Как се стигна до оставката на Симеонов? Хронология и въпроси

9999
Как се стигна до оставката на Симеонов? Хронология и въпроси
Снимка: БГНЕС

Малко преди 20 часа, тъкмо когато постепенно се бяха изпарили надеждите са оставката на Валери Симеонов, вицепремиерът обяви, че е депозирал молбата си за напускане и даде извънредна пресконференция.

На нея стана ясно, че Симеонов общо взето няма някакви проблеми със съвестта за скандалните "уж болни деца", а по-скоро е преценил, че това е необходим политически ход, тъй като натискът срещу него се е превърнал в натиск срещу кабинета на Борисов и патриотите. Вицепремиерът подчерта, че това е негово лично решение, след това полуехидно обясни, че искал да види как оттук насетне ще продължават протестите. 

Дали обаче е лично решение? Всичко сочи към ход на Борисов

Едва ли Валери Симеонов просто така взема решение за оставката. През последната седмица все повече ставаше ясно, че облаците край Симеонов започват да се разсейват, а да се сгъстяват тъкмо при най-важната фигура - премиера Борисов. На Борисов му се наложи да обяснява необяснимото пред Хекимян - че оставката на Валери Симеонов вече не се обсъжда, защото колкото и да съжалява, да се извинява и да прави всичко възможно за повече пари за майките на деца с увреждания, нямало как да поиска главата на човек, който е коалиционен партньор и крепи правителството. Въпреки че Хекимян не бе докрай настъпателен, Борисов обаче излезе с доста негативи от интервюто, а протестите срещу ГЕРБ в цялата страна стават все по-интензивни - обявени са такива през целия предстоящ уикенд. ГЕРБ до момента неуспешно използва вечната реторика, която проповядва, че всичко е работа на БСП и Радев, а премиерът сляпо цитира статистики, вместо да открие правилния ход за мощното гражданско недоволство, което идва от твърде ясен проблем: бедността. А в сряда (21 ноември) на Борисов му предстои още по-тежка ситуация - интервю със Слави Трифонов, което по всяка вероятност ще нажежи допълнително гражданските страсти. 

Точно в такава ситуация оставката на Валери Симеонов е донякъде правилен ход, който може да неутрализира поне едната страна на обществения натиск - майките на децата с увреждания, тъй като на няколко пъти двата протеста се "сляха", което изглежда е особено опасно в очите на властта. 

Фразата, която Валери не трябваше да казва 

Ето и прословутата фраза, която в крайна сметка "взе главата" на Симеонов. 

"Тоя закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че законопроектът е заченат в грях"

Дни наред Симеонов повтаряше едно и също, а именно, че "фразата била извадена от контекста", нещо, което натърти както на прощаване, когато си подаде оставката, така и десетки пъти преди това в публичните си изяви. А то с контекста е още по-зле...  

Валери Симеонов подаде оставка

Вицепремиерът Валери Сименов е депозирал оставката си пред премиера Бойко Борисов и събра журналисти на извънредна пресконференция в Ми...

Хронология на протеста 

Майките протестираха общо 26 поредни вечери, като с всеки следващ ден изглеждаше, че вероятността Симеонов да се оттегли от поста си става все по-малка. Въпреки това те измисляха различни акции, с които демонстрираха недоволството си, една от които беше и разписването и раздаването на създадена от тях "оставка" на вицепремиера. 

"Системата ни убива" бе подкрепена и с демонстрации на българите в Лондон.

Преди повече от седмица пък излезе проучване на "Галъп", което обяви, че повече от 80 % от българите искат оставката на Симеонов.

Actualno.com бе една от малкото медии, които отразяваха абсолютно всяка вечер протестите на майките. Посветихме десетки материали, с които подкрепихме справедливия протест и се включихме в искането за оставка заради пълната липса на морал в скандалните думи на Симеонов. Писахме за вицепремиера тук, тук, тук, тук, тук, тук и много още пъти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика