X
 
 

Йончева: АПИ не желае независима проверка на пътищата

1076 0
Йончева: АПИ не желае независима проверка на пътищата
Снимка: БГНЕС
Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) очевидно не желае да бъде извършена независима проверка на българските пътища от независима европейска лаборатория, заяви водачът на евролистата на БСП Елена Йончева.

Досега от левицата са адресирали три искания за това до АПИ, с които настояват да бъдат проверени основните магистрали и пътища, строени и ремонтирани през последните 5 години.

БСП на кръстопът - с младите или в небитието

Вътрешните борби в БСП са основната тема в политическото пространство през последното денонощие. След десет часа дебати и таен вот Наци...

От БСП дори посочиха конкретни 46 точки, от които да бъдат взети проби, въз основа на които да бъде извършена експертиза от независима европейска лаборатория.

„Нашият въпрос е – какво крие АПИ? Още януари месец изнесохме документи и ги внесохме в прокуратурата, от които се вижда, че Община Своге е поискала от АПИ проверка и ремонт на най-опасния участък, където загинаха 20 души.

FB_VIDEO

Според БСП една независима проверка ще бъде от полза както българските граждани, така и за самите строителни фирми.

Водачът на листата на „БСП за България“ уточни, че при всички разговори с пътни експерти те са единодушни, че подобни технически промени, които не отговарят на техническата спецификация се правят навсякъде.

Обвиниха ключови фигури от АПИ за катастрофата край Своге

Прокуратурата обвини ключови лица от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), както и изпълнителния директор на "Трейс", за тежкия пътен и...

Навсякъде се подменят материали, намалява се височината на отделните пътни слоеве. Поради тази причина имаме това качество на тези пътища. С тези европейски пари ние заслужаваме добри пътища. С тях могат да бъдат направени прекрасни пътища. Вместо това в моментът, в който те се изграждат се започва ремонт, след това отново ремонт. Знаете, че ремонтите се правят с наши средства“, допълни Елена Йончева.

„Още януари месец изнесохме документи. Внесохме тези документи в прокуратурата“, каза още Йончева. По думите му от тях се вижда, че община Своге е поискала от АПИ проверка и ремонт на най-опасния участък, където загинаха 20 души. Ние представихме този документ в прокуратурата. Още тогава казахме, че износващият пласт в този опасен смъртоносен участък в Своге е с подменено съдържание.

Част от твърдите частици са били заменени с варовик, което на практика намалява себестойността на изразходваните материали, което от своя страна намалява сцеплението на пътя. Считаме, че е една такава независима проверка в европейска лаборатория би била от полза както за българските гражданите, така и за самите строители.

Днес строителите по мнението на експерти връщат около 40 % от стойността на самия път към политиците, към тези, които ни управляват за сметка на качеството на пътя, за сметка на нашето здраве и живот.

Смятам, че една такава независима проверка е изключително важна, защото ще попречи в бъдеще да бъдат правени такива престъпления, свързани със здравето и живота на българина“, допълни Йончева.

БСП предлага да плати външен анализ за настилките на магистралите

От БСП настояват европейска лицензирана лаборатория да направи анализ на настилките на магистралите "Тракия", "Хемус", "Марица" и "Стру...

Във връзка с иск в прокуратурата от „БОЕЦ“ към премиера, че той е знаел, че пътят е в нередност, Йончева уточни, че не само той е знаел.

„Най-вече е знаела АПИ – още една година преди инцидента Своге. Още 2017 г. в АПИ е имало такова писмо, където се казва, че този участък е изключително опасен, че има подмяна на износващия пласт.

Подмяната не само на износващият пласт е масова практика в България. За да върне един строител 40 % към властта, трябва да се промени и качеството на пътя“, допълни Елена Йончева.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 8 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  А аз желая БСП да бъдат премахнати нацяло от правителството като партия!
 • Анонимен 7 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Ако си плати достатъчно може и да успее да убеди хората в тази глупост!
 • Анонимен 6 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Пътищата и като цяло инфраструктурата на България е на доста високо ниво!
 • Кремката 5 Кремката преди 10 месеца Профил на трол?
  Ако тази докаже, че обвиненията са и верни, аз ще си присадя топки и ще стана мъж. Толкова и вярвам...
 • Ганцата 4 Ганцата преди 10 месеца Профил на трол?
  Писна ми да я слушам тази кокошка, няма ли прокуратура да хване да се намеси и да ходи да си доказва обвиненията?! Лъжи, лъжи и пак лъжи от нейната МУЦКА
 • МИЛИЙОНЧЕВА Е БАРЕКОВ С МАЙКА РУСКИНЯ 3 МИЛИЙОНЧЕВА Е БАРЕКОВ С МАЙКА РУСКИНЯ преди 10 месеца Профил на трол?
  КУЛТЪТ КЪМ ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА БЕШЕ ГРАДЕН ТОЧНО ТОЛКОВА ДЪЛГО, КОЛКОТО КУЛТА КЪМ БОРИСОВ – ДОЙДЕ МОМЕНТЪТ ЙОНЧЕВА ДА ОГЛАВИ МОСКОВСКАТА 5-ТА - новата Жана Д’арк на БСП, която безпартийно ще поведе към победа руските енергийни проекти - Колкото и да я героизират елена МИЛИйончева, тя си е морално нищожество със съмнителни средностатистически професионални умения - има една емблематична режисура виж още ›› на Йончева: Тя тича през глава, с прилепнали панталони и гол корем, с камера в ръка. Зад нея човек от екипа й тромаво преекспонира ''бягството от ужаса''!! и само на няколко метра от тях хората си вървят кротко в разни посоки - един коментатор беше описал с брутална точност този професионален връх на руската другарка в ''offnews''-
 • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Що бе АПИ..-да не би да Ви направят..-нудисти?!
 • Елена Офшорска 1 Елена Офшорска преди 10 месеца Профил на трол?
  Тази замита прането на пари ит КТБ
Нагоре