Янаки Стоилов: Промени в Конституцията искат хора, които не могат да се справят с управлението

5375
Янаки Стоилов: Промени в Конституцията искат хора, които не могат да се справят с управлението
Снимка: БГНЕС

Напоследък ние имаме опасност да попаднем в един период на конституционна инфлация – множество и най-различни хаотични идеи за промени. Това каза служебният правосъден министър проф. Янаки Стоилов на дискусия на тема "Конституцията на Република България – 30 години по-късно".

Правосъдният служебен министър смята, че обикновено предложенията за промени на такова високо ниво идват от хора, които не могат да се справят с текущото управление, които да използват нормативния потенциал и като че ли Конституцията се превръща в едно универсално обяснение за неудачите, които изпитва българското общество.

Ние се нуждаем да видим как всички нейни разпоредби и глави действат, както и какви са проблемите, които се пораждат от всички действия, настоя той. Конституцията трябва да полага истинските проблеми и да прецени кои от тях могат да бъдат решени на законово или друго нормативно ниво или кои трябва да бъдат изнесени като дискусия в нормативната йерархия, подчерта министърът.

Янаки Стоилов добави, че Конституцията живее свой собствен живот, който се откъсва от нейните създатели. Особено чрез нормативното тълкуване Конституцията получава значително и допълнително развитие, но това е факт и доказва, че Конституцията е много по-голяма масив, отколкото конституционния текст, който се съдържа в нейните разпоредби, поясни той.

Стоилов изрази мнение, че ако искаме авторитетът на Конституцията да се увеличава, това означава да се подобрява авторитета на управлението и институциите да действат в името на обществения интерес, а не на други интереси. „Конституцията ще утвърждава своя живот. Тя не е изчерпала своя потенциал и ние трябва да бъдем не само хора, които просто се съобразяват с нея, но и хора, които търсят и развиват нейния дух“, категоричен бе Стоилов.

Тези 30 години са ефективни, защото в общи линии политическо-обществения живот и законодателството се развиват в конституционната рамка. Няма периоди на фактическото прекъсване на действието на прилагането на Конституцията, напомни проф. Стоилов.

Тази конституция ознаменувала политическата и обществена промяна в България сравнително рано, не е преходна Конституцията. Конституцията се вписало в едно поколение, което се създавало от конституционните актове, защото поне хвана тенденциите на развитието и е доказателство, че с минимални промени се оказа напълно пригодна да впише България в следващите промени, стана ясно от думите му.

Янаки Стоилов: Ще проверим данните от комисията по ревизията за случки в арестите

Ще проверим обективно всички данни. Това каза служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов в отговор на въпрос дали биха проверили...

По думите на Стоилов предвидимостта е много важна, защото ако правото е непредвидимо губи качеството си. Трябва да съсредоточим вниманието си как действат отделните нормативни актове, за да видим какви перспективи очертават, настоя служебният правосъден министър.

Според Стоилов едни промени до голяма степен отричат предишните. Ако не бъде създаден работещ механизъм, няма хората да намерят отговор на политическите въпроси, заради които те се обръщат към различните институции, каза още служебният правосъден министър.

Забелязал съм от опита си, че обикновено предложения за промени в Конституцията идват от хора, които не могат да се справят с текущото управление и да използват нормативния потенциал, каза Стоилов, предаде "Фокус".

„Преди всичко, трябва да съсредоточим вниманието си върху това как действат различните нормативни актове, за да можем да видим перспективите, които те очертават. Напоследък има опасност да попаднем в период на конституционна инфлация. Множество най-хаотични идеи за промени. Като че ли Конституцията се превръща в универсално обяснение за неудачите, които изпитва българското общество“, допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика