Йончева: АПИ не желае независима проверка на пътищата

1693
Йончева: АПИ не желае независима проверка на пътищата
Снимка: БГНЕС

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) очевидно не желае да бъде извършена независима проверка на българските пътища от независима европейска лаборатория, заяви водачът на евролистата на БСП Елена Йончева.

Досега от левицата са адресирали три искания за това до АПИ, с които настояват да бъдат проверени основните магистрали и пътища, строени и ремонтирани през последните 5 години.

БСП на кръстопът - с младите или в небитието

Вътрешните борби в БСП са основната тема в политическото пространство през последното денонощие. След десет часа дебати и таен вот Наци...

От БСП дори посочиха конкретни 46 точки, от които да бъдат взети проби, въз основа на които да бъде извършена експертиза от независима европейска лаборатория.

„Нашият въпрос е – какво крие АПИ? Още януари месец изнесохме документи и ги внесохме в прокуратурата, от които се вижда, че Община Своге е поискала от АПИ проверка и ремонт на най-опасния участък, където загинаха 20 души.

FB_VIDEO

Според БСП една независима проверка ще бъде от полза както българските граждани, така и за самите строителни фирми.

Водачът на листата на „БСП за България“ уточни, че при всички разговори с пътни експерти те са единодушни, че подобни технически промени, които не отговарят на техническата спецификация се правят навсякъде.

Обвиниха ключови фигури от АПИ за катастрофата край Своге

Прокуратурата обвини ключови лица от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), както и изпълнителния директор на "Трейс", за тежкия пътен и...

Навсякъде се подменят материали, намалява се височината на отделните пътни слоеве. Поради тази причина имаме това качество на тези пътища. С тези европейски пари ние заслужаваме добри пътища. С тях могат да бъдат направени прекрасни пътища. Вместо това в моментът, в който те се изграждат се започва ремонт, след това отново ремонт. Знаете, че ремонтите се правят с наши средства“, допълни Елена Йончева.

„Още януари месец изнесохме документи. Внесохме тези документи в прокуратурата“, каза още Йончева. По думите му от тях се вижда, че община Своге е поискала от АПИ проверка и ремонт на най-опасния участък, където загинаха 20 души. Ние представихме този документ в прокуратурата. Още тогава казахме, че износващият пласт в този опасен смъртоносен участък в Своге е с подменено съдържание.

Част от твърдите частици са били заменени с варовик, което на практика намалява себестойността на изразходваните материали, което от своя страна намалява сцеплението на пътя. Считаме, че е една такава независима проверка в европейска лаборатория би била от полза както за българските гражданите, така и за самите строители.

Днес строителите по мнението на експерти връщат около 40 % от стойността на самия път към политиците, към тези, които ни управляват за сметка на качеството на пътя, за сметка на нашето здраве и живот.

Смятам, че една такава независима проверка е изключително важна, защото ще попречи в бъдеще да бъдат правени такива престъпления, свързани със здравето и живота на българина“, допълни Йончева.

БСП предлага да плати външен анализ за настилките на магистралите

От БСП настояват европейска лицензирана лаборатория да направи анализ на настилките на магистралите "Тракия", "Хемус", "Марица" и "Стру...

Във връзка с иск в прокуратурата от „БОЕЦ“ към премиера, че той е знаел, че пътят е в нередност, Йончева уточни, че не само той е знаел.

„Най-вече е знаела АПИ – още една година преди инцидента Своге. Още 2017 г. в АПИ е имало такова писмо, където се казва, че този участък е изключително опасен, че има подмяна на износващия пласт.

Подмяната не само на износващият пласт е масова практика в България. За да върне един строител 40 % към властта, трябва да се промени и качеството на пътя“, допълни Елена Йончева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика