"Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ" възстановяват Закона за личната помощ

10530
"Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ" възстановяват Закона за личната помощ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ" възстановяват Закона за личната помощ. Депутати от двете парламентарни групи внесоха в деловодството на Народното събрание закона в стария му вид.

"Поправяме една несправедливост, приета от 44 парламент по настояване на социалния министър, която така и не разбра, че уврежданията нямат работно време и почивен ден и е нечестно и безсърдечно да ги лишиш от личен асистент в събота и неделя и след 17 часа с цел да се спестят пари", заяви председателят на парламентарната група на ИСМВ Мая Манолова.

"Смятаме за чест да започнем точно с този закон", заяви Теодора Пенева от ИТН, която е сред вносителите.

Майките от "Системата ни убива", изтъкнаха, че имат уверения от ИСМВ и ИТН, че ще подкрепят законопроекта очакват добри сигнали от другите парламентарни групи и припомниха, че старият закон беше входиран от БСП в 2018 г. 

Възстановяваме изцяло закона в първоначалния му вид – да получат в такъв обем, в какъвто предвижда тяхната индивидуална оценка, поясни Манолова. Тя отбеляза, че не става въпрос "да се раздават пари и асистенти на калпак". Съответните социални комисии ще преценяват от какъв обем часове личен асистент се нуждае човек.

Сметки от типа че 650 000 хора с увреждания ще получат по 8 часа или по 24 часа лична помощ са абсурдни сметки и абсурдно поведение на социален министър, каза още тя по адрес на министъра в оставка Деница Сачева. Така тя беше получила краен резултат от Закона за личната помощ в размер на 30 и няколко милиарда лева, припомни Манолова.

"Изчислихме го с експерти - този закон би струвал допълнително на бюджета 80 млн. лева, като в това влиза и повишено заплащане на личните асистенти от 1 юни в размер на 1.4, спрямо МРЗ", съобщи тя и добави: "Това е отговорен, тежък и квалифициран труд, така че да бъде заплащан в рамките на 800 лв. е абсолютно справедливо".

Теодора Пенева от "Има такъв народ" заяви, че е изключително важно е да бъде приет закона и го определи като спасителен.

"Подкрепяме закона в първоначалния му вид не само защото това е кауза, за която подкрепяме от дълги години. Това е закон, който е спасителен за хората, подкрепящи лица с увреждания, закон за услуга, която в момента няма алтернатива", подчерта тя и изтъкна, че е ограничен капацитетът на дневните центрове, особено в условията на пандемия.

Алтернативната грижа, за да постигне капацитетът, който може да покрие нуждите на хората има нужда от много години, от много скъпа инвестиция, която е планирана, но тя предстои да се случи в бъдеще и то необозримо бъдеще, отбеляза Пенева.

Тя е категорична, че в условията на изключително ниско социално подпомагане, когато надбавките не стигат за нищо, законът ще помогне изключително навременно. 

"Каузата е дългогодишна и ако за нас това е битка от години, за всички лица с увреждане това е битка от самото раждане", отбеляза тя и подчерта: "С подкрепата си за закона заявяваме нашата отговорност, нашата последователност в действията си и готовност да подпомогнем социалния сектор и хората в нужда".

"Системата ни убива" "погреба" Закона за личната помощ, НС го прие

Докато депутатите приемаха на второ четене промените в Закона за личната помощ, пред парламента майки от "Системата ни убива", символич...

С унищожението на закона, хиляди животи са застрашени. Ако изчисляват човешкия живот в пари - законът е сред, изтъкна Вера Иванова от "Системата ни убива" и увери, че законът е средството, което е в пъти по-евтино, отколкото, ако човек отиде в институция и апелира към депутатите, които ще гласуват за или против живота на най-уязвимите, да подкрепят закона.

"Този закон е толкова важен, защото е средството да живеят, той е средството, което спира корупцията", подчерта тя и припомни: "През декември го заровихме в другата сграда на парламента, не можахме да спрем гаврата на управляващите спрямо най-уязвимите". Вера Иванова съобщи още, че палатката на протестиращите от "Системата ни убива" пред МС ще остане докато законът не бъде гласуван и възстановен в същия вид.

"С този закон ние винаги сме настоявали на първо време да се компенсират липсващите политики", изтъкна Нели Димитрова от "Системата ни убива" и припомни, че законът за личната помощ възникна след 7 години протести и настоявания от страна на майките от "Системата ни убива"  с цел да спаси животи, поради липсващи политики за хората с увреждания.

Обръщайки се към новите депутати, Димитрина Русева от "Системата ни убива" заяви: "Представете си, че един човек просто лежи в леглото си без да може залък хляб да си вземе. Представете си, че вие сте ръката, която ще му подаде този хляб. Заклевам Ви, гласувайте за закона. Просто не се замисляйте – гласувайте!"

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика