции ще се гласува само с хартиени бюлетини, като 12 от тях са допълнителните. По предварителни данни от ГРАО броят на избирателите в региона е 202 236, като най-много те са в община Русе 144440. 

302 226 пловдивчани могат да упражнят правото си на глас днес в извънредните парламентарни избори, като за първи път ще гласуват 1 876 нови избиратели. Изборният ден започна нормално. Най-много са избирателите в район „Централен“, а най-малко в „Западен“.

Изборният ден в една от секциите в Бургас не може да започне заради проблем с машина. Устройството не отчита една от флашките. „Имаме затруднение при стартирането на машината. Изписва необичайно съобщение. Ще пробваме отново и ако не се получи ще получим съдействие от страна на фирмата-представител”, обясни за БГНЕС председателят на 163-а секция в града. В Бургас право на глас имат близо 3630 души, секциите са 744, като 594 са с право на машинно гласуван.

Проблем е имало на старта на изборния ден в Градец, като машината за гласуване не е стартирала нормално. След рестартирането на устройството, то все пак е тръгнало. Това обаче е отнело около 10 мин. „Поставих картата за избиране. Натиснах съответните бутони. Чух звук, че съм гласувал, но не излезе бюлетина, а празен бял лист“, обяснява гласоподавателят. Наложило се е устройството да бъде отворено. Председателят на комисията отказва да обясни какъв е проблемът, но стана ясно, че той е звъннал и е уведомил РИК. Гласувалият човек няма право да изрази своя вот втори път, защото вече е гласувал с машината, въпреки че бюлетината е била празна. 

НА ЖИВО: Пореден вот – нови надежди (ИЗБОРИ 2023)

НА ЖИВО, от 19:00 часа днес (2 април) Студио Actualno ще бъде посветено на четвъртите предсрочни и пети поред парламентарни избори...

Изборният ден във Варна започна спокойно. Малко повече от 400 000 са имащите право на глас в областта. Секциите са 653. Осигурени са 406 000 бюлетини. В 542 от секциите има машини. В областта са разположени и повече от 640 устройства за видеонаблюдение. Камерите ще работят в реално време по време на броенето на бюлетините.

15 000 полицаи ще охраняват изборите в днешния ден. До момента в МВР са приети 596 сигнала за нарушения във връзка с изборите и са образувани 130 наказателни производства, свързани с изборните права на гражданите. От МВР допълват, че е създадена и специална организация в изборния ден за реакция при евентуално подадени сигнали по имейл за поставени в взривни устройства в избирателни секции, които се намират в училища.

Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния ден. Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия 02 90 112 98 и имейл izbori2023@mvr.bg.

Създадена е организация и звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят в днешния ден от 8.30 до 19 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com