Янаки Стоилов: Необходимо е официализирано споразумение за подкрепа

3592
Янаки Стоилов: Необходимо е официализирано споразумение за подкрепа
Снимка: БГНЕС

Добре е, че ръководството на БСП започна консултации за съставяне на правителство, защото е за предпочитане да се излъчи кабинет от парламента. Това коментира служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов в предаването "Още от деня" по БНТ.

Според него обаче оттук нататък трябва да бъдат поставени още въпроси и да се търсят решения, защото „трябва да се стесни общият знаменател, т.е. да не се отива към включване на множество теми и проблеми, тъй като това рискува да раздалечи позициите на отделните партии“. „Виждаме, че такъв резултат се постигна от прословутата декларация, която първата политическа сила представи. В нея има дори взаимоизключващи се позиции, тъй като те изглежда са събрали механично това, което са постигнали, поне отчасти, от разговорите с различните партии. Това означава фокусиране върху по-малко проблеми, които имат национално значение. Но то от своя страна води и изискването за ограничен във времето мандат, по който да се направи равносметка дали това, което е заложено, е постигнато и оттам нататък да се търси продължаване на доверието или друга политическа развръзка“, обясни Стоилов.

Стоилов: Предлагаме да се премахне т.нар. инвестиционно гражданство

Предлагаме промени в Закона за българското гражданство, така че да се премахне т.нар. инвестиционно гражданство. Това заяви на пресконф...

Задълбочаващите се проблеми в енергетиката, засилващата се инфлация на цените на почти всички стоки и услуги, бежанската криза, новата вълна на пандемията – това са част от проблемите, които правосъдният министър изброи. „Т.е. необходимо е всичко това да се обхване в една ефективна законодателна уредба и организационни действия, които да ни позволят да живеем в свят от редуващи и комбиниращи се кризи“, каза Стоилов.

За него е необходимо официализирано споразумение за подкрепа. „То е ориентир както за неговите изпълнители, така и за хората, до които се адресира. Дали ще бъде двустранно или многостранно между партиите, които са готови да подкрепят кабинет, бягството от такъв официален ангажимент създава дори впечатлението, че други интереси могат да доминират. Защото прекалената свобода за изпълнителите, тъй като те имат изцяло отговорността да излъчат своите представители в изпълнителната власт, може да означава други фактори, които да диктуват волята или най-малкото липсата на опит да направи възможно прокарването на корпоративни интереси“, изрази притеснения Янаки Стоилов.

По думите всички партии, които биха подкрепили избора на правителство, ще поделят политическата отговорност. „Единственото, което различава водещата партия, е, че тя изцяло носи отговорност за персонажите, които включва във властта. И трябва да се каже, че оценката за тях ще бъде според техния професионализъм и интегритет, т.е. че няма да обслужват интереси, различни от тези, които се заявяват“, каза Стоилов. Той изрази задоволство от това, че от десетилетия в България не е имало правителство, което събира подкрепата на повече от половината български граждани. Но политическа преценка на партиите е дали едни или други министри от служебния кабинет ще продължат в редовен.

"Има важни въпроси, които силно притискат и българските граждани - проблемите в енергетиката, засилващата се инфлация по отношение на цените на всички стоки и услуги, бежанската криза, горските пожари, пандемията. Всичко това трябва да се обхване, за да не живеем в редуващи се кризи", смята правосъдният министър. "Не може, когато избирателите са подредили политическите сили по този начин, който предполага търсене на съгласие, някой да разполага с ножа, хляба и сиренето", каза проф. Стоилов. 

Янаки Стоилов: Формулата да е национално правителство с конкретни задачи за една година

Стремежът на БСП трябва да бъде да се формира някакъв тип национално правителство, което да не приема решения, предопределящи по-нататъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика