Изоставя ли Доган политическата лодка на Бойко Борисов?

15006
Изоставя ли Доган политическата лодка на Бойко Борисов?
Снимка: БГНЕС

Дали Ахмед Доган влияе пряко на политическата ситуация у нас и в момента? Отговор опитва да даде вестник "24 часа" в специализирана статия, посветена на тълкуване на (без)действия на почетения председател на ДПС.

Като основа на анализ, вестникът разглежда ... Facebook постове и препубликуване на изявления на Доган. И заключва, че отсъствието на официалния лидер на ДПС Мустафа Карадайъ от дебатите по вота на недоверие е показателно. "Появи се само за гласуването и нито той, нито някой друг от формацията изложи мотивите си срещу правителството, макар да гласува за падането му", пише медията. И добавя, че ДПС не е коментирало и рокадите в правителството, стрували постовете на Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов, макар че партията гласува "против".

Реакцията все пак дойде, макар леко закъсняла и доста нетрадиционна - на 27 юли движението публикува откъс от пресконференцията, която Доган и ръководството на партията дават в нощта на европейските избори на 8 юни преди 11 година, констатира "24 часа". Тогава мандатите в Европарламента се разделят така: ГЕРБ - 5, БСП - 4, ДПС - 3, “Атака” и НДСВ - по два, Синята коалиция - 1. Анализатори определят изборите като проекция на парламентарните, които са само месец след това или иначе казано - победа за ГЕРБ. Така и става, партията печели вота с 39,71% (1 624 371 гласа).

Но какво казва Доган в речта си? Посланията, които отправя тогава, са няколко:

- Някои партии си правят политики само с анти-ДПС кампания

Писател: Доган е основната движеща сила на прехода

"За 30 години, след всички мечти за свобода, равенство и братство, съвсем откровено мафията заграби държавата". Това каза пред БНР писа...

- Много е важно една политическа партия да си поставя реални цели

- Управлението изморява и носи негативи

- Една партия, която превръща властта си в самоцел - това е началото на края

- Без конкретни принципи, политика и философия властта не може да се задържи дълго време

Интересно е и изречението, което от движението избират за заглавие на публикацията: "За мен най-страшното нещо в нашия политически живот е мутризацията на политиката, мутризацията имам предвид какъв бил, що бил, с неопределено битие и изведнъж се качва на лодката на властта и започва да дава акъл на другите". От останалата част на речта пък става ясно, че тези му думи са насочени към "мачовци", които нямат компетентност, познания, нито политически опит.

Politico: Корупцията и олигархията рушат доверието на българите в ЕС

Доверието в ЕС като стожер на върховенството на закона е под въпрос заради неспособността му да реагира на спираловидната корупционна к...

Тази реч на Доган всъщност бе препубликувана след поредица от събития - първо, президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов поискаха охраната му и тази на депутата от ДПС Делян Пеевски да бъде свалена след сблъсъка между нея и дебаркиралата на Росенец група на Христо Иванов. След това бяха поискани оставките на тримата министри, свързвани с ДПС. В пореден опит управляващите да се разграничат от партията бяха спрени и парите за студен резерв на ТЕЦ "Варна", собственост на Доган. Беше обявено и че ще се мисли дали да се спре държавното финансиране на пристанището, което се строи към електроцентралата. А няколко дни по-късно - на 24 юли, на фона на нестихващите протести бяха направени обещаните промени в кабинета и Горанов, Младенов, Караниколов и Николина Ангелкова напуснаха министерските постове, а петият вот на недоверие към кабинета бе преодолян.

Анализатори смятат, че именно тези действия на управляващите Доган критикува с това, че властта е самоцел и се правят политики само с анти-ДПС кампания.

На 7 август движението публикува наново друго слово на Доган. Този път част от речта му на Седмата национална конференция на ДПС на 12 декември, пак 2009 г. Тогава той говори пред елита на движението един час и 12 минути и прави поредна заявка, че ще се оттегли от политиката. Няколко часа по-късно е преизбран единодушно от делегатите за последен мандат начело на партията след 7 поредни.

По времето, по което се провежда конференцията, Борисов вече е премиер от няколко месеца, победил благодарение на репликата на Доган за порциите. Като такъв Борисов се заканва, че ще вкара него и Станишев в затвора. В парламента управляващите разчитат и на "Атака", което Волен Сидеров периодично осребрява. Тогава в част от анти-ДПС патетиката се превръща и борбата на Сидеров за спиране на новините на турски.

През 2013 г., когато подаде първата си оставка, Борисов пък обяви, че по данни на чужди служби Доган планирал да го убие.

Отново протест в "Росенец" под надслов ”Искаме Доган да уволни Борисов”

Отново се провежда протест пред летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Началният час на демонстрацията е 11, а от ст...

"В проекта за развитие на ДПС не беше заложено утвърждаването му като лидерска партия. Но, за съжаление, това е политически факт. Никога не съм си представял дори, че само с едно изкарано от контекста изречение ще променя парламентарния вот на други партии", казва тогава пред своите Доган. Продължава словото си с това, че като лидер на ДПС се превърнал в "политически гръмоотвод на всички негативни явления и процеси в страната". Определя себе си като виновен по правило, когато каже нещо, и още по-виновен, когато мълчи. Тенденция било и той да бъде виновен за целия преход.

"Хора, които продадоха и разграбиха държавата, искат да си измият ръцете с ДПС и неговия лидер. Всички знаете, че съм философ по природа, либерал по душа и боец - демократ по характер. И никой не може да ме стресне. И в този ред на мисли пред мен стои много важен казус: или аз съм априори неудобен за всички режими, или мишоците в политическата система са твърде много, както и в живота", продължава разсъжденията си Доган. Казва още, че не съжалява за създаването и отдаването му на ДПС, а напротив, осъзнал, че "принципите на идентичността имат силата на природен закон".

Пред партийния елит Доган споделя, че на последните парламентарни избори обществото е избрало реалността пред нереалистичните очаквания и външния спасител на страната, "което е добре за демократичния процес". "Убеден съм, че обществото има нужда от политически катарзис и то трябва да го преживее. Естествено, този процес е свързан с предстоящата пълзяща криза по всички направления: управление, бизнес, ценности, политически елит, медия и модели на поведение... Но този етап е необходим и пътят трябва да се извърви. България трябва да знае какво трябва да направи и какво да очаква. Останалото е работа на политиците", допълва той. Казва, че пътят продължава и може би най-трудното тепърва предстои.

Второто послание на Доган беше публикувано през седмицата, в която се проведе национална конференция на ГЕРБ. На нея премиерът Бойко Борисов обяви, че е готов да си подаде оставката и ГЕРБ да се яви на предсрочни избори, но изключи официално каквато и да е било коалиция с ДПС.

"Отнасят ли се обаче речите (на Доган) към сегашната ситуация? Неофициално партийци казват, че да. Но как да ги разчитаме, било личен избор", завършва "24 часа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика