Кафенета и фитнеси незаконно начисляват 9% ДДС заради необнародван закон, показва проверка на в. Сега

9791
Кафенета и фитнеси незаконно начисляват 9% ДДС заради необнародван закон, показва проверка на в. Сега
Снимка: Getty Images / Guliver

Ресторантьори продават вино и бира с 9% ДДС, с тази ставка работят и много фитнес зали в страната". Абсурдното е, че законовата поправка, с която данъкът бе намален от 20 на 9% за вино и бира в заведенията, за спортни зали, туроператори и автобусни екскурзии, трябваше да влезе в сила от 1 август, но все още не е обнародвана в Държавен вестник. Въпреки това засегнатите фирми начисляват новия налог от началото на август, показа проверка на вестник "Сега".

Официална позиция на НАП и финансовото министерство за абсурдната ситуация до момента няма. Депутатите, гласували на 30 юли промяната в Закона за ДДС, също не коментират казуса, защото още на следващия ден излязоха в едномесечна лятна ваканция.

Депутатите намалиха ДДС за виното и бирата, Симеонов и Гечев се счепкаха на дебата

Парламентът одобри ново разширяване на 9-процентата ставка на ДДС. От 1 август по-нисък налог ще има върху виното и бирата, сервирани в...

Няма как да прилагаш необнародван закон, е категоричното мнение на юристи. В случая новият данък не може да се приложи и със задна дата, защото е дължим в момента на продажбата на стоката или услугата.

"Направили сме справка във финансовото министерство и НАП. Оттам ни увериха, че ставката 9% за вино и бира е в сила от 1 август. Тя ще бъде обнародвана следващата седмица. Затова НАП не правят проблем специално за ДДС при проверките, които текат в момента, особено по морето", коментира за "Сега" председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. По думите му масово ресторантьорите работят с 9% ДДС още от 1 август.

От Българска асоциация "Фитнес и здраве" казват, че техните членове нямат единно мнение как да постъпят. Някои още от началото на август начисляват 9%-ната ставка, други работят със старата - 20%, в очакване на обнародването на закона. "Всеки си поема сам решението за ДДС", каза председателят на асоциацията Петър Ангелов. И посочва, че специално в неговите фитнес зали - "Атлетик", още от 1 август касовите апарати са настроени да работят с 9% налог. "Ако НАП ми състави акт, ще ги съдя", зарича се Ангелов.

Намаляването на ДДС за фитнес-залите изненадващо се появи при второто четене на закона в бюджетната парламентарна комисия. Мярката не беше съобщена на брифинга след заседанието на Управляващата коалиция, на който Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов обявиха сваляне на налога за бира, вино, туроператори и т.нар. "случаен превоз". Депутати от ГЕРБ и ОП обаче, начело с Валери Симеонов, в последния момент вкараха в списъка още цял един сектор - "доставката на услуга за ползване на спортни съоръжения". Това включва широка гама от спортни дейности - фитнеси, басейни, тенис-кортове, футболни игрища и всякакви спортни зали. Тепърва ще изскачат спорове какво се разбира под спортни съоръжения, като например дали ски-пистите и лифтовете също ще може да се ползват с намалената ставка.

Журналист: Не мога да си обясня намаляването на ДДС за бирата

Може да съм прост, сигурно повече от Борисов, но не мога да си обясня намалението на ДДС за бирата на 9%, тоест с 55%. Ярослав Хашек бе...

Заради прибързаното сваляне на ДДС без никакви обсъждания (само в рамките на една седмица и отново през преходните и заключителните разпоредби на друг закон) ще се появят и други проблеми. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова вече обяви, че страната ни е застрашена от наказателна процедура от Еврокомисията заради туроператорските услуги. Причината е, че при тях се облага маржът, а не самата услуга, и в случая не може да се начислява ДДС, по-нискът от стандартния за страната.

Управляващата коалиция за втори път сваля ДДС като временна антикризисна мярка в условията на COVID-пандемията, която ще действа до края на 2021 г. От 1 юли налогът бе намален до 9% за ресторантьорските услуги, книгите, бебешките и детски храни. Този жест властта направи с ясното съзнание, че цените на стоките и услугите няма да паднат за крайния потребител и така да облекчат личните му финанси, а единствено ще оставят по-голяма печалба в търговците. Тепърва ще става ясно как се отразява на бюджета намаленият ДДС - основен приходоизточник, който осигурява една четвърт (12 млрд. лв.) от постъпленията в хазната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика