Какви компромисни предложения направи Зоран Заев в София?

7781
Какви компромисни предложения направи Зоран Заев в София?
Снимка: БГНЕС

Конкретни предложения за компромис между България и Северна Македония е направил премиерът Зоран Заев на среща с българския министър-председател Стефан Янев. Това обявиха двамата след разговора си в София.

Заев пристигна у нас в последен опит да накара София да вдигне ветото върху старта на преговорите на РС Македония за присъединяване към ЕС. От 2019 г. България блокира началото на преговорите с настояване Скопие да започне да изпълнява договора за приятелство и да се съгласи да поправи учебниците си по отношение на общи исторически личности и периоди. София не одобрява и формулировката, че преговорните документи се подписват на македонски език, и настоява на израза “официален език на РСМ”.

Радев към Заев: Европейската перспектива пред РС Македония е от огромно значение за нас (ВИДЕО)

Република Северна Македония за нас е най-важната близка приятелска страна. И развитието на нашите двустранни отношения за нас е от изкл...

“Ще започнем интензивно обсъждане на предложенията още днес”, заяви Янев след срещата си със Заев. Българският премиер покани македонския да удължи престоя си в София, за да вечерят заедно в четвъртък. Нито Янев, нито Заев обаче влязоха в конкретика какво предвиждат македонските предложения.

Според източници на “24 часа” от българското правителство гостът е предложил пет варианта на компромис, които да влязат в политическа декларация. Сред тях имало и формулировка по езиковия спор, която гласяла, че българи и македонци говорят едновременно на еднакъв език, но и на различни, които са световно признати поотделно. Предвиждала се и декларация, че двата народа са братски. Заев пое ангажимент за промяна на македонската конституция, така че българите също да бъдат признати за държавотворен народ, подобно на македонци, албанци, сърби и роми. Добави обаче, че такова признание ще получат и хърватите. Той обеща и отваряне на досиетата от времето на студената война, за да бъдат ясни репресиите, на които са били подложени българите в някогашната югорепублика Македония.

“Като добри приятели и братски народи имаме нужда от по-честа комуникация”, обяви след разговора Стефан Янев. “В момента имаме прозорец на възможности да работим по нерешените въпроси между двете страни като изпълнението на договора за приятелство. Стремим се да създадем среда за открит разговор”, каза още премиерът на България. Но още преди това изясни, че съвместната позиция с Македония ще бъде оставена от неговия кабинет на следващия парламент.

Двамата премиери са обсъдили и конкретни проекти, които да сближат младите хора, разказа Янев. Става въпрос за почивки на македонски ученици и младежи в български хотели по подобие на безплатните ваканции за наши ученици - това се изясни на последвалата среща на Заев с президента Румен Радев. Идеята бе лансирана още по време на съвместното посещение за 24 май в Рим на българския и македонския президенти, когато Радев вози в самолета си Пендаровски. България очаква прагматичен подход с конкретни и необратими резултати, които да доведат до началото на преговори на РСМ с Европейския съюз, обясни още Радев на госта.

Служебният премиер след срещата със Заев: Преди РСМ да влезе в ЕС - трябва да изчистим проблемите си

Министър-председателят на България Стефан Янев се срещна с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в Министерския съвет. Два...

През последните години отношенията попаднаха в задънена улица заради липсата на конкретни измерители на напредъка в договора за приятелство, посочи още той. Българският президент поиска и възможно най-бързо Скопие да изпрати посланик в София. Борисов го насърчи да иска отстъпки Насърчение да настоява пред служебното правителство за решение, а не да приема оправдания, че трябва да се чака нов парламент, отправи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към Зоран Заев. Преди да разговаря със Стефан Янев, македонският премиер-социалист се видя с него и с лидерката на БСП Корнелия Нинова. Той искал срещи и със Слави Трифонов и Мустафа Карадайъ, но му отказали заради кампанията.

“Сегашното служебно правителство има всички права да преговаря с вас или да подпише нов договор. Но те ще избягат от отговорност, защото винаги така правят”, заяви Борисов на Заев. Като предизборни определиха думите му Янев и Радев. А лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов го упрекна, че се измята от позиция, която е защитавал като премиер. "Няма условия България да се съгласи на старт на преговори в момента", заяви Нинова след срещата си със Заев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика