Изчегъртани са всички "милиционери", но един не помръдва – защо?

18728
Изчегъртани са всички "милиционери", но един не помръдва – защо?
Снимка: iStock

От доста време думичката "изчегъртваме" във всичките ѝ вариации доминира българския политически и обществен живот. Отнася се до всичките му сфери, а ако погледнем като практически действия най-вече за сфера "Сигурност". Откакто Румен Радев е на власт чрез вече трето служебно правителство и Бойко Рашков за втори път е служебен министър на вътрешните работи, там бяха направени куп големи промени – бързо и безжалостно. Навсякъде, с изключение на едно място – Цветан Китов все така си остава начело на службата, която (законно) подслушва – Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Защо?

"Не позволихме до такава голяма степен да се купуват и продават гласовете на българските граждани". Това каза служебният МВР министър Бойко Рашков по време на отчета на второто служебно правителство на Румен Радев – на 15 септември, 2021 година.

Ако приемем думите на Рашков за верни, тогава въпросът е как стана това? Няма как да стане, ако службите не работят. За да работят, Рашков и служебното правителство се развихриха със сериозни промени в ръководствата. В рамките само на половин месец (втората половина на месец май, 2021 година) си тръгнаха главният секретар на МВР Ивайло Иванов и то с аргумент "насилие над протестиращи" срещу третото управление на Бойко Борисов, директорът на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов, началникът на СДВР Георги Хаджиев, също с аргумент "насилие над протестиращи" срещу третото управление на Бойко Борисов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и директорът на ГДБОП Любомир Янев. А на 1 юли от ДАНС беше освободен и Недялко Недялков, сочен по различни медии за човек на Делян Пеевски, който е разписал през 2019 година забраната Бойко Рашков да има допуск до класифицирана информация.

Сериозни промени, безспорно. На техния фон няма как да не направи впечатление, че ръководителят на службата, която отговаря за (законните) подслушвания в държавата – Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) не беше сменен. Единствен инж. Цветан Китов остана на поста си и то след като източници на Actualno.com съобщиха, че е внесен сигнал до прокуратурата, служебния премиер Стефан Янев, президента Румен Радев и омбудсмана Диана Ковачева за условия на работа и злоупотребите със служебно положение от страна на ръководството на агенцията и репресивните методи на действие спрямо неудобните служители.

"Може да се говори за сериозна корупционна схема, в която от бюджета на ДАТО се източват много пари посредством дългогодишни договори", заяви пред Actualno.com действащ служител на ДАТО, пожелал да остане анонимен, точно по време на голямата чистка в службите и когато сигналът за злоупотреби беше подаден до институциите.

Кой е Цветан Китов

В началото на кариерата си той служи в Столична дирекция "Пожарна охрана", работил е в дирекция "Оперативно-техническа информация" и в главна дирекция "Национална служба за сигурност". Според неофициална информация, в ДОТИ Китов имал проблеми на тема "компетентност" и изпълнение на служебните задължения, като се е разминал с уволнение. Специално относно компетентността, през 2018 година стана показателен случай – беше откраднат служебния джип на Китов, като официално не беше коментирано какво е имало в колата и възстановено ли е. Китов постъпва в ДАНС при нейното създаване през 2008 година, като е добре известно, че е в много близки отношения с Цветлин Йовчев – министър на вътрешните работи по времето на Пламен Орешарски. До юни 2013 г. Китов е директор на специализирана дирекция "Оперативни технически операции" в ДАНС. От август 2013 г. е заместник-председател на ДАТО, а от октомври 2013 г. е назначен и за председател на ДАТО. Когато оглавява ДАТО, на власт е правителството на Пламен Орешарски, но що се отнася до ръководство при операции със специални разузнавателни средства Китов работи през целия първи мандат на Бойко Борисов.

Името на Китов излиза в публичното пространство заради прословутия случай "Мишо Бирата". През януари 2011 г. във в. "Галерия" излезе стенограма от подслушан разговор на вече покойния директор на митниците Ваньо Танов с каращия първи мандат като премиер Бойко Борисов, а според стенограмата Борисов казва на Танов да спре митническа проверка срещу пивоварната "Леденика", която по онова време беше собственост на Михаил Михов (Мишо Бирата), защото Борисов обещал "да не го закачам тоя Мишо Бирата". Михов почина няколко месеца по-късно, официално от инфаркт, а след по-малко от година досъдебно производство прокуратурата се отказа да разследва дали Борисов е разпънал държавнически чадър в случая.

Къде тук е Китов? Mediapool писа материал, според който, по неофициална информация, за т.нар. акаунт, чрез който са правени записите на разговорите на Борисов с Танов и Симеон Дянков, е отговарял точно Цветан Китов, защото е ръководел звеното за подслушванията в ДАНС (тогава ДАТО още не съществуваше). Подкомисията за контрол на специални разузнавателни средства (СРС) в парламента заключва в годишния си доклад за 2011 година, че практиката "акаунт", известна още като "виртуален достъп до харддиск”, която не е регламентирана в закона, но се ползва масово от службите и МВР. "(...) не съществува процедура, предоставяща гаранции за правомерност на събраната информация, нейното съхраняване и унищожаване. Включването на събрана по този ред информация едно към едно в информационните справки практически не позволява нейното унищожаване. Така се заобикаля законът", гласи констатация във въпросния доклад.

През август, 2014 година Китов, който тогава все още е шеф на СДОТО и малко по-късно ще оглави ДАТО, обяви редица мерки, чрез които да се гарантира законното подслушване и следене, като например поставяне на специална водна марка на всички аудио- и видеофайлове, изработени със СРС. И не коментира имало ли е и на какво ниво контрол за ползването на СРС в СДОТО.

В цитираното по-горе интервю пред Actualno.com с действащ служител на ДАТО, публикувано на 19 май, 2021 година, по отношение на работата със СРС в ДАТО беше казано следното: "Грубо погазване на закона за СРС е, че нашите ръководители имат право да преценят кои материали, придобити по време на изпълнение на нашата дейност, да пуснат към службата-заявител, съответно за създаване на ВДС-та (веществени доказателствени средства) и кои според тях не са годни и да ги изтрият".

Много интересен момент в кариерата на Китов настъпва през август, 2017 година. Тогава имаше публикация в различни медии за точка в дневния ред на Министерския съвет, лично внесена от тогавашния премиер Бойко Борисов, за освобождаването на Китов от ръководния пост начело на ДАТО – заради отнет достъп до класифицирана информация на зам.-председателя на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Георги Гатев. По това време въпросното бюро беше оглавявано от Бойко Рашков, но през 2018 година парламентът, по времето на третото управление на Борисов, не му даде нов мандат, а в бюрото дойде и Илко Желязков – един от хората, срещу които САЩ наложиха санкции по закона "Магнитски" с аргумент, че е помагал на Делян Пеевски в корупционни схеми. Само че през 2017 година се оказа, че Китов няма да бъде освобождаван, а е назначен за още един мандат начело на ДАТО! Така Китов се спаси за втори път, след като през 2015 година тогавашният министър на вътрешните работи във второто правителство на Бойко Борисов Веселин Вучков подаде оставка и публично обяви, че го прави, защото Борисов не е искал Китов да бъде сменен, както и не е бил съгласен тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и тогавашният ръководител на ДАНС Владимир Писанчев да напуснат постовете си. Впоследствие Борисов призова публично Лазаров и Писанчев да подадат оставки (двамата си тръгнаха почти веднага), но не каза и дума за Китов.

С оглед на всичко това и с оглед на периодичните жестоки престрелки специално по медиите между Бойко Рашков и Бойко Борисов, оставането на Цветан Китов начело на ДАТО след голямата майска чистка в службите изглежда необяснимо. Или необяснимо поне предвид публично известното – какво още има зад кулисите и в сенките е съвсем отделен въпрос!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика