Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

2225
Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието
Снимка: БГНЕС

Към настоящия момент приетият закон е много ясен - предвижда тримесечен период, в който ръководителите на закритите специализирани съдилища и прокуратури да организират предаването на висящите и приключилите дела. Висящите дела продължават да се гледат от този състав, който е провел заседанията до влизане в сила на Закона. Другите дела се поемат от Софийски градски съд и Софийския апелативен съд.

Това каза на брифинг министърът на правосъдието Надежда Йорданова. ВСС организира изслушване на ръководители на прокуратури в София заради закриването на спецъда и спецпрокуратурата, предвидено за края на юли.

"Закриването на съдебни органи не е лесна задача. Изисква се много сериозна и прецизна организационна работа, но това е нещо, което трябва да бъде свършено. Към настоящия момент няма формулирано и внесено законодателно предложение за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието", каза Йорданова.

Така тя коментира искането на ръководителите на 7 софийски прокуратури, включително двете специализирани, да се удължи срокът за закриване на спецправосъдието. То е планирано от 27 юли, но Ивайло Ангелов - шефът на Апелативната спецпрокуратура, предложи буферен период от 6 месеца. Според него в този интервал ще може да се завършат и предадат всички дела, започнати в спецправосъдието. Ако срокът остане до края на юли, това няма да може да се случи, смята той.

Йорданова: Законът за закриване на спецправосъдието влиза в сила в края на юли

„Вярвам, че Конституционният съд ще разгледа задълбочено въпроса за спецправосъдието, защото той наистина е много важен за консти...

Йорданова заяви, че има предложение за организиране на работна група между правосъдния министър и ръководителите на прокуратурите. "Дебатът ще продължи. Аз обаче очаквам този период да не бъде в бездействие, а да бъде предприето всичко за изпълнение на закона", каза тя.

По-късно правосъдният министър коментира в публикация във Facebook-профила си, че на всички въпроси има законодателни решения. "Да, има много работа за вършене, да, тя е трудна работа, но това не означава, че не може да бъде свършена. Голяма част от въпросите са организационни и трябва да бъдат решени в рамките на ВСС", смята Йорданова.

"Прокуратурата е единна и тя е едно юридическо лице. Прокуратурата има опит. Закривани са районни прокуратури и вие сте се справили много добре с това. Въпросът за архивите е уреден в правилника за администрацията, има съществуващи разпоредби. Става въпрос за регистратурите за класифицирана информация. Има действащ закон, има компетентен орган, който дава указания по прилагане на закона", добави министърът.

ОЩЕ: Спецпрокурорите поискаха удължаване на срока за закриване на специализираното правосъдие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика