Явор Божанков: БСП гледа на Кирил Петков като на партньор

5660
Явор Божанков: БСП гледа на Кирил Петков като на партньор
Снимка: БГНЕС

„Потвърдено е от самия Кирил Петков, че е имало опити да се купи партия от коалиция “БСП за България“, това не кореспондира със заявката на новите за почтеност, но казусът е решен, тъй като “Екогласност“ са отказали. Кирил Петков и Асен Василев дължат отговор, защото са започнали този проект докато са били служебни министри и са използвали трибуната на служебния кабинет, за да изграждат своя публичен образ, за да правят партия.“ Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Явор Божанков като допълни, че това не е забранено, но не е почтено.

Той обясни, че левицата не разглежда формацията на Кирил Петков и Асен Василев само като конкурент и опонент, но и като партньор: „България трябва да има редовно правителство и това сме го заявили ясно и последователно.“ По думите му има 3 основателни причини за това: „Да държим ГЕРБ и ДПС извън властта, да реформираме направеното от тях като законодателство и система и да посрещнем трите кризи. Това са пред нас непосредствените приоритети и те трябва да кажат конкретно какво смятат да направят в сектор здравеопазване, например. Техниката да не казваш дали си ляв или десен я видяхме при Слави Трифонов и тя не води до нищо добро. Лозунгът, че са и леви, и десни е сигурна рецепта за провал“, категоричен бе Божанков по Дарик радио.

„Промяната продължава“, или изкуството да опаковаш

Както в политиката, така и в изкуството действа следното желязно правило. Необходимо е да поразиш публиката с някаква идея, която изгле...

Депутатът от БСП обясни, че трябва да има конкретика по основните приоритети и затова за БСП изглежда несериозен подходът на “Изправи се.БГ! Ние идваме“ и “Демократична България“ да правят коалиция, при положение, че не знаят нито какви листи ще има, нито кой ще участва в тях, нито програма, нито приоритети.

Явор Божанков бе категоричен, че за да не се провали и трето Народно събрание, трябва да се погледне внимателно какво е провалило първите две: „Провалът дойде оттам, че “партиите на протеста“ взривиха диалога, отношенията между тях бяха ужасни. Другата причина е, че те не заявиха ясни приоритети в кой сектор какво смятат да направят и третата е, че използваха времето да преследват някакви чисто партийни интереси.“ Той даде пример със съдебната реформа, която уж е била приоритет за всички, но 2 месеца не се е състояла.

„БСП единствена остана извън скандалите и то целенасочено сме водили тази политика, останахме единствената консолидирана група. Понесохме много обиди, но в крайна сметка държавният интерес е над всичко и хората го оцениха. Затова и социологията и всички проучвания отчитат повишаване на подкрепата и доверието в БСП. Това беше единственото отговорно поведение в тази ситуация“, каза още Божанков. Той допълни, че на срещите, които левицата проведе при опита за реализиране на третия мандат, двете основни теми са били редовен кабинет и актуализация на бюджета.

 

Социолог: Конкуренцията е между партиите на протеста и "Продължаваме промяната"

Конкуренцията на "Продължаваме промяната" с ИТН и с ДБ няма как да бъде избегната. Това каза Лидия Йорданова, управител на агенция &bdq...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика