Жяблянов вече не е зам.-председател на НС, защити се с "другарки и другари"

5804
Жяблянов вече не е зам.-председател на НС, защити се с "другарки и другари"
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие предложението на управляващите за отстраняване на депутата от БСП Валери Жаблянов от поста заместник-председател на парламента. 

Решението беше взето със 110 гласа "за" и 81 "против".

Управляващите внесоха искане за оставка на Жаблянов като зам.-председател на НС

ГЕРБ и "Обединените патриоти" внесоха искане за оставка на Валери Жаблянов като заместник-председател на Народното събрание. Това съобщ...

Основната причина от ГЕРБ и "Обединени патриоти" да му поискат оставката е позицията на Жаблянов, че Народният съд от 1945 година е бил "необходимо и неизбежно правосъдие". Твърдението, че "Народният съд необходимо и неизбежно правосъдие" беше част от декларацията на БСП срещу провеждането на Луковмарш. Скоро след разпространяването ѝ социалистите се усетиха и го премахнаха от декларацията, но самият Жаблянов продължи да го защитава.

Това обаче не е единствената причина. Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов изтъкна още три съществени нарушения на Валери Жаблянов:

"Първо - на 18 януари, когато в Народното събрание беше обсъждан договорът с Македония, Жаблянов го квалифицира като "търгашество от най-ниска проба", "недоносче и измишльотина". С това принизи десетилетия усилия на двете държави да постигнат договора.

Второ - не зачита авторитета на парламента - по време на заседание на 1.02. грубо възпрепятства реда в залата и отдаването на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим и Възродителен процес. Демонстрира неуважение към парламентаризма.

Трето - има представителни институционални функции като зам.-председател и е длъжен да утвърждава националния и политически авторитет на НС. Ние бяхме грубо възмутени от твърдението му за Народния съд. С това изявление се засяга оценката на демократичното ни общество и ценностите относно провеждането и последиците от Народния съд. Това засяга авторитета на парламента. Ако желае да прави такива екстремни квалификации - да ги прави като редови депутат, като представител на 80 от депутатите, а не като представител на институцията".

БСП стигна до очакване за диктат по "казуса Жаблянов", ГЕРБ все още призовава за морал

Политическият сблъсък между БСП и ГЕРБ избуя в изказванията в медиите и в почивния съботен ден. Спорът, който засега е все още повърхн...

След като ГЕРБ призова Жаблянов да подаде оставка, БСП го защити и обясни, че с редактирането на декларацията проблемът е решен.

Вчера (21 февруари) соцлидерът Корнелия Нинова даде твърда подкрепа за Жаблянов. Тя обяви, че ако мнозинството гласува отстраняването на Жаблянов, БСП няма да предложи друг на негово място. Както е известно, всяка от групите в Народното събрание има право на зам.-председател, когото сама посочва. "Оставката е "неаргументирана нито юридически, нито политически", каза Нинова.

Дебатът

Преди стартирането на дебатите депутатът от БСП Филип Попов поиска отстраняването на Жаблянов да отпадне от дневния ред на парламента. "Предложеният от вас проект на решение е в остро противоречие с правилника на Народното събрание, който има силата на закон, а и с Конституцията на Република България, поради което предлагаме тази точка да отпадне", каза той.

Йордан Цонев обяви, че ДПС няма да вземе участие в дебата. "Ние смятаме, че няма правни аргументи за исканата оставка", обясни той. "Нима забравихте, че народният представител има функционален имунитет, което означава, че не носи отговорност за изказаните от него становища от тази трибуна? Този имунитет е за това, за да може да изказва своите становища, независимо дали другите са съгласни с тях", каза още той, след което депутатите от ДПС напуснаха пленарна зала.

ГЕРБ събира подписи за оставката на Жаблянов

ГЕРБ започват да събират подписи за оставката на Валери Жаблянов от поста заместник-председател на парламента. Искането за оставка е за...

"Уважаеми дами и господа, другарки и другари, социалисти и антифашисти", така самият Валери Жаблянов започна декларация, с която опита да се защити. Относно мотивите за отстраняването му, той отбеляза, "че с подобни мотиви не е боравил дори Народният съд".

Според него мотивите за оставката му са "произвол" и "слабоумие". Жаблянов каза, че е искал да се почитат всички жертви на политическото насилие в България, а не само тези на комунизма.

В изказването си Жаблянов изброи много аргументи за правилността на Народния съд, включително цитирайки статия в Times. Той все пак каза, че във всяко правосъдие има грешки, които граничат с престъпления. И призна, че има и незаслужено осъдени от Народния съд. Жаблянов каза, че наистина Народният съд е избил елита на нацията. Според него обаче в основата на тези оценки трябва да стои хладната дистанция навремето.

Отвърна му Владимир Тошев от ГЕРБ:

"Ако това, което чухме в продължение на 25 минути тук, не е комунистическа тирада и болшевизация на БСП и Валери Жаблянов не е дървена комунистическа глава, аз се извинявам. Не псувам, но ако това е псувня, се извинявам. Искам да ви кажа защо го казах. Моят баща е лежал 22 месеца в Белене, осъден от дядото, бащата или чичото на Жаблянов. 6 вола, 4 коня и 62 овце е продал дядо ми, за да откупи баща ми от Белене, за да излезе баща ми жив и да ме има мен на този свят", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика