Как се борим за върховенство на правото - случаят "Пеевски"

2733
Как се борим за върховенство на правото - случаят "Пеевски"
Снимка: БГНЕС

Ще се пребори ли България с корупцията някога? Този въпрос стана особено актуален след оповестяването на мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка. Основното заключение в него дословно е следното: "Макар Комисията да не може да стигне до заключението, че което и да е от изискванията е напълно изпълнено, остава възможността с продължаваща политическа воля за реформа България да изпълни предписанията и така да изпълни очакванията на Механизма за сътрудничество и проверка в близко бъдеще".

Именно това изречение раздели на две оценките за доклада. Защитниците на едната позиция видяха много позитивизъм, защото ЕК вижда възможност за напредък и не ни поставя нови изисквания, докато защитниците на другата позиция са категорични, че Брюксел за пореден път в прав текст ни казва, че не правим нищо, тъй като няма изпълнена нито една препоръка от 17-те, които ЕК ни отправи през януари тази година.

Правната комисия прие закона на Пеевски срещу вторичното разграбване на КТБ

Правната комисия прие на първо четене промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от народните представители от ДПС Делян ...

В светлината на новия мониторингов доклад, една от най-безкомпромисните позици е тази на Гражданско движение "Боец". Във Facebook, организацията публикува документи, с които показва как правосъдието в България не желае да разследва депутата от ДПС Делян Пеевски.

В началото на 2016 година "Боец" подава сигнал до прокуратурата, с който иска държавното обвинение да провери откъде Пеевски е взел пари за купуването на различни активи, включително "Техномаркет", дял в "Булгартабак", както и вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач". Следва отговор от Софийска градска прокуратура (СГП), че обстоятелствата за това са вече проверени още през 2014 година (?!) и няма основание да се прави нова проверка. При подаването на декларация пред Сметната палата за 2016 година, което става приблизително година и нещо след подаването на сигнала на "Боец", състоянието на Пеевски е неимоверно увеличено – само по банкови сметки той има над 71 хил. лева, почти 18 хил. евро и 17,5 хил. щатски долара.

"Боец" се жалва заради отказа и пред Апелативна прокуратура-София, но от там отвръщат, че е правена проверка от СГП и няма причина да се прави нова. От КОНПИ пък казват на "Боец", че проверка за незаконно придобито имущество не може да бъде стартирана след граждански сигнал, след като Конституционният съд през 2012 година забранява тази възможност, обявявайки за противоконституционни текстове в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. "Боец" праща сигнал до правосъдното министерство, но от там посочват, че нямало заведени дела срещу Пеевски в чужбина, защото по закон трябвало да каже на КОНПИ, ако срещу български гражданин е заведено производство или има присъда в чужбина за незаконно придобито имущество. Срещу депутата от ДПС нямало такива, но не е засегнат изобщо въпроса за производство в България.

В този знаков случай цялата държавна машина е впрегната за да брани своят господар - Делян Пеевски, заключва председателят на "Боец" Георги Георгиев.

ДПС подготвяло още законопроекти за КТБ

Приемането на закон за пресичането на вторичното ограбване на КТБ не означава специално законодателство и критиците на текстовете са пл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика