Йотова: 85% от младежите, завършили в България, напускат страната

2986
Йотова: 85% от младежите, завършили в България, напускат страната
Снимка: БГНЕС

Днес повече от всякога ни липсва сигурност. Това заяви евродепутатът от БСП Илияна Йотова при откриването на шествието по случай 1 май - Международният ден на труда и работническата солидарност.

Според Йотова липсва сигурност на младите хора, които само чакат да завършат висшето си образование, за да тръгнат из света и да търсят късмета си. 85% от завършили университети в България напускат страната. Това е катастрофа, смята евродепутатът. „Днес липсва сигурност за младите хора, искат да имат деца, искат да отглеждат бебета, но не могат, защото не могат да си го позволят, не могат да ги отглеждат”, подчерта Илияна Йотова.

Според статистиката, ако не направим нищо до 2060 г., демографският срив ще е равен на 5 млн. български граждани, цитира тя.

„Днес липсва сигурност и за трудовите хора, не знаят дали утре ще осъмнат с работа, не знаят дали ще си получат парите за това, което са изработили, не знаят дали ще могат да покрият разходите си и да свържат двата края. Първата страна в Европа сме по работещи бедни. Няма сигурност за възрастните хора, дори вече не е важно колко пари получаваш като пенсия, а дали, въобще ще можеш да се пенсионираш след реформата на Калфин”, смята евродепутатът от левицата.

Реакцията на управляващата коалиция за ВСС е като бягане пред вятъра

С тези думи евродепутатът Илияна Йотова разкритикува декларацията на ГЕРБ и Реформаторския блок с искането за оставка на ВСС. Според не...

Като цяло, според Илияна Йотова, днес липсва сигурност за всички български граждани в условията на много тежки международни и световни конфликти.

„Последното нещо, което прати това правителство е да защити националният ни интерес и слуша началниците от Европа какво ще му кажат. България едва ли би могла да се справи с бежанската криза, един министър-председател, който с лека ръка подписа санкциите срещу Русия, който наруши изконната традиция и донесе огромни загуби за българите. Един президент, който се надпреварва да громи традиционните ни връзки с Русия навсякъде, където може. Неслучайно казват, че българските политици са сред най-големите ястреби в Европа”, подчерта тя.

Евродепутатът призова да се огледаме около нас и да се запитаме това ли е Европа, която искахме. „Не е нашата Европа. Днес въпросът не е за или против Европа, а за онази Европа, която искаме и, за която трябва да се борим”, обясни тя.

Йотова заключи, че така повече не може. „Събудете се, не можем сами, но заедно, обединени-нашият глас ще се чуе, защото нашият глас е на надеждата и на човешкото добруване”, призова още евродепутатът от БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика