Какво спечелихме и какво не, откакто влязохме в ЕС

4972
Какво спечелихме и какво не, откакто влязохме в ЕС
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Откакто сме влезли в ЕС, развитието на демокрацията у нас е по-добро, отколкото при „други сходни държави”. Това е едно от основните заключения на доклада, описващ десетте ни години като член на Европейския съюз, изготвен от Центъра за либерални стратегии.

Интересен факт е, че като „сходни държави” са посочени Сърбия, Македония, Молдова, Грузия, Албания и Турция. Според индекса Polity IV, ние сме пред тези държави като развитие на демокрацията. В този индекс събираме 80 точки, докато Сърбия е със 78, Албания е с 67, Грузия е с 64, Молдова е с 60, Македония е с 57, а Турция – с 53. От всички държави, с които ни сравняват, най-близо до влизане в ЕС е точно Сърбия, перспективите за влизане в не прекалено далечно бъдеще пред Албания също съществуват. При сравнението със Сърбия се посочва, че към 1989 година тя ни е изпреварвала „в политическо и икономическо отношение” като част от бивша Югославия.

„България е в групата на централноевропейските държави, стойностите ни са сходни с тези държави. Влязохме като изоставащи в ЕС, но не сме наваксали кой-знае колко като качество на демокрацията. Впечатляващо е сравнението ни със Сърбия. През периода на Прехода Сърбия значително изостава от нас по данни на Freedom House. Ние все пак стоим по-добре”, обобщи един от авторите на доклада, политологът Даниел Смилов.

Смилов обърна и специално внимание на съдебната система и Механизма за сътрудничество и проверка. "Част от критиките към този механизъм обаче са породени от нереалистични очаквания, че ЕС ще дойде и ще наложи едва ли не политиките си. Отговорност за негативите по-скоро има българската страна. Това, което Механизмът все пак прави, е, че държи пред общественото внимание несвършената работа и може да бъде ползван като инструмент за реформи. Представете си, ако го нямаше, колко бързо биха изчезнали въпроси за борбата с корупцията и съдебната реформа".

Румен Радев подписа Римската декларация - за "Европа на различни скорости"

Като председател на Европейския съвет България ще продължи с още по-голяма енергия да бъде ангажирана с бъдещето на общия ни европейски...

От икономическа гледна точка е посочено, че коефициентът на безработица в България след 10 години в ЕС е по-нисък, отколкото в последната година преди влизането ни в Съюза. Наличието на европейски фондове е довело до БВП с 9.3% по-висок, заетост с 4,8% по-висока и безработица с 4% по-ниска, отколкото ако ги нямаше. Износът от страната на високотехнологични продукти и на услуги от областта на информационните и комуникационните технологии е нараснал повече от двойно, а делът на този износ в общия износ от страната се е увеличил от под 7 до над 10%.

Настигаме ли ЕС, краткият отговор е "Да", по-дългият е: "Може и малко по-бързо", каза икономистът Георги Ганев. По думите му "имаме нарастване на реалната покупателна способност на човек от населението". "Наблюдава се положителен баланс към текущата сметка и лек спад в бюджетния баланс. Прагът от 3% бюджетен дефицит в преминат само 2 пъти. Поддържа се нисък публичен дълг с леко увеличение през 2014-2015 г. Това е свързано с това да могат да се разплатят гарантираните депозити, които изчезнаха в КТБ. Налице са и сравнително големи нетни трансфери в ЕС", каза още той.

Неразрешен проблем остава строителството на територии от мрежата "Натура" и липсата на интегриране на политиката за опазване на природата и биологичното разнообразие в други секторни политики, слабата администрация. Основните предизвикателства в тази толкова важна за здравето на настоящото и бъдещите поколения български граждани област остават:

1) по-добра защита на здравето на хората чрез продължаване на намаляването замърсяването на въздуха.

2) по-правилното събиране и почистване на градските отпадъчни води

Турция обяви дипломатическа война на Холандия

Турция замрази отношенията си на високо равнище с Холандия, след като по-рано холандското правителство възпря провеждането на агитацион...

3) прилагането на законодателството за опазване на природата

Мнения

„Ние сме една от най-проевропейски настроените нации. Ние очакваме доста активно участие и на самите граждани. Очаквам да има силен сигнал и натиск от страна на българските граждани към българските политици, за да се даде ясен сигнал в каква Европа искаме да живеем”. Това каза ръководителят на българското представителство на ЕК Огнян Златев при представянето на доклада.

Малко по-критична нотка относно това какво сме постигнали в ЕС, откакто сме влезли в Съюза, имаше в думите на Теодор Стойчев, ръководител на българското бюро на ЕП. „Не случайно ние не отбелязваме 10 години от членството ни с тържества, а по-скоро идеята да си дадем равносметка за това, което сме постигнали. И най-вече да си извлечем заключения за това, което което ни предстои. Навършиха се точно 3742 дни от членството ни в ЕС. Избрали сме 53-ма представители в ЕП, които са гласували над 6000 законодателни акта. Над 100 000 българи са се включили в програми за мобилност на ЕС от 1999 г. насам”.

Същевременно обаче един от авторите на доклада – Георги Ганев, посочи, че документът е „начало разговор” какви са ефектите от членството ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика